• Foto: Iekāpt gleznā. Ciemojamies noslēpumainā dārza kafejnīcā Rīgā

    Māja
    Ilze Klapere
    21. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Vai jums ir kādreiz gribējies ieiet kādā gleznā, kā to reiz izdarīja Mērija Popinsa un pavadīja tajā brīnišķīgu dienu? Tāda iespēja ir – braucot pa Rīgas garāko ielu Jaunciema gatvi, no ārpuses nevar pat nojaust, kāda «glezna» slēpjas aiz žoga! Tā ir dārza kafejnīca «Angel’s Share Coffee Shop», un šeit viesmīlīgi saimnieko māksliniece Aija Bormane un agronoms vīndaris Aldis Vīksne.

    Saimnieki

    Aija un Aldis visu dara paši! Vasarās ir pa kādam palīgam, kas palīdz novākt, atnest, aiznest, bet pamatā abi tiek galā pašu spēkiem. Aldis gatavo kokteiļus un nedēļas nogalēs cep picas, Aija dizainē dzērienu etiķetes, gādā produktus, apkalpo viesus, organizē pasākumus. Nē, viņi nav pavāri! Aija jau 20 gadus darbojusies sabiedriskās ēdināšanas jomā (ne kā pavāre), bet pēc izglītības ir baltu filoloģe un vides dizainere, Aldis ir agronoms ar specializāciju vīna darīšanā – abi darbojas jaukā simbiozē. «Vēl daudz palīdz mana mamma – 86 gadu vecumā viņa vēl ir krampīga kundzīte! Piemēram, dārzu esam sastādījuši mēs ar Aiju, bet visa augu apčubināšana, apgriešana, uzturēšana ir mammas veikums,» saka Aldis.

    Ideja

    Šī ir piektā vasara, kopš kafejnīca Angel’s Share Coffee Shop ir atvērta viesiem. Saimnieku pamatnodarbošanās ir vīna darīšana, un tā radusies doma, ka jāatver veikaliņš arī pie mājas, lai vietējie var ērti pieskriet. «Bet kā tad vīns bez kafijas? Sākām piedāvāt arī kafiju, un veikaliņu papildināja trīs pirmie galdiņi. Viesi sāka prasīt, vai nevar dabūt kaut ko pie kafijas… Kaimiņos mums dzīvo lieliska konditore, tirgojam viņas ceptās smalkmaizītes, bet ar tām izrādījās par īsu! Tā nu esam izauguši līdz līmenim, ka, piemēram, skaistā, saulainā dienā pie mums paviesojas pat līdz 300 cilvēkiem, un reiz tādā dienā es, viesus apkalpojot, nostaigāju pa dārzu 34 kilometrus!» smaida Aija.

    Angel’s share ir vīna darīšanas termins. Kad dzēriens tiek pildīts, piemēram, mucās, lai nogatavotos un ar gadiem kļūtu arvien labāks, kāda daļa ik gadu iztvaiko, un šo te iztvaikojušo daļu dēvē par angel’s share jeb eņģeļa tiesu. Vai nav skaisti?

    Vieta

    Skaistais dārzs tapis 17 gadu garumā, kopš Aldis šo vietu iegādājās: «Sākotnēji te bija diezgan dramatiski, visa teritorija aizaugusi krūmiem, pussabrukuši šķūnīši, mājai caurs jumts…

    Nu ir gluži cita aina – vieni mūsu dārzu sauc par ceļojumu uz Itāliju, otri saskata līdzību ar Provansu, vēl kādam rodas asociācijas ar Grieķiju…

    Bet mums nebija nekādas konkrētas domas, dārzu veidojot, vienkārši darījām tā, kā pašiem patīk.» Mūra sienu no ķieģeļiem Aldis uzmūrējis pats, tā pasargā dārzu no ezera vējiem, tāpēc te izveidojies citāds klimats – silti, viss sāk ziedēt ātrāk, labi jūtas arī dienvidzemju augi. Viesu uzmanību bieži piesaista moon gate mūra sienas vidū – klasisko dārzu dizainā šādu elementu žogā dēvē par mēness vārtiem. Pa tiem var nokļūt dārza tālākajā plānā, kur atrodas picu krāsns, bārs un vēl pāris galdiņi.

    Pirmdienas un otrdienas ir saimnieku brīvdienas, pārējās darbdienās kafejnīca atvērta no pulksten trijiem pēcpusdienā, brīvdienās no vienpadsmitiem līdz deviņiem vakarā. Angel’s Share Coffee Shop strādā visu gadu – ir arī iespēja pasēdēt iekštelpās, un, piemēram, pagājušajā gadā trīs mēnešus ziemā viņi bija sastopami Āgenskalna tirgū.

    Augi

    Dārzā aug dažādi augi, gan dobēs, gan podos – piemēram, olīvkoki, kas pirms vairākiem gadiem atvesti no ārzemēm jau paaugušies. Saimnieka aizraušanās ir angļu rozes, to ir daudz, un tās pasakaini smaržo. «Ziedlapiņas, kas nobirušas, es nekad nesalasu, man tas šķiet ļoti romantiski,» atzīst Aldis. Vēl saimniekiem ir citrusu kolekcija – aug gan laimi, gan bergamots, gan rūgtais apelsīns un citi: «Katrs gadā dod vien dažus augļus, mēs no tiem gatavojam uzlējumus uz destilāta bāzes un iegūstam izcilas garšas esences. Tāpat gatavojam arī uzlējumus no citrusu ziediem. Gatavojot kokteiļus, varam spēlēties ar šiem aromātiem, un tas dzērieniem piešķir neierastas nianses.»

    Picas krāsns

    Krāsnī ceptas picas ir Angel’s Share Coffee Shop šīs vasaras jaunums. «Es pats uzmūrēju krāsni – mūsdienās internetā var izpētīt visu, un cilvēks var iemācīties izdarīt teju visu, ja vien ir interese un strādā galva un rokas! Arī picu mīklām izurbos cauri – izmēģināju kādas piecpadsmit receptes, līdz atradu īsto,» stāsta Aldis. Krāsns mūrēta no lietotiem šamota ķieģeļiem, un nobeigumā tai ticis arī Aijas dekorējums.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē