• Kā iekārtot māju bruņurupucim

    Mājas mīluļi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    23. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai gan saka, ka bruņurupucis savu māju vienmēr nes līdzi, tomēr, ja gribam bruņurupuci ienest mājās kā mājdzīvnieku, vajadzēs tam iekārtot arī piemērotu terāriju. Un to var izgatavot paša spēkiem.
    • Tā kā bruņurupucim kāpelēt nepatīk, terārijam jābūt platam un garam. Vidusāzijas bruņurupucim (tieši viņus mūsu zoo veikalos pārdod visbiežāk) nepieciešams vismaz 90 cm garš un 30 cm plats terārijs.
    • Vispiemērotākais materiāls ir priedes finieris, kas nokrāsots ar netoksisku, hidroizolējošu un uz ūdens pamata veidotu pārklājumu.
    • Visvienkāršāk ir gatavot terāriju kā sētiņu. Turklāt nebūs jāuztraucas, ka terārijā var veidoties pārāk mitrs gaiss, kas bruņurupucim ne visai patīk. Sienām jābūt vismaz 40 centimetrus augstām, lai bruņurupucis nevarētu izmukt. Bruņurupučiem ļoti patīk izpētīt savu teritoriju un meklēt, kā no tās izkļūt.
    • Terārijam ir nepieciešams apgaismojums un siltuma padeve. Gaismai vislabāk derēs UV 5.0 spuldzītes, ko var nopirkt gan zooveikalos, gan specializētos elektroveikalos. Bruņurupucim būtu šādai gaismai jābūt pieejamai 10–12 stundu dienā. Jāņem vērā, ka UV stari no šīs spuldzītes ceļo tikai 25–30 cm attālumā. Ja spuldzīti noliks par augstu, dzīvniekam no tās nebūs nekāda labuma. Savukārt siltumu dzīvniekiem nodrošina ar kvēlspuldzēm, keramiskajām sildspuldzēm vai infrasarkanajām spuldzēm. Jāpadomā, kur sildīšanas sistēmu ievietot, lai bruņurupucis neapdedzinātos. Siltums dzīvniekam ir nepieciešams arī naktī.
    • Terārijā būtu jābūt divām daļām: siltajai un aukstajai. Tas ļauj dzīvniekam regulēt ķermeņa temperatūru. Vidusāzijas bruņurupucis vislabāk jutīsies, ja siltajā daļā būs 24–28 grādi, bet aukstajā 18–20 grādu. Visdrīzāk dzīvnieks siltajā daļā pavadīs vairāk laika dienā, bet aukstajā – naktī.
    • Uz terārija grīdas 5–10 centimetru biezā slānī būtu jāsaber dažādi akmentiņi, mizas un citi substrāti, ko var nopirkt zooveikalos
    • Terārijā nav ieteicams likt augus, toties vēlams novietot vismaz divas paslēptuves – viena aukstajā un viena siltajā daļā. Šīs paslēptuves ieteicams ievietot terārijā pirms substrāta ieklāšanas.
    • Tāpat terārijā jāievieto arī ēdiena un dzēriena trauks. Ūdens trauku terārijā netur visu laiku, līdz ar to tam būtu jābūt viegli izņemamam. Tā kā dzīvnieki šo trauku izmanto gan dzeršanai, gan peldēm, tam ir jābūt stabilam, turklāt tas nedrīkst būt pārlieku dziļš, lai dzīvnieks tajā peldoties nenoslīktu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē