• Kaķi un sievietes: 7 pārsteidzoši fakti

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    13. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Gribi sievietei izteikt skaistu komplimentu? Salīdzini viņu ar… kaķi! Skaistums, grācija, iznesība, viltība, noslēpumainība. Un tas nebūt nav viss, kas vieno kaķus un sievietes.
    1. Sieviete izvēlas kaķi, kaķis izvēlas sievieti

    Lai arī kādas blēņas kaķis darītu, saimniece vienmēr pievērs acis uz viņa izdarībām, sapratīs un piedos. Un pūkainais skaistulis atbildēs sievietei ar to pašu. To apstiprinājuši jau franču zoopsihologi. Kāpēc kaķi par galveno saimnieku biežāk izvēlas sievieti, nevis vīrieti? Iemesli ir vairāki:

    • sievietēm vairāk patīk siltums, komforts, laika pavadīšana mājās;
    • sievietēm ir daudz maigāka un melodiskāka balss;
    • sievietēm ir lielāka nosliece uz taktilu kontaktu.
    1. Kaķi pie sevis mājās uzaicināja sieviete

    Droši vien katrs no mums bērnībā lasījis Kiplinga pasaku Kaķis, kurš staigā, kur pašam patīk. Sieviete baidījās no pelēm, tāpēc uzaicināja pie sevis mājās drošo savvaļas zvēriņu. Un tā nav vienkārši leģenda, bet vēsturiska hipotēze, kurai ir tiesības pastāvēt. Izrakumos kādā Ķīnas ciematiņā arheologi atrada kaķa skeletu, mincis dzīvojis pirms 5,3 tūkstošiem gadu. Tika noteikts, ka dzīvnieks pārtika ne tikai no gaļas, bet arī augu barības. Viegli var uzminēt, ka aizvēsturisko kaķi iebaroja tieši cilvēks. Jāņem vērā arī fakts, ka mūsu mājas kaķi ir stepju kaķu radinieki, kas Ķīnā nedzīvo. Tas nozīmē, ka Ķīnas ciematiņā kaķus ieveduši tieši cilvēki.

    1. Kaķis-sieviete-dieviete

    Senajā Ēģiptē kaķus uzskatīja par dievišķiem radījumiem. Viņus pielūdza, viņiem deva vislabāko ēdienu un zaudējuma gadījumā no sirds sēroja. Nav pārsteigums, ka daudzus Ēģiptes dievus tā vai citādi asociēja ar kaķiem. Piemēram, Saules dievu Ra dēvēja par Lielo Kaķi. Bet mīlestības, prieka un līksmības dieviete Basta tika attēlota kā sieviete ar kaķa galvu, bet pie viņas kājām spēlējās četri kaķēni – auglības simbols. Viņa bija galvenā kaķu dieviete.

    1. Inkvizīcijas upuri

    Senajā Ēģiptē kaķi tika dievināti, savukārt viduslaikos viss bija citādi. Skaistumu un graciozitāti pārstāja uztvert kā dievišķu dāvanu, kaķus sāka uzskatīt par velnišķiem un ļauniem radījumiem. Kaķus pasludināja par velna iemiesojumu, bet skaistas, košas sievietes par viņu līdzzinātājām, raganām un burvēm. Viņus apsūdzēja lāstu un ļaunas acs uzlikšanā, sabatu rīkošanā, burvestībās, un tos gaidīja briesmīgs liktenis – tūkstošiem nevainīgo radījumu tika sadedzināti uz sārta. Šāds liktenis piemeklēja arī daudzas sievietes.

    1. Pūkainais aksesuārs

    Kad inkvizīcijas liesmas apdzisa, cilvēku mīlestība pret kaķiem atgriezās. Taču tagad minčus gaidīja cita nelaime – viņi riskēja kļūt par augstdzimušu dāmu rotaļlietām un aksesuāriem. Dāma nevarēja ierasties modīgā saviesīgā pasākumā bez kaķa uz rokām vai somiņā. Lai kaķis uzvestos paklausīgi, aristokrātes savu mīluli nemitīgi baroja ar dažnedažādiem kārumiem un delikatesēm, pārvēršot plēsēju par labi barotu radību, kurš ir absolūti vienaldzīgs pret apkārt notiekošo.

    1. Mākslinieku mūzas

    Attēlot skaistules kaķa kompānijā sāka jau aizvēsturiski mākslinieki. Vecākais šāds mākslas darbs tika atrasts Turcijā. Figūriņa, kas attēlo sievieti, kura rotaļājas ar kaķiem, tika izveidota 6000 gadu pirms mūsu ēras. Neaizmirsīsim arī par leģendāru mākslinieku šedevriem. Leonardo da Vinči kaķim veltīja gleznu Madonna ar kaķi, kas bija ļoti drosmīgs solis tiem laikiem. Grīns savā gravīrā Raganu sabats atveidoja kaķi, kurš blakus dejojošām raganām lasa grāmatu. Kaķus blakus sievietēm savās gleznās daudz attēlojis arī Renuārs.

    1. Pūkainais ideāls

    Dažkārt pilnīgi neapzināti sieviete kaķī redz savu ideālu. Tik skaists un graciozs, mīļš un apburošs, lepns, neatkarīgs, brīvs radījums. Novērtē komfortu un savas mājas, bet mīl brīvību. Kaķis ir viltīgs un apķērīgs, vienmēr darīs tā, kā pats uzskatīs par pareizu. Mīl cilvēkus, taču neaizmirst mīlēt un cienīt sevi pašu. Vai nav ideāls?

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē