• FOTO: Cinnijas atkal modē!

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    21. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Košas, nav kaprīzas, ilgi zied… Cinnijām grūti atrast trūkumus! Varbūt tādēļ tās kļuvušas tik modernas?

    Vairāk stāsta Agnese Vilcāne, daiļdārzniece, tirdzniecības centra Sedumi konsultante un Dārza nodaļas vadītāja.

    Manā dārzā cinnijas katru gadu aug jau kopš vecmāmiņas laikiem. Priecājos par to skaistumu dobē, lieku vāzē uz galda, veidoju pušķus un dāvinu draugiem. Un, jā, nesu arī uz kapiem kā grieztos ziedus, jo tās ļoti labi turas vāzē. Cinnijām ir vēl kāds trumpis – tās piesaista tauriņus un bites. Ziedēšanas laikā ap dobi, kurā aug cinnijas, zum un spieto lidoņi, padarot dzīvi dārzā vēl interesantāku.

    Nosacīti trūkumi – var gadīties, ka saziedas tāpat kā gladiolas, un reizēm košās krāsas saulē mēdz mazliet izbalēt. Taču savā divdesmit gadu ilgajā dārznieces praksē neesmu tām novērojusi ne miltrasu, ne laputis, ne citas kaites.

    Vienīgi, laistot uz galvām, var uzmesties ziedu puve, un reizēm, trūkstot saulītei, biezākā stādījumā sāk brūnēt apakšējās lapas. Bet tās ir gluži niecīgas un novēršamas ķibeles, salīdzinot ar to, kādu ziedu daudzveidību cinnija piedāvā.

    Cinnijas nosauktas vācu ārsta un botāniķa Johana Gotfrīda Cinna vārdā.

    Tik dažādas!

    Cinnijas (Zinnia elegans) ziedi var būt vienkārši, puspildīti vai pildīti, visdažādākajās krāsās, izņemot zilus, arī divkrāsaini, strīpaini, punktaini… Ziedlapiņas ir dažādu formu, pēc tām puķes iedala atsevišķās grupās.

    Šaurlapu cinnijas (Zinnia angustifolia) ir 30–40 cm augstas, ar stipri zarotu, matainu stublāju. Ziedi nelieli, 4–5 cm diametrā. Var būt klajas, pildītas vai puspildītas ziedkopas. Ziedi dažādās krāsās, svītroti vai ar punktojumu. Ilgstoši saglabājas vāzē. Viena no populārākajām šķirnēm ir ‘Persian Carpet’. Tās ir 30–40 cm augstas, bagātīgi ziedošas, ar dažādu krāsu ziediem.  Otra ļoti iecienīta ir ‘Aztec Sunset’, kas ir ap 40 cm augsta, dzeltenīgi brūniem ziediem. Audzē dobēs vai podos. Labi piemērotas griezto ziedu kompozīcijām un pušķiem, jo ilgi stāv vāzē.

    Dālijziedu cinnijas (Zinnia elegans dahlia) ir līdz 90 cm augstas, ar 10–16 cm diametra ziediem. Garo ziedkātu dēļ ir ideāli piemērotas grieztajiem ziediem. Neparasta ir šķirne ‘Candy Stripe’ – ap 70 cm augsta. Ziedi dažādās krāsās, svītroti, pildīti. Populāra ir arī ‘Mazurka’ – ap 60 cm augsta, divkrāsainiem ziediem 8–10 cm diametrā. Ja gribas ko spilgtāku, jāsēj ‘Orange King’ – ap 75 cm augsta, ar lieliem, oranžiem ziediem. Lieliska ir arī ‘Polar Bear’ – baltiem, lieliem, pildītiem ziediem. Īsts polārlācis! Augstums 60–80 cm. Šī gada jaunums – šķirne ‘Envy’, kas izaug ap 60 cm augsta un zied zaļi dzelteniem ziediem. Tiešām interesanta!

    Krizantēmziedu cinnijas (Zinnia elegans chrysanthemum) ir 90 cm augstas, nedaudz mazākiem pildītiem ziediem nekā dālijziedu cinnijas, taču ziedkopu diametrs ir 10–12 cm. Iespaidīgs, vai ne? Īpaši populāras ir ‘Cactus Gigante’, ‘Lilac Empress’ un ‘Red Man’.

    Savukārt liliputcinnijas jeb pundurcinnijas (Zinnia elegans dahliaeflora), piemēram, ‘Solmar’ un ‘Bordeaux’, ir 25–40 cm zemas, maz zarotas – ļoti piesātinātos sarkanīgi violetos toņos.  Ziediņi ir 3–6 cm diametrā, pildīti. Lieliski piemērotas pušķiem.

    Šī gada modes kliedziens ir skabiozziedu cinnijas (Zinnia elegans scabiosaeflora). Tās izaug 60 cm augstumā. Ziedi ir 6 cm diametrā, izkārtoti ziedkātu galos. Ziedu vidusdaļā ir īsākas ziedlapiņas, tie atgādina skabiozu ziedus. Stingri un stāvi ziedkāti. No šīm īpaši iecienīta ‘Zinderella Purple’. Pieejams arī skabiozu cinniju sēklu maisījums (Mix) ar dažādu nokrāsu ziediem.

    Mazliet par audzēšanu

    • Dobē var sēt aprīļa beigās vai maijā. Šajā gadījumā cinnijas uzziedēs 2–3 nedēļas vēlāk, nekā audzējot no dēsta.
    • Augs gan smagākā, gan vieglākā augsnē, taču mitra, purvaina zeme gan cinnijām nebūs pa prātam. Vislabāk jutīsies saulainā vietā, bet derēs arī pusēna.
    • Ja augsne ir sagatavota jau iepriekš, sezonas laikā mēslo trīs reizes ar komplekso šķīstošo vai šķidro mēslojumu, kas paredzēti ziedošiem augiem, piemēram, dzelteno Kristalonu, Basfoliar, Biopon vai Vito. Pāris reižu sezonā cinnijas būs pateicīgas par kalcija nitrāta mēslojumu, kas paspilgtinās ziedu krāsu un uzlabos kātu stingrumu. Mēslojums jālej tikai uz saknītēm, nevis lapām.
    • Nedrīkst lietot amonija nitrātu, jo cinnijām nepatīk liels slāpekļa daudzums, kas var augus apdedzināt.
    •  Podos un balkona kastēs substrātam pievieno ilgas iedarbības mēslojumu Osmocote un katrā laistīšanas reizē cinnijas mēslo ar ziedošiem augiem paredzētu mēslojumu. Izmantojot modernos podus un kastes, kas labi tur mitrumu, laistīt nepieciešams tikai 1–2 reizi nedēļā. To dara rīta pusē, lai vakarā neaiziet gulēt slapjām kājām.
    • Cinnijām, īpaši dālijziedu cinnijām, ūdeni un mēslojumu nedrīkst liet uz ziediem, lai neiemestos puve. Ar laistīšanu nevajag pārcensties, jo pieaugušas cinnijas ir diezgan sausumizturīgas.

    Jaunumi!

    • ‘Double Zahara Fire’. 50 cm augsta. Koši oranži ziedi, ļoti bagātīgi zied.   
    • ‘Scarlet Flame’. Augstums 70–90 cm. Spilgti sārti, noturīgi ziedi. Lieliski piemērota ziedu griešanai.
    • ‘Dreamland’ Mix. Augstums 25–30 cm, ap 10 cm lieli, pildīti dālijveida ziedi. Šķirne ļoti izturīga pret slimībām. 
    • ‘Envy’. 90 cm augsta. Ziedi zaļgandzelteni, 8–10 cm diametrā, daļēji pildīti. Lieliski piemēroti puķu pušķiem.
    • ‘Burnus’. 45–70 cm augsta. Bagātīgi zied bordo krāsas ziediem. 
    • ‘Orys’. Augstums ap 80 cm, karameļu dzelteni ziedi.  
    • ‘Profusion Cherry bicolour’. Ap 80 cm augsta. Rozā ziedi.

    Lai cinnijas krāšņi ziedētu līdz pat rudens salnām, regulāri jāizgriež vecie ziedi, tad tās kuplāk zarosies un dzīs jaunos ziediņus.

    Šīs meklē ārzemju interneta veikalos:

    • ‘Oklahoma Salmon’. Maigi laškrāsas ziedi, kas viducī kļūst gaišāki. Augstums 30–40 cm.
    • ‘Dream Rosy Lavender’. Piesātināti violeti ziedi, augstums 80 cm. Labi piemērota grieztajiem ziediem.
    • ‘Benary’s Giant Salmon Rose’. Viena no augumā dižākajām cinnijām, kuras augstums var sasniegt pat 120 cm. Lieli persiku krāsas ziedi.
    • ‘Queeny Lime Red’. Pildīts, neparastas krāsas zieds ar pasteļsārtām un zaļganām ziedlapiņām.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē