• 5 idejas, kā padarīt mājokli vēsāku

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Vasaras karstumā dzīve pilsētā var būt mokoša – īpaši tad, ja nav balkona vai zaļās zonas pagalmā, kur vakarā atveldzēties. Mājokļu attīstītāja «Bonava Latvija» speciālisti apkopojuši idejas, kā atvēsināt savu mājokli karstajās vasaras dienās.

    Atvēsināt energoefektīvu mājokli ir vienkāršāks uzdevums, jo šajās ēkās ir laikus padomāts ne tikai par to, lai ziemā siltums nepazustu, bet arī lai vasarā nekļūtu pārāk karsti. Tomēr arī vecākās ēkās bez dažādiem energoefektivitātes risinājumiem un gaisa kondicionēšanas ir iespējams pazemināt temperatūru telpās. 

    1. Aizkari ir domāti tam, lai tos aizvērtu!
      Dažādi aizkari un žalūzijas pasargā no ziņkārīgiem skatieniem, tomēr tas nav vienīgais uzdevums. Ja ārā spīd saule, aizvērti aizkari un žalūzijas palīdz aizturēt karsējošos starus un neļauj telpai tik ātri uzsilt. Gluži pretēji jārīkojas naktī, kad ārā ir vēsāks, – atverot logus un arī aizkarus, nekas netraucēs vēsajam gaisam piepildīt telpas. Iespējams iegādāties arī žalūzijas un aizkarus ar speciālu pārklājumu, kas vēl vairāk aiztur saules starus.
    2. Dabisku materiālu tekstīlijas nesviedrē
      Kokvilnas un lina audumiem, zīda un bambusa šķiedrai piemīt ja ne gluži atvēsinošas īpašības, tad vismaz spēja nesviedrēt, kā to dara sintētiski materiāli. Tāpēc mājas tekstīlijām, īpaši gultasveļai, vasaras karstumā labāk izvēlēties dabiskus materiālus. Noderīga ideja – pāris stundu pirms gulētiešanas ielikt gultasveļu ledusskapī un uzklāt gultu tieši pirms naktsmiera. Protams, palagi atkals sasils, taču ne tik ātri, un gulētājs tikmēr paspēs iemigt.
    3. Mazāks gaisa mitrums – vieglāk elpot
      Ļoti karstās dienās labs palīgs ir ierīces gaisa mitruma mazināšanai un dažādi ventilatori, kas gaisu telpā neatvēsinās, bet vismaz sakustinās, padarīs sausāku un līdz ar to vieglāku. Karstā laikā ventilatori ir cilvēka labākais draugs, un tie pieejami plašā klāstā – no miniatūrām versijām lietošanai uz darba galda līdz klasiskiem pārnēsājamiem un jaudīgiem griestu ventilatoriem.
      Ja to var atļauties un tas ir tehniski iespējams, protams, nav efektīvāka atvēsināšanas veida par gaisa kondicionētāju. Taču arī tas jālieto pareizi – kondicionētāja darbošanās laikā logi un durvis jātur ciet! Tas ļaus ierīcei strādāt efektīvāk un samazinās tās darbināšanai nepieciešamās enerģijas patēriņu.
    4. Izvēlies mājokļa sienām gaišākas krāsas
      Lai gan gaiša krāsa mazāk pievelk saules starus, tā pati par sevi karstumu nemazina. Sienu krāsošana gaišos toņos ir drīzāk psiholoģisks paņēmiens, jo gaišas telpas šķiet plašākas un vieglākas. Vēsos toņos krāsotās telpās smadzenes saņem signālu, ka apkārt ir vēsāks. Ko darīt ar vēsajām sienām ziemā? Uzsildīt tās ar mīkstiem audumiem, bieziem paklājiem un sulīgiem, košiem krāsu akcentiem!
    5. Nelieto karstumu izplatošas ierīces!
      Jebkura elektroierīce darbojoties izplata siltumu, bet dažas ir īpaši sildošas. Kāpēc gan karstajās dienās neatturēties no plīts un cepeškrāsns izmantošanas? Tik un tā apetīte karstumā nav diez ko liela, tāpēc var iztikt ar salātiem, svaigiem augļiem, dārzeņiem un, protams, saldējumu! Jāatceras arī dzert gana daudz ūdens, bet vēsa duša ik pa laikam pazeminās ķermeņa temperatūru un kaut uz mirkli atvieglos karstuma sajūtu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē