• Hiacintes. Īpašās šķirnes un noderīgi audzēšanas knifi

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    23. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Jāņa Dukaļska personiskā arhīva
    Tā vien kārojas iekrist hiacinšu krāsu eksplozijā, reibstot no to smaržas, kas pārņem gan istabu, gan prātu… Pieredzē dalās Jānis Dukaļskis, sīpolpuķu audzētājs ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi, audzē 40 hiacinšu šķirnes.

    Raksts publicēts žurnāla Ievas Dārzs 2022. gada marta numurā.

    Kas modē?

    Modes tendences ir ļoti mainīgas un atkarīgas no tā, kādas šķirnes maija pilnziedā cilvēki ieraudzījuši stādaudzētavas laukos vai sociālajos tīklos. Vienu gadu visi pieprasa baltas, citu – maigi rozā. Visiecienītākās ir hiacintes neparastās krāsās, piemēram, šķirne ‘Woodstock’ ar grūti aprakstāmu tumši sarkanīgu krāsu.

    Ik gadu milzīga piekrišana ir ‘City of Harlem’, ‘Gipsy Queen’, ‘Jan Bos’, ‘Odysseus’, ‘Yellowstone’… Lielu uzmanību izpelnās dzeltenu toņu hiacintes, kas sastopamas retāk, jo to piedāvājums veikalos ir trūcīgs. Pašlaik pasaulē dārgākās šķirnes ir ‘Dark Dimension’ un ‘Midnight Mistique’, manā kolekcijā to nav.    

    Midnight Mistique
    Midnight Mistique

    Kāds sīpols būs labs?

    Jo lielāks sīpols, jo varenāka ziedkopa, lai gan jaunajām šķirnēm šī tendence nav tik izteikta. Vislabāk iegādāties vidēji lielu sīpolu, ap 3 centimetriem diametrā. Tam izveidosies pieklājīgi liela ziedkopa, un kādus trīs gadus tas smuki ziedēs.

    Ja sīpols lielāks par 5 centimetriem diametrā, jau nākamajā gadā var ziedēt vājāk, jo tas sadalīsies vairākos sīpoliņos un katrs no tiem veidos savu ziedvārpu, kas vairs nebūs tik spēcīgas. Toties lielie sīpoli (5–8 centimetri diametrā) labi noderēs hiacinšu uzziedināšanai telpās.

    Hiacinte podiņā

    Ja hiacinte iegādāta podiņā, pēc noziedēšanas to vēl pabaro ar kādu ne pārāk koncentrētu šķidro mēslojumu, piemēram, Vito. Tad pārtrauc laistīt un, kad lapas nodzeltē, nogriež ziedkātu. Pavasarī podiņu var ierakt zemē, bet rudenī sīpolu izņemt un uzziedināt istabā.

    Otrs variants ir podiņu pa vasaru turēt siltā vietā un rudenī sīpolu iestādīt dārzā.

    Uzziedināšanai istabā labāk izmantot nepildītās hiacintes, kas vieglāk veido ziedkopu. Tas gan nav nemaz tik vienkārši, taču ir vērts papūlēties. Sīpols vismaz mēnesi jāglabā vēsā vietā, ap 0 grādu temperatūrā, saimniecības ēkā vai pagrabā.  

    Podiņā ar kūdras substrātu sīpolu stāda sekli – tā, lai trešdaļa no tā būtu virspusē. Klāt vēlams piejaukt nepilnu sauju pelnu. Lai padarītu augsni irdenāku, derētu pievienot arī granti vai lapu trūdzemi.  

    Sākumā hiacinte mēnesi jāpatur tumšā vietā, ap 10–15 grādu temperatūrā. Tikai, kad redzams ziedpumpurs, liek gaismā, ap 20 grādu temperatūrā. Vēlama iespējami gaišāka vieta. Vislabāk to nolikt uz palodzes tuvu stiklam.

    Audzēšanas nianses dārzā

    Tāpat kā cilvēks var dzīvot dažādās vietās, arī hiacintes pielāgojas apstākļiem, taču vislabāk tām patiks saulaina, nolaidena vieta ar nelielu slīpumiņu, kur notek liekais ūdens un nav mitrs. Tad tās bagātīgi ziedēs, vairākus gadus no vietas neizrokot un nepārstādot.

    • Hiacintes priecāsies par labi drenētu augsni, kas pilnvērtīgākai gaisa aerācijai papildināta ar granti. Vēlama neitrāla vai sārmaina vide, lai augsnes pH būtu ap 7, ko var panākt ar pelniem, krītu vai dolomītmiltiem.
    • Kūtsmēslus zemes ielabošanai neiesaku lietot, jo tie satur boru. Arī ar slāpekļa mēslojumu nevajag aizrauties. Augam, tāpat kā cilvēkam, pārēšanās nenāk par labu. Agrāk, nokūstot sniegam, hiacintēm uzbēru amonija nitrātu. Tagad to vairs nedaru, jo tad augi var izstīdzēt, izgāzties un kļūt uzņēmīgāki pret dzelteno puvi. Pamatmēslojumam pilnīgi pietiek ar komplekso mēslojumu. Pats neilgi pirms stādīšanas iefrēzēju zemē ilgspēlējošo mēslojumu Novatec Classic 12–8–16. Augsnē var ierušināt arī koku pelnus, kas satur mikroelementus augiem viegli uzņemamā formā. Tie darbosies gan kā mēslojums, gan neitralizēs augsni. Vienīgi nevajadzētu lietot kūdras, brikešu vai granulu pelnus, kas mēdz saturēt formaldehīdu sveķus. 
    • Hiacintes var augt vienā vietā vairākus gadus, taču tām patīk, ka sīpolus izkarsē, jo tad tās bagātīgāk zied. Augot vienā vietā ap pieciem gadiem un ilgāk, sīpoliņi sadalīsies un ziedvārpas būs mazākas. Ja sīpolus neizrok, pavasarī var pabarot ar komplekso mēslojumu. Taču slapjās vasarās tos no mitrākas vietas būtu labi izrakt un glabāt sausumā.
    • Sīpolus norok, kad apmēram trešdaļa lapu vēl zaļganas, aptuveni mēnesi pēc ziedēšanas, kas parasti iekrīt jūnija beigās vai jūlija sākumā. Sagaidot, kad lapas pilnībā nokaltušas, sīpolus zemē būs grūtāk ieraudzīt, it sevišķi tumši zilajām hiacintēm, kam arī sīpoli ir tumši.
    • Svarīgi norakšanas laiku nenokavēt. Lai gan man ir diezgan liela pieredze, pagājušajā gadā pieļāvu lielu kļūdu un pazaudēju ap trešdaļu hiacinšu sīpolu. Ap Jāņiem uznāca liels karstums un hiacintes kalta nost, lai gan lapas vēl bija zaļganas. Nolēmu, ka sīpoliem vēl vajag paaugties, bet uznāca liels lietus, tāds, ka kājas grima zemē līdz potītēm. Pagāja vēl kāda nedēļa, lapas bija nodzeltējušas, un nospriedu, ka nu gan sīpoli būs kārtīgi nobrieduši, taču, tā kā pēc lietus bija ļoti karsts laiks, tie slapjajā zemē bija vienkārši izsutuši un kļuvuši mīksti.
    • Pēc norakšanas sīpolus kārtīgi apžāvē saulē un uzglabā ap 30–35 grādu temperatūrā, kas ir optimāla jaunā ziedaizmetņa veidošanās procesam un kalpo arī dzeltenās puves profilaksei. Ja temperatūra būs zemāka par 25 grādiem, ziedpumpurs veidosies sliktāk. Vēsa vasara nav hiacinšu draugs. Pats aukstā laikā jūlijā esmu kurinājis siltumnīcu, lai izžāvētu sīpolus.
    • Sīpolus var glabāt papīra tūtā vai kartona kastītē, kur tiem piekļūst gaiss. Polietilēna maisiņš šim nolūkam nav piemērots – tajā sīpoli jau pēc pāris nedēļām var kļūt mīksti.  
    • Lai gan hiacintes iesaka stādīt jau augustā, uzskatu, ka tas jādara iespējami vēlāk. Es pats to daru ap 20. oktobri. Jo mazāk laika mitrajā augsnē sīpoli rudenī pavadīs, jo labāk. Slapjums tiem galīgi nav pa prātam.
    • Hiacintes stāda aptuveni triju sīpolu dziļumā, pamīšus, apmēram sīpola resnuma attālumā citu no cita. Nav jābaidās iestādīt par dziļu, jo dziļāk augsnē ir vienmērīgāks temperatūras režīms. 

    Vai vajag sedziņu?

    Kad zeme sasalst, hiacintēm var uzbērt mizu mulču vai neitralizētu kūdru apmēram 5 centimetrus biezā kārtiņā. Der arī egļu skujas, bet salmus segšanai noteikti nevajadzētu izmantot, jo zem tiem var iemitināties peles. Reiz hiacinšu stādījumu apsedzu ar ozolu lapām, kas arī izrādījās nepareizi, jo apakšā savairojās gliemeži.

    Nepārcenties ar hiacinšu ieziemošanu, jo siltā laikā sīpoli var izsust. Kailsalā mulča noder, bet, ja ir biezs sniegs un zeme nav sasalusi, sīpoliem zem dubultsegas var būt par karstu. Esmu mērījis augsnes temperatūru – kad ārā bija mīnus 20 grādu kailsals, sīpola atrašanās dziļumā temperatūra bija mīnus 7 grādi, ko puķēm vajadzētu izturēt. Ja būtu tikpat auksts un vēl uzsnigtu 5 centimetrus bieza sniega kārtiņa, hiacintes pārziemotu ideāli bez mulčas. Taču sirdsmieram to mazliet var uzbērt.

    Ienaidnieki

    Hiacintēm ir divi kaitnieki. Reizēm tās apdraud dzeltenā puve – sīpoli kļūst mīksti, ar dzeltenu, smirdīgu apsarmi, un tad jāmet ārā. 

    Vēl hiacintes bojā gliemeži, kas sagrauž gan ziedus, gan lapas. Es ar tiem cīnos divējādi. Mitrākā laikā no rītiem, kad tie izlīduši no savām slēptuvēm, vienkārši nolasu. Bet, ja tie savairojušies ļoti daudz, ķeros pie radikālākām metodēm – speciālām indes granulām, kas nopērkamas ikvienā dārzkopības preču veikalā. Tās patiešām palīdz – kaitēkļi vienkārši izžūst.

    Kur nopirkt sīpolus?

    • daugmalespeonijas.lv
    • agrimatco.lv
    • onava.lv
    • melnalksni.lv

    Ņem vērā!

    Hiacinšu sīpolus var iegādāties ne tikai pie audzētājiem un vairumtirgotājiem, bet arī lielveikalos. Tikai rēķinies, ka tiem var būt dažāda kvalitāte, bet caur iepakojumu ne vienmēr to iespējams novērtēt.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē