• FOTO: Kā dalīt peonijas, lai iegūtu jaunus stādus? Pamācība soli pa solim

    Dārzs
    Marija Semerova
    26. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Peonija vienā vietā bez pārstādīšanas var augt līdz pat 15–20 gadiem, un tā ne nieka nezaudēs no savas dekorativitātes, bagātīgi ziedēs un reibinās ar smaržu. Taču tradicionālais veids, kā tikt pie jauna peonijas stāda, ir dalāmo stādu izrakt un sadalīt, tāpēc nereti peonijas tiek pārstādītas tieši šī iemesla dēļ.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Iesaka Marija Semerova, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošā dārzkopības speciāliste.

    Vislabāk peoniju izrakt, dalīt un iestādīt jaunā vietā, kad ir izveidojušies nākamā gada augšanas pumpuri. Mūsu klimatiskajā zonā piemērotākais laiks peoniju pārstādīt ir, sākot no 20., 25. augusta līdz pat septembra beigām. Nevajag baidīties to pārstādīt arī pavasarī. Tikai tas jādara ļoti saudzīgi, jo peonijas jaunie dzinumi ir trausli un ātri lūzt.

    Raksta turpinājumā lasi, kā pareizi sadalīt peoniju pārstādīšanai.

    Ko tev vajadzēs? 

    • Labu, asu lāpstu 
    • Dārznieka šķēres
    • Nazi
    • Noasinātu koka mietiņu 5 cm diametrā
    • Dažreiz noderēs arī neliels zaru zāģītis

    Kā darīt? Soli pa solim

    1. Vispirms nogriez lakstus 15–20 cm augstumā virs zemes.
    2. Ja peonija aug zālienā, tad ceram visapkārt ar lāpstu noņem velēnu. Ja cers ir audzis ilgi, tad velēnu noņem vismaz pusotras lāpstas platumā, lai būtu ērti atrakt un vēlāk izcelt ceru, neievainojot un nenolaužot saknes. 
    3. Ceram visapkārt atroc augsni paralēli augam, līdz redzama lielākā daļa cera sakņu. Tad sāc lēnām celt laukā ceru. Izcelšanu vislabāk veikt divatā katram no savas puses. Bet, ja palīgu nav, tad, ar lāpstu visapkārt ceram iedurot un saudzīgi piepaceļot, tas tiks izkustināts, un pēc tam atliek aiz nogrieztajiem lakstiem to izcelt laukā un kārtīgi nopurināt augsni.
    4. Ja augsne ir smaga un sablīvējusies, cera saknes vari nomazgāt ar ūdeni. Nomazgāto ceru noliec ēnainā vietā uz 5–6 stundām, lai saknes nedaudz ievīst. Tās vairs nebūs tik trauslas un vieglāk varēs atdalīt jaunos stādus citu no cita.
    5. Pirms dalīšanas ceru uzmanīgi aplūko no visām pusēm, lai saprastu, kā savijušās peonijas saknes. Jo vairāk pumpuru jaunajam stādam, jo lielākam jābūt sakņu skaitam un arī sakņu lielumam. Dali tā, lai katram jaunajam stādam būtu vismaz 3–5 pumpuri un pietiekami daudz sakņu. 
    6. Ilgi vienā vietā augušu izrakto peoniju ceru vieglāk sadalīt, palīgos ņemot noasinātu apaļu koka mietiņu. Dari tā: sakņu kamolu novieto uz neliela augsnes pauguriņa, mietiņu ieliec cera vidū un spēcīgi uzsit. Parasti tas neprasa daudz fiziskā spēka, bet, ja cers nesadalās divās daļās, darbību atkārto. Dalot ar mietiņu, mazāk sanāk ievainot cieši savijušās peonijas saknes un vēlāk vieglāk saprotams, kur atrodas nākamās dalīšanas vietas. Lielu ceru centies sadalīt 6–8 daļās. Ja nepieciešams, ņem talkā zaru zāģīti. 
    7. Lielam peoniju ceram saknes ar laiku kļūst melnas, pārplīst un nereti arī slimo. Tās nepieciešams nogriezt līdz saknes veselajai daļai un griezuma vietu aizziest ar saberztu melno ogli. Dažreiz nepieciešams nedaudz saīsināt garās saknes, lai tās būtu apmēram 15 cm. Griezuma vietu arī aizziež ar saberztu melno ogli. 
    8. Pirms peonijas jauniegūto stādu atstādi atpakaļ, to dezinficē 1% vara sulfāta šķīdumā (100 g vara sulfāta uz 10 litriem ūdens). Ja ir iespējams, tad stādu apmērcē pagatavotā māla, augsnes un svaigu govju mēslu putrā, kurai uz 10 litriem pievienoti 100 grami vara sulfāta (to iepriekš izšķīdina nelielā siltā ūdens daudzumā, lai vieglāk iemaisīt sagatavotajā apstrādes materiālā). Var pievienot arī 500 g koka pelnu. Šādi sagatavotu stādu var glabāt izraktā nelielā grāvītī apbērtu ar mitrām skaidām vai mitru kūdru vairākas dienas. 

    Parasti pēc dalīšanas jauniegūtie stādi nav vienādi pēc lieluma un kvalitātes. Lielākie ar vairākiem pumpuriem un labu, veselīgu sakņu kamolu uzziedēs ātrāk, taču vārgākie tikai pēc 3–4 gadiem. 

    Vērtīgs padoms

    Parasti pēc dalīšanas paliek pāri daudzas īsākas vai garākas saknes. Veselus, slimības nebojātus sakņu gabalus saliec guļus vadziņā un apraus ar augsni. Pēc ziemas regulāri rušini un laisti. Apmēram 5–10% pierakto sakņu izveidosies pumpuri un pēc gada parādīsies jauni dzinumi. Šādi iegūti stādi sāk ziedēt pēc 5 gadiem.

    Cits variants, kā dalīt

    No peonijas cera ir iespējams iegūt jaunus stādus, veco neizrokot. Apskatot ceru, ir redzams, kuru auga daļu ir iespējams atdalīt. Parasti atdalāmā daļa tiecas prom no cera centra. Tajā pusē uzmanīgi atroc augsni līdz pat saknēm, atkailinot cera centru. Ja peonijas cers nav pārāk vecs, tad stādu atdala, izmantojot asu nazi, bet no vecāka stāda jauno atšķeļ ar asu lāpstu, stāvus durot noskatītajā iespējamajā dalīšanās vietā. Iegūto atdalīto daļu izcel un sadali mazākos stādos, bet mātes augam atšķelšanas vietu aizziež ar saberztu melno ogli un pieber svaigu augsni. Tā netiek traucēta peonijas ziedēšana, bet jaunie stādi uzziedēs tuvākajos gados. Šo darbu veic, sākot no augusta beigām, un pat visu septembri.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē