• 20 interesanti fakti par mīlīgajiem korgijiem

    Mājas mīlulis
    Zane Piļka- Karaļeviča
    16. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Nan Liu / Shutterstock
    Velsas korgiji ir burvīga suņu šķirne, kuru iecienījuši miljoniem cilvēku visā pasaulē. Bet kāpēc šos suņus tik ļoti mīl? Lūk, vairāki interesanti fakti par šo šķirni, kas, iespējams, ļaus tev saprast, kur slēpjas viņu fenomens. 
    1. Ir divas korgiju šķirnes – Velsas korgijs pembroks un Velsas korgijs kardigāns. Viens no otra šo šķirņu pārstāvji atšķiras ar augumu, krāsu, galvas formu. Kardigāns ir lielāks, sastopams arī marmora un tīģerkrāsā, tā ķermenis ir izstieptāks, ausis lielākas. Suņi atšķiras arī pēc rakstura. Pembroks ir komunikablāks un aktīvāks, kardigāns – noslēgtāks un mierīgāks. Oficiāli šķirnes par divām dažādām tika atzītas tikai pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados.
      Velsas korgijs kardigāns
      Velsas korgijs kardigāns
    2. Šai šķirnei varētu būt vairāk nekā 3000 gadu. Par simt procentiem to gan nevar apgalvot, jo Velsas korgijus apvij daudz teiksmu un leģendu un atšķirībā no citām suņu šķirnēm korgiju izcelsmes vēsture nav gluži skaidra. 
    3. Pembroki parādījās vēlāk nekā kardigāni. Zināms, ka pembroki parādījās Pembrukšīrā, Velsā, divtūkstoš gadu vēlāk nekā kardigāni, un, visticamāk, tie ir vikingu ievesto zviedru valhundu pēcteči. Katrā ziņā zviedru valhunds pēc daudzām ārējām pazīmēm ir līdzīgs Velsas korgijam pembrokam.
      Velsas korgiji pembroki
      Velsas korgiji pembroki
    4. Velsā līdz pat 19. gadsimtam daudzi cilvēki turēja liellopus. Tajos laikos korgiji bieži tika izmantoti kā ganusuņi – viņu veiklība un mazais augums lieliski ļāva tikt galā ar šo misiju. Korgijs ir viens no augumā vismazākajiem ganusuņiem (par viņu sīkāks ir vienīgi šiperke), tomēr suņa uzvedība un spēks – kā lielam sunim. 
    5. Ja vēlies iegādāties korgiju, rēķinies ar spalvām mājās. Šīs šķirnes pārstāvji pa mazumiņam met apmatojumu visu cauru gadu, bet divas reizes gadā viņiem ir sezonas spalvu nomaiņa.
    6. Korgiji ir viena no gudrākajām šķirnēm pasaulē – gudrāko suņu šķirņu topā viņi ieņem 11. vietu. Korgiji ir slaveni ar saviem gudrajiem un ātrajiem lēmumiem. Viņu intelekts tiek salīdzināts ar 5 gadus veca bērna līmeni.
    7. Korgiju šķirnes nosaukums cēlies no velsiešu vārdiem cor gi, kas nozīmē pundursuns. Tas ļoti precīzi raksturo šo suņu unikālo uzbūvi – garo ķermeni un īsās kājas.
    8. Leģenda vēsta, ka savulaik ar korgijiem pārvietojās fejas un elfi. Sensenos laikos, kad Anglijā dzīvojuši elfi, rūķi un fejas, rūķi bijuši samērā neganti. Reiz fejas tā apskaitušās, ka pārvērtušas viņus par sunīšiem, lai tos izmantotu par saviem jājamzirdziņiem. Sunīšu ausis bijušas tik lielas, lai jājot varētu pieturēties, bet uz muguras sunīšiem fejas uzlikušas segliņus – seglotais tonējums joprojām rotā daudzu korgiju muguriņu. Bet, kad Velsā ieradušies cilvēki, fejas sunīšus viņiem atstājušas kā dāvanu. Mazu kucēnu veidolā šo dāvanu kādā saulainā pļaviņā, ganīdami liellopus, atraduši bērni un bijuši sajūsmā. Tā Velsas korgijs nonācis pie cilvēkiem. 
    9. 4. jūnijā visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā korgiju diena. 
    10. Pasaulē slavenākā korgiju saimniece bija Anglijas karaliene Elizabete II. Viņas mīlestība pret korgijiem sākās 1933. gadā, kad viņa vēl bija princese. Pirmo reizi viņa korgija kucēnu ieraudzīja, viesojoties ģimenes drauga īpašumā. Kad karalienei Elizabetei palika 18 gadu, viņa tika pie sava Velsas korgija, ko nosauca par Sjūzenu. Nākamo sešu desmitgažu laikā karalienei blakus bijis vairāk nekā 30 Sjūzenas pēcnācēju. Visus viņas 70 tronī pavadītos gadus korgiji bija viņai blakus, tie gulēja savā istabā Bekingemas pilī, kurā katru dienu tika mainīti palagi. Karalienes pēdējais korgijs Villovs nomira 2018. gadā, izbeidzot 80 gadus ilgušo korgiju ēru karaliskajā ģimenē.
    11. Korgiji ir ļoti ātri suņi. Viņi var attīstīt ātrumu līdz pat 40 km/h. Eksperti tik lielu ātrumu skaidro ar to, ka viņi ķermeņa augšdaļas spēku izmanto vairāk nekā daudzas citas šķirnes.
    12.  2019. gadā uz ekrāniem iznāca multiplikācijas filma Karalienes korgijs. Tā stāsta par karalienes iemīļoto korgiju Reksu, kurš pazūd no Bekingemas pils un nonāk Londonas ielās klaiņojošu suņu sabiedrībā. Cenšoties atgriezties mājās pie savas saimnieces, Rekss mēro garu un piedzīvojumiem bagātu ceļu, kura laikā atrod mīlestību un iepazīst pats sevi. 
    13. Korgiji ir ļoti sabiedriski suņi. Viņiem patīk būt uzmanības centrā, un viņi var kļūt aizkaitināti un nomākti, ja ilgstoši tiek atstāti vieni.
    14. Korgiji dievina rakšanu. Ja tev ir dārzs, iespējams, nāksies pielikt lielas pūles, lai suni no šī niķa atradinātu. 
    15. Šī šķirne lieliski satiek ar bērniem. Viņi ir ļoti pacietīgi un draudzīgi, kas viņus padara par ideāliem ģimenes suņiem.
    16. Daudzās kultūrās tiek uzskatīts, ka korgiji ir maģiski suņi un nes veiksmi.
    17. Pembroki dzimst gan ar asti, gan bez tās. Aste pembrokam var būt gan īsa (no maza strupulīša līdz pat divām trešdaļām no parastā garuma), gan gara.
    18. Korgiju vidējais dzīves ilgums ir no 12 līdz 15 gadiem. Nereti viņi ir aktīvi un enerģiski arī vecumdienās. 
    19. Nosliece uz aptaukošanos šai šķirnei ir lielākā problēma. Pembrokiem tīk paēst, un, ja tiem nenodrošina atbilstošu fizisko slodzi, problēma ātri liek sevi manīt. Tāpēc šiem suņiem bieži vien nākas ievērot diētu un saimniekam – regulēt mīluļa ēšanas paradumus.
    20. Šī šķirne slavena ar savu smieklīgo, pufīgo dibenu. Tas saistīts ar viņu jaudīgajām gūžas locītavām un unikālo kaulu struktūru. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē