• Brīdina, ka būs nelegālais veipu tirgus. Smēķētāji nespēšot atteikties no garšiņām

    Psiholoģija
    Estere Jansone
    12. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Chiara Summer/Unsplash
    Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Tabakas likumā, kas paredz no nākamā gada 1.janvāra aizliegt tirgot elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus, kas satur dažādus aromātus. Elektronisko cigarešu tirgotāji satraucas, kas tas veicinās nelegālā tirgus uzplaukšanu.

    Jaunais likums paredz, ka no 2025.gada 1.janvāra patērētajiem būs pieejamas tikai tādas elektroniskās cigaretes, kas ir bez garšas vai ar tabakas garšu. Tomēr līdz šim veikalu plauktos ir pieejamas visdažādākās elektronisko cigarešu šķidrumu variācijas – sākot no šķidrumiem ar augļu, beidzot ar cepumu, kafijas un vaniļas aromatizētājiem. Elektronisko cigarešu izplatītāji apgalvo, ka cilvēki ir ļoti pieraduši pie plašās aromatizētāju izvēles, ka, visticamāk, meklēs nelegālus veidus kā iegūt tabakas izstrādājumus un elektronisko cigarešu šķidrumus ar aromatizētājiem. Uzņēmums «Pro Vape» min, ka jau šobrīd valsts netiek galā ar nelegālās produkcijas izplatīšanas apkarošanu.

    Pēc «Pro Vape» aplēsēm, aptuveni 90% beztabakas produktu tirgus veido produkti ar garšām. «Rezultātā pieņemtais aizliegums izmantot aromatizētājus, izņemot tabakas, varētu tikt uzskatīts par efektīvu visu šīs produktu grupas aizliegumu,»  stāsta «Pro Vape» Skandināvijas un Baltijas menedžere Ieva Bojāre.

    «Tas nozīmē, ka

    nelegālais tirgus varētu strauji pieaugt, jo cilvēki joprojām centīsies piekļūt šiem produktiem,»

    skaidroja elektronisko cigarešu uzņēmuma pārstāve. Viņa uzskata, ka šāda situācija rada negatīvas sekas sabiedrībai, jo, pieņemot aizliegumu, likumdevējs nav pievērsis uzmanību, ka legālajā tirgū pieejamie produkti atbilst visām kvalitātes prasībām, tie tiek stingri uzraudzīti, kamēr nelegālais tirgus ir bieži vien saistīts ar zemu kvalitāti un potenciāli bīstamu produkciju. Viņa arī atzīmēja, ka «Pro Vape» pieredze

    kaimiņvalstīs, kur pēc līdzīgu aizliegumu ieviešanas nelegālais tirgus ievērojami pieauga,

    liecina par nepieciešamību mācīties no citu valstu kļūdām, nevis tās atkārtot. «Rezultātā valsts budžets zaudēs ievērojamas summas neiekasētu nodokļu veidā. Vai beztabakas produktu iegādes ierobežojumu leģitīmais mērķis – samazināt kaitīga ieraduma izplatību – tiks sasniegts? Visticamāk, nē,» sacīja Bojāre.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē