• Skumjas, dusmas, bailes? Kādu sporta veidu izvēlēties, lai justos labāk?

    Psiholoģija
    Santa.lv
    Santa.lv
    31. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lopolo / Shutterstock
    Fiziskās aktivitātes ne vien uzlabo veselību, bet arī labvēlīgi ietekmē psihisko un emocionālo pasauli. Fiziskās aktivitātes palīdz emocijas nevis apspiest, bet gan paust veselīgi (izskriet, izstaigāt, izelpot). Tomēr ne visu emociju pārstrādāšanai der jebkurš sporta veids.

    Skumjas

    Kustības un komunikācija!

    • Ko nedarīt? Nevajag pierakstīties uz vingrošanu grupā, kur nevienu nepazīsti un kurā sagatavotības līmenis ir mazliet virs tavējā – cerībā, ka tas liks censties un sasparoties. Būs tieši otrādi – liksies, ka visi pārējie ir lokani un sprigani, tikai tev nekas neizdodas.
    • Ko darīt? Kad skumstam, nereti gribas noslēgties vientulībā, ierāpties dīvānā un uzvilkt segu pāri galvai. Tāpēc šajā gadījumā vislabāk palīdzēs divas lietas – kustība un komunikācija. Turklāt kustības vēlamas brīvas un dabiskas, bez smagas slodzes, savukārt komunikācijai vislabāk izvēlēties pazīstamu cilvēku sabiedrību. 
    • Kādu sporta veidu izvēlēties? Noderēs ne pārāk nopietnas komandu spēles, piemēram, volejbols vai tautas bumba. Vislabāk ar cilvēkiem, kam process ir svarīgāks nekā rezultāts. Var doties nūjot patīkamā kompānijā.
      Der arī aktivitātes, kas saistītas ar mūziku, piemēram, zumba, kuras muzikālais pavadījums uzmundrina, vai arī pilates, kur mūzika ir vairāk harmonizējoša. Uzmanīgi ar jogu – var būt pozitīvs rezultāts, tomēr tās meditatīvais elements var arī padziļināt depresīvās izjūtas. 

    Dusmas

    Trenē cieņpilnas attiecības!

    • Ko nedarīt? Paradoksāli, taču dusmu menedžmentam ar ilglaicīgu efektu neiesaka izvēlēties boksu – neraugoties uz bieži dzirdamo teicienu, ka labāk dauzīt boksa maisu, nevis otru cilvēku. Šis sporta veids ļauj ātri nolaist tvaiku, bet dod īslaicīgu efektu un nemāca prasmi vadīt savu agresiju.
    • Ko darīt? Izvēlēties aktivitātes, kas ļauj izpaust dusmas, taču neprasa un neveicina agresivitāti, kuras acīmredzot jau tāpat pietiek.
    • Kādu sporta veidu izvēlēties? Vislabāk kādu no austrumu cīņām, piemēram, aikido. Te mērķis ir nevis veiksmīgi uzbrukt, bet gan viltīgi izjaukt pretinieka uzbrukuma mēģinājumu. Piemērotas arī džudo vai ušu (kungfu) nodarbības. 
      Arī te uzmanīgi ar tādām austrumu praksēm kā joga vai ciguns – tās liek sastapties ar sava rakstura dzīlēm, līdz ar to var provocēt iekšējo agresiju. Ja ar to jau tiek strādāts paralēli, joga vai ciguns var būt labs papildinājums. 

    Bailes

    Notici saviem spēkiem!

    • Ko nedarīt? Pretēji bieži vien dzirdētiem ieteikumiem ar bailēm nevajag cīnīties, izvēloties ekstremālus aktivitāšu veidus. Nevajag lēkt ar izpletni vai laisties ar paraplānu – tik radikālas metodes var izrādīties nevis dziedējošas, bet vēl vairāk traumējošas un trauksmi nevis mazinās, bet palielinās.
    • Ko darīt? Izvēlēties aktivitātes, kam nepieciešama baiļu pārvarēšana, tomēr lai tās ietver arī aktīvu rīcību un nerada bezspēcības sajūtu, sak, no manis tāpat nekas nav atkarīgs – kā būs, tā būs. Bailēm labāk likt pretī iespēju pārvarēt tās soli pa solim, stiprinot sevī drosmi un pašapziņu.
    • Kādu sporta veidu izvēlēties? Piemēram, trekingu kalnos. Ja sportiskā forma atļauj, arī klinšu kāpšanu. Šī aktivitāte liek pārvarēt bailes, un pamatā jāpaļaujas uz saviem spēkiem, tomēr ir arī virves drošinājums – vari vienlaikus paļauties uz partneri. Drosmi attīsta arī austrumu cīņas veidi, piemēram, džiudžitsu. 

    Ciešanas

    Meklē vienkāršo prieku!

    • Ko nedarīt? Nemeklēt kompāniju, kam fiziskās aktivitātes ir tikai iegansts satikties un runāt par savām bēdām un ciešanām. Izrunāties, protams, vajag, tas parasti nāk par labu, taču šajā gadījumā tev ir cits mērķis.
    • Ko darīt? Atrast fiziskās aktivitātes, kas prasa nelielu, tomēr nemitīgu iesaisti, vislabāk svaigā gaisā, nevis sporta zālē. Otrs variants – tieši pretēji, pamatīgas slodzes treniņi, tomēr te būtiski, lai būtu iepriekšēja fiziskā sagatavotība un iemaņas, citādi var viegli pārpūlēties vai pat traumēt sevi. 
    • Kādu sporta veidu izvēlēties? Labi derēs brauciens ar jahtu (sportisks, ne izklaides) vai arī, piemēram, laivošana (ar noteikumu, ka airē, nevis tikai šļūc pa straumi). Šādas aktivitātes ir gana ilgstošas, taču ik pa brīdim prasa iesaisti un darbošanos. Der arī orientēšanās sacensības, kas ietver ne vien skriešanu, bet arī kontrolpunktu meklēšanu un atrašanu. Būšana dabā uzlādē ar enerģiju un saasina izjūtas, turklāt pēc šādas slodzes var novērtēt vienkāršo lietu baudu – vai tas būtu vēss ūdens malks vai garda sviestmaize. No eksotiskām aktivitātēm iesaka daivingu – brīnumainā zemūdens pasaule spēj atmodinot bērnišķīgo prieku, kas ciešanās pazūd pirmais. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē