• Dārza darbi augustā: Koki un košumkrūmi

    Dārzs
    Linda Neško
    3. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Augustā darba rosība mazliet pierimusi un ir laiks baudīt kopskatu. Vari izvērtēt dārza skatu līnijas. Lai labāk to varētu izprast, veic fotografēšanu no raksturīgākajiem skatu virzieniem. Piemēram, no terases, no galvenajiem dzīvojamo istabu un virtuves logiem. Vasarā krāšņajās bildēs viss liekas skaists un pilnīgs, taču ziemas mēnešos, veroties no tā paša skatpunkta, var redzēt nepilnības, kur pietrūkst krūmu un koku formu un krāsu kontrastu.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Linda Neško, ainavu arhitekte, pasniedz dārza veidošanas kursus.

    • Ejot apkārt dobei, uzņem video. Tas palīdzēs analizēt dobju pamatkonstrukciju un risināmās problēmas konkrētajā vietā. Kritiski analizē dekoratīvo krūmu formu savstarpējo saderību un lapu krāsas. 
    • Nosaki un definē, kas savā dārzā patīk, ko vēlies mainīt. No augiem, kas kaitina visu vasaru, ir laiks atbrīvoties un atdot kaimiņam vai draugam, kuram tie patīk.
    • Ja jūti, ka vēlies iemācīties ko jaunu, ir laiks pieteikties dobju veidošanas kursiem rudenī vai lūgt profesionāļa padomu dārzā. Lieliskas dārza un dobju pārveidošanas idejas var smelties arī internetā un literatūrā.
    • Krūmu formu piefrizēšanu, jauno dzinumu piekoriģēšanu veic augusta beigās. Labāk piegriez tikai lapu krūmus. Šobrīd griežot skuju kokaugus (augi, kuri izdala sveķus un aromātisko sveķu smaržu), ir liela iespēja, ka nogrieztie zari piesaistīs dažādus kukaiņus un kaitēkļus.
    • Neaizmirsti rūpēties par greznākajiem un ziedēšanā gaidītākajiem dārza krūmiem – skarainajām hortenzijām. Tām noteikti ir nepieciešama pilnvērtīga laistīšana un mitrināšana. Ūdens trūkums veicinās ziedu iežūšanu un tai sekojošu ziedlapu nobrūnēšanu.
    • Lai hortenzijas ziedētu pēc iespējas ilgāk, tām jānodrošina pietiekams mitrums un irdena zeme. Samazini blakus augošo augu vai augsto ziemciešu apjomus, jo saules gaismas pilnvērtīga piekļuve ir pirmais veiksmes faktors, kas nodrošinās lielus un bagātīgus ziedus.
    • Neaizmirsti dāsni salaistīt visus jaunos, pavasarī iestādītos dekoratīvos stādus, sevišķi skujeņus, kuri vēl nav paspējuši kārtīgi iesakņoties.
    • Tāpat augusta beigās ir beidzamais brīdis izstādīt dārzā potējumus, kuri auguši un priecējuši mūs podos un toveros uz terases vai balkona. Līdz vēlam rudenim stādaugs paspēs iesakņoties zemē. 
    • Potējumus uz kāta vienmēr vajag piesiet pie balsta kociņiem. Tas veicinās labāku ieaugšanu un pasargās no nolūšanas vasaras spēcīgo lietusgāžu un vēju laikā. 
    • Ja šķiet, ka kādu dekoratīvo koku vai krūmu vajadzētu pamēslot, dari to! Izvēloties komplekso minerālmēslojumu šim laikam, skaties, lai tas nesatur slāpekli. 
    • Pēc jauki pavadīta atvaļinājuma vasarnīcā vai lauku mājā neaizmirsti noņemt no kokiem iekārtos šūpuļtīklus, auklas un veļas striķus. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē