• 3 padomi, lai māja vienmēr izskatītos kārtīga

    Māja
    Iveta Sazonova
    3. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Alliance Images / Shutterstock
    Ja ieviesīsi savā ikdienā šos trīs ieradumus, māja būs kārtīgāka bez īpašas piepūles. Jā, joprojām šad un tad būs nepieciešama lielā kārtošana, taču to varēs veikt retāk un neveltīt tai tik daudz laika.
    1. Nepārvietojies pa mājām tukšām rokām. Ja tiek izmantots regulāri, šis paņēmiens krietni atvieglo uzkopšanas darbus. Ikdienā itin bieži mēdzam migrēt pa dažādām mājokļa vietām – ērtākas darba vai atpūtas vietas meklējumos, pēc ūdens glāzes, mandarīna vai kāda cita iemesla dēļ.  Nedari to tukšām rokām – katrreiz, kad piecelies no savas vietas, lai dotos uz citu, paņem līdzi arī kādu priekšmetu, kas atrodas ne savā vietā. Tāds likums atrisinās kafijas krūžu problēmu uz naktsskapīša un novērsīs citu lietu krāšanos nevietā, mūžam taču kaut kas tiek kaut kur nomests ar domu – pēc tam aiznesīšu un nolikšu vietā.
    2. Ieguldi promlēmzonās. Gandrīz katrās mājās (izņemot, protams, absolūti perfektās) droši vien ir kāds stūris, kur īpaši bieži valda nekārtība – izmētātas rotaļlietas, apavu bardaks, dvieļu čupa, izlasīto žurnālu grēda. Un nereti tieši šīs vietas vismazāk gribas kārtot, jo jau iepriekš zināms, ka pavisam drīz tur atkal atgriezīsies ierastā nekārtība. Tāpēc labs risinājums ir investēt tieši šādu stūru labiekārtošanā, lai problēmu reizi pa visām reizēm atrisinātu. Piemēram, kurpēm nopērc statīvu vai iegādājies īpašu skapīti, kur tās ātri un ērti var salikt, bet, ja tracina dvieļu kaudze, investē kvalitatīvos pakaramajos, vislabāk – ar katra ģimenes locekļa iniciāļiem. Savukārt rotaļlietām vai citām mantām, kas vienmēr kaut kur mētājas, labs risinājums ir skaistas kastes, uz kurām pašam prieks skatīties un prieks tās izmantot.
    3. Gultai un virsmām vienmēr jābūt kārtībā. Šis padoms varētu šķist elementārs, tomēr, kā liecina pieredze, ne vienmēr tiek izmantots, lai gan ir patiešām efektīvs. Gultas sakārtošana no rīta aizņems vien pāris minūtes, bet visa guļamistaba acumirklī sāks izskatīties daudz kārtīgāka. Šo ieradumu noteikti vērts ieaudzināt arī bērniem – panāc, lai arī viņiem tas kļūst par ikrīta pienākumu! Līdzīgi ir ar galdiem un citām virsmām. Tiklīdz tās ir sakārtotas, uzreiz rodas sajūta, ka kārtība valda visā telpā. Vai arī – padomā, kuras trīs lietas, ja netīras vai nekārtībā, tevi īpaši tracina, un tad pats sev apsoli – tām jābūt tīrām katru dienu! Mēģini pie tāda kārtošanas principa pieturēties kādu laiku, lai redzētu atšķirību. Noteikti būsi pārsteigts, cik kārtīga šķiet telpa, kā arī cik pašai patīkami tādā vidē uzturēties. Tā arī psiholoģiski parādās motivācija turpināt sakopšanas darbus, jo darba augļi uzreiz redzami un process nemaz nav bijis grūts.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē