• Aina Poiša: Priekšspēle sākas virtuvē

    Attiecības
    Aina Poiša
    16. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: 9MOT / Shutterstock
    Ģimenes terapeite Aina Poiša kā eksperte jaunajā attiecību šovā «Mīlas nometne» atklāj savas pārdomas. Šova otrās nedēļas tēma – sekss.

    Sākumā es vēlētos jēdzienu sekss padarīt plašāku un dziļāku. Jo tas nav stāsts par aktu, tas sevī slēpj daudz vairāk. Mēs esam savā seksuālajā dzimumā, un ļoti svarīgi ir attiecībās kopt šo puķu dobīti, kurā zied seksuālās pievilcības un pievilkšanās maģija. Tā ir vēlme saplūst ar partneri visatkailinātākajā veidā – fiziski, emocionāli un garīgi. 

    Lai arī pārdot vārdu sekss ir ļoti viegli, tomēr, ieliekot to attiecību kontekstā, tas vairs nebūt nav tik vienkārši. Tas slēpj sevī grūtības, iepriekšējās pieredzes, sabiedrības uzskatus un reizēm arī pārliecību, ka vīrietis ir vīrietis un viņš zina, kas viņam ir jādara, aizmirstot, ka sievietei arī ir savas vajadzības un vēlmes. Šī ir tēma, par kuru mēs nerunājam katrā ģimenes vai draugu saietā, neapspriežam ikdienas sarunās, visbiežāk tomēr izvēlamies to palikt zem paklāja un paturēt tikai savās domās. 

    Iepriekšējā reizē runājām par romantiku un tās otro fāzi, kad rozā brilles krīt un ir laiks pāriet nākamajā līmenī, kas vairāk balstās uz atbildību un prioritātēm. Arī runājot par seksu, attiecību sākumā situāciju kontrolē hormoni un iekāre, seksuālā tuvība ir tik piesātināta un bagātīga, ka pāri ļaujas kaislībām, pieredzot baudas augstākos punktus. Tā vismaz viņiem šķiet. Taču, esot ilgstošās partnerattiecībās, mēs viens otru apkraujam ar pienākumiem un rūpēm; tās paņem visu mūsu enerģiju un laiku, pakāpeniski vidū radot plaisu. Nereti ir situācijas, kad viens domā, ka viss ir kārtībā, taču otram nemaz tā nav. 

    Vīrietim primāri svarīgāks ir pats dzimum­akts, bet sievietei tās ir attiecības un iekāri reizēm izraisa lietas, kas sākas virtuvē, veikalā vai vīrieša attieksmē pret bērniem.

    Sievietei ir svarīga emocionālā priekšspēle, kas nav tikai teatrāls paņēmiens pirms gultas priekiem, tas slēpjas sīkumos.

    Sievietei priekšspēle nav tikai tehniskas dabas jautājums. Vīrietim vispirms ir jārada noskaņa, kurā sieviete var atslābt, kurā viņa var ļauties. Kāds vīrietis man reiz teica: ja vien viņš būtu zinājis, ka sievu sekss interesēs vairāk, ja viņš palīdzēs tikt galā ar bērniem un ļaus viņai ieiet dušā, atslābt – viņš to būtu darījis daudz vairāk. Sadzīviska priekšspēle – it kā nekas īpašs, bet tas var uzlabot attiecības ilgtermiņā.  Sievietei erogēnā zona vispirms ir smadzenēs, nevis vagīnā vai krūtīs, tāpēc daiļā dzimuma pārstāvēm priekšspēle ir daudz svarīgāka nekā vīriešiem. Tad, kad tu atklāj savu ķermeni, tas ir ievainojams lauks, principā tu līdz ar to atklāj visu. Tie nav tikai plikumi, tā ir dvēseles atklāšana. Tāpēc sievietei ir svarīgi uzticēties savam vīrietim. Ja tu kritizē savu sievieti un izdari uz viņu spiedienu, izrādi necieņu, ķircināšanu vai ironiju, negaidi, ka viņa būs pretimnākoša.

    Starp citu, realitātē izrādās, ka tie vīrieši, kuri daudz brauc ar muti, darbos bieži vien neko spožu neuzrāda.

    Savukārt tie vīrieši, kas šo tēmu saudzē, nestāsta jēlas anekdotes, nezīmējas ar uzvarām, bet sargā intimitāti, cienot savu sievieti, ir pelnījuši dziļas attiecības. Mīlas māksla ir zināt atšķirīgās sievietes un vīrieša vajadzības un izzināt savu partneri.

    Atklātība un komunikācija ir svarīga sastāvdaļa, lai jūsu seksuālās attiecības būtu baudāmas. Šova laikā dalībnieku pāris Līva un Mārtiņš piedzīvoja pamatīgu strīdu. Strīda pamatā bija atklātība, kas otru pārsteidza nesagatavotu. Līva atklāti dalījās savās seksuālajās pieredzēs, par ko Mārtiņš nemaz nezināja, un viņam bija to grūti pieņemt. Tā ir drosme un liela uzticēšanās – dalīties savās pieredzēs –, bet arī otram ir jāspēj tas saredzēt un pieņemt. Ne visi vīrieši pat mūsdienās spēj pieņemt savas mīļotās pieredzi, kad tā tiek atklāta, arī viņos kaut kur dziļumā slēpjas vēlme apprecēt to tīro un ideālo sievieti, kurai nebūtu pagātnes rēgu. Tādās situācijās aicinu ieslēgt savā iekšējā luksoforā dzelteno gaismu un nogaidīt, sagremot dzirdēto. Bet arī būtu vēlams neizvairīties no šīs tēmas, neatstāt to pašplūsmā. Līdzko mēs kādu jautājumu atstājam pašplūsmā, tā ir potenciāla katastrofa. 

    Protams, mēs nedzīvojam ideālā pasaulē, un ne vienmēr sekss ir perfekts, bet lielākoties tam ir jābūt ar baudu.

    Tā nevar būt norma, ka kādam ir jāuzupurējas seksuālajās attiecībās. Līdzko tev seksā liek kaut ko darīt mehāniski vai kā pliku dzimumaktu, tā vairs nav mīlestības izpausme. Tad sieviete laulībā sāk justies kā prostitūta. Seksuālās attiecības ir kas dziļi intīms, tāpēc tajās vēlams neizlikties, bet uzmanīgi izpētīt un saskaņoties. Arī neuztvert to kā atraidījumu, ja šovakar nav vēlmes tuvībai, – protams, ja vien izvairīšanās nesāk kļūt par meliem, kad vienmēr «sāp galva» vai «daudz darba».

    Mēs neviens neesam balta lapa. Katram ir sava pieredze, veiksmīga vai dramatiska, un spēja atklāti dalīties tajā ar savu partneri ir visintīmākais punkts, ko pāris var sasniegt. Vēlaties manu zelta padomu? Tas nebūs oriģināls, toties būs visefektīvākais – sāciet beidzot runāt un izprast viens otru! 
    Raksts tapis sadarbībā ar SIA Helio Media

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē