• Kas tagad jādara ar peonijām, rozēm un sīpolpuķēm? Jūnija darbi puķu dārzā

    Košumdārzs
    Inese Nāburga
    3. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Birute Vijeikiene / Shutterstock
    Jūnijs ir ne tikai ziedēšanas mēnesis, bet arī svarīgākais laiks augu slimību profilaksei. Tāpat tas ir laiks, kad var novākt sīpolpuķes un dalīt krizantēmas un pavasarī ziedējušās ziemcietes. Jūnijā dārzniekam darbu netrūkst!

    Konsultē Inese Nāburga, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece. 

    • Jūnija sākumā lilijas un rozes atkārtoti profilaktiski miglo pret lapu plankumainību. Regulāri veic apstrādi pret laputīm un lapu grauzējiem ar zaļajām ziepēm. Pirms vai uzreiz pēc Jāņiem – pret miltrasu miglo ziemasteres, delfīnijas, monardas un citas ziemcietes. Zem dekoratīvo lapu ziemcietēm (hostām, ligulārijām) var bērt pelnus, lai pasargātu no gliemežiem un kailgliemežiem. Ja dārzā ir zemesvēži, tad sāk meklēt to alu ejas, lai ieliktu tur indi.
    • Mēslo ar minerālmēsliem, kas satur kāliju un mikroelementus un veicina ziedēšanu. 
    • Liek balstus peoniju ceriem ar smagiem, pildītiem ziediem. 
    • Nogriež noziedējušos peoniju ziedus, pirms ziedlapas izbirušas pa visu dobi. Tā cers neizskatīsies nevīžīgs, bet no jauna izplaukušie ziedi būs labāk pamanāmi. Tas pats ieteicams tulpēm, lilijām. Tulpju ziedus nolauž, neizmantojot šķēres. Tas pasargā no vīrusu slimību pārnēsāšanas. Noziedējušo vasu nogriešana ir ieteicama lielākajai daļai dekoratīvo ziemciešu. Tā ne tikai stādījumi izskatīsies koptāki, bet augam arī nav jātērē savi un augsnes resursi nevajadzīgu sēklu briedināšanai. Arī saimniecei ietaupās spēki un laiks, kas citādi jāvelta sējeņu ravēšanai. Laikus apgrieztie augi (delfīnijas, lupīnas, ozolītes, rasaskrēsliņi, uzpirkstītes) vasaras beigās nereti uzzied otrreiz. Apgriežot lakstus, jācenšas turēties pie likuma, ka veselie, nogrieztie vai izravētie laksti ir kompostējami, bet slimību bojātie jāsadedzina.
    • Ap Jāņiem sākas sīpolpuķu novākšanas laiks. Dzeltēt un kalst sākušās tulpes izrok no dobes un pārvieto ēnotā, labi vēdinātā nojumē, kur ļauj lakstiem pilnīgi nokalst pirms sīpolu attīrīšanas. To pašu dara ar krokusiem un hiacintēm, ja ir nodoms tos pārstādīt. 
    • Sāk intensīvu augšanu dārza krizantēmas. Ja tās neattīsta spēcīgus dzinumus, tie ir sabiezināti vai – tieši pretēji – to pavisam nav daudz, laiks pārstādīt. Vecus dārza krizantēmu pudurus sadala un pārstāda jaunajā vietā, iestrādājot kūtsmēslus vai putnu mēslu granulas. 
    • Agrīnās bārdaino īrisu šķirnes, pundurīrisus, kas ziedēja jau maija sākumā, var dalīt un pārstādīt jūnija otrajā pusē. Arī citus pavasarī noziedējušo ziemciešu cerus un pudurus var dalīt. Aslapu flokšiem griež galotnes spraudeņiem, sprauž apsakņošanai.
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē