• Dārza darbi jūlijā: koki un košumkrūmi

    Dārzs
    Linda Neško
    2. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jūlijs ir rožu mēnesis, tāpēc liela daļa košumdārza darbu saistīts ar tām, taču arī citu darbu netrūkst.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Linda Neško, ainavu arhitekte, pasniedz dārza veidošanas kursus.

    • Dārzā sācies lielais rožu ziedēšanas laiks. Vasaras karstākajā mēnesī viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir regulēt to ziedēšanu un laistīšanu. Negaidi, kamēr nozied visi rožu ziedu ķekari, bet vismaz divas reizes nedēļā izgriez un aizvāc pārziedējušos ziedus, pirms vēl sākušas birt ziedlapas. Laikus no pārziedējušiem ziediem atbrīvots rožu krūms ātrāk sāks raisīt jaunus un ziedēs šovasar atkārtoti. 
    • Tāpat var retināt krūmu un parka rozes, izgriežot dažus neproduktīvos dzinumus, kuriem galā neveidojas ziedi. Vislabāk izgriezt zarus no vidus, lai augs labāk vēdinātos. Pārāk biezi saaudzis krūma biezoknis, kas ilgi nevar izžūt pēc kārtīga vasaras lietus, var veicināt rožu slimību attīstību. 
    • Ja jūlijs ir sauss un karsts, rožu krūmi jālaista ļoti bagātīgi. Vislabāk to darīt agri no rīta vai vakarā. Lai saknes padzertos, nepieciešami vismaz pāris spaiņi ūdens. Dziļo laistīšanu veic reizi nedēļā, bet augsnes virskārtu mitrini tik daudz, lai tā neiekalst. Izvairies no lapu apliešanas. Rozēm arī nepatīk spēcīga ūdens šalts un lapu apbēršana ar irdināmo zemi.
    • Jūlija beigās rožu krūmus pabaro ar komplekso mēslojumu, kas satur slāpekli un mikroelementus. 
    • Šajā mēnesī var apgriezt vilkābeļu, ceriņu, filadelfu (jasmīnu), klinteņu, ligustru un kadiķu dzīvžogus, ja tas jau nav izdarīts. Ja vainagā var redzēt svaigi nokaltušus zarus, tā ir zaru nekroze. Šī slimība izpaužas kā šūnu un audu atmiršana, un tās cēloņi var būt dažādi, piemēram, nepareiza augšanas vietas izvēle un kopšana, dažādas sēnes un baktēriju vīrusi. Bojātie zari nekavējoties ir jāizgriež un jāsadedzina, lai tālāk neinficētu citus dārza stādījumus. 
    • Tāpat šajā mēnesī var formēt lielākus kokus un augstos dzīvžogus. Pirms sāc griezt lielu dzīvžogu, pārliecinies, vai tajā ligzdojošie putni ir pametuši savus perēklīšus. 
    • Ir īstais laiks apgriezt fizokarpus un vītolu sugu dekoratīvo krūmu un potējumu stādījumus. Nebaidies eksperimentēt un šovasar apgriez krūmu, piemēram, kuba vai taisnstūra ģeometriskā formā! Ja kaut kas sanāks greizi, nekas, jo krūmi ātri ataugs un vasaras beigās tos varēs veidot vēlreiz.
    • Karstā laikā neaizmirsti salaistīt skujeņus un no jauna stādītos krūmus un kokus.
    • Atjauno mulčas kārtu dekoratīvo krūmu dobēs, tas palīdzēs saglabāt mitrumu augsnē.
    • Pavairo hortenzijas. Sagrieztos puskoksnainos spraudeņus spraud kastītēs, kas pildītas ar substrātu, pārsedz ar pārtikas plēvi un novieto ēnainā vietā dārzā. Nākamajā sezonā būs jauni stādi!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē