• FOTO: Dārzs stikla traukā jeb florārijs. Kā tādu izveidot?

    Telpaugi
    Indra Ozoliņa
    25. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Citur pasaulē zināms jau sen, pie mums populārs kļuvis pēdējos gados. Kā pie tāda tikt? Konsultē Zane Purne, Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja.

    Florārijs – soli pa solim 

    1. Trauka apakšā ieber drenāžas slāni – keramzītu, kas var būt dažādas frakcijas. Lielākā traukā izmanto rupjākas frakcijas keramzītu. 
    2. Augsnes substrātu traukā ieber ar kaudzīti un pēc tam izlīdzina. Iepriekš mazliet jāsamitrina, jo pēc tam to grūti izdarīt vienmērīgi. 
    3. Izvēlas sukulentus stādīšanai. 
    4. Trauka malā stāda zemākus augus un vidū augstākus. Jārēķinās, ka krasula augs kā kociņš un būs lielāka, bet sedumi būs zemāki, klājeniski. Augus nevajag stādīt pārāk cieši, lai tiem būtu, kur plesties.
    5. Gatavo kompozīciju veido sedums (Sedum) ‘Gilva’, sedumi (Sedum palmeri un Sedum nealiana), eševērija (Echeveria elegans), krasula (Crassula morganianum), eševērija (Echeveria derenbergii), Degremona kalanhoje (Kalanchoe daigremontiana), gastērija (Gasteria), krasula (Crassula portulacea) jeb naudas koks.

    Noderīgi padomi

    • Ja trauks ir šaurs, stādīšanu atvieglos gara pincete. Lielām pudelēm ar šauru kakliņu izmanto kociņus ar diega spolīti galā, lai nolīdzinātu zemi, vai adatiņu galā, lai uzdurtu un izvilktu laukā kādu nokritušu lapiņu. 
    • Sukulentiem nepieciešama nabadzīga augsne, kur nav daudz trūdvielu, lai tie ātri neizaugtu. Vēlams, lai augsnei nebūtu pievienota kūdra, diemžēl augsnes, kas tiek ievestas Latvijā, ir gatavotas uz kūdras bāzes. Derēs arī smilš­māla augsne no dārza, kurai var pievienot rupju granti. Tiesa, tai līdzi var paņemties sliekas vai gliemežu oliņas. 
    • Pēc kompozīcijas izveidošanas to aplaista ar apmēram divām ēdamkarotēm ūdens. Ja pēc dienām trim redzams, ka augsnes virskārta ir ļoti sausa, uzlej vēl mazliet, taču jāņem vērā, ka sukulenti labi pielāgojas sausumam. Ļaunākais, kas var notikt ilgstoša sausuma apstākļos, – nobirs dažas apakšējās lapas, bet florārijs tāpēc nekļūs mazāk dekoratīvs. Turpretī pārliekā mitrumā augi pamazām nopūs.
    • Augi jālaista mēreni, lai augsne būtu nedaudz mitra, bet ne slapja. Jāņem vērā, ka liekais mitrums var tikai iztvaikot, jo traukam nav noteces. 
    • Florārija augus reizi mēnesī var pabarot ar kaktusiem domāto speciālo mēslojumu vai kompleksā mēslojuma 0,05% šķīdumu, taču var to arī nedarīt.
    • Florāriju novieto gaišā vietā, jo sukulentu mūžs ir atkarīgs no apgaismojuma intensitātes un ilguma. Pavasarī un vasarā, kad vairāk saules, sukulenti ir košāki, ziemā krāsas nav tik izteiktas.
    • Ja tikko pagatavotu kompozīciju nepieciešams pārvietot, tad labāk to darīt pēc dienām trim, jo tad, lai cik tas dīvaini izklausītos, keramzīts ar augsni un stiklu būs sasūcies kopā. 
    • Florārijs labi jūtas plašā temperatūras diapazonā, no plus 5 līdz 20 grādiem, tomēr optimāli ir aptuveni plus 16 grādu. 
    • Labvēlīgos apstākļos sukulenti stikla traukā var priecēt 5–6 mēnešus. Pēc tam augi izstīdzē, spraucas laukā pa atvērumu, un kompozīcija vairs nav tik skaista. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē