• Kāpēc pūce ir gudrības simbols?

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    29. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Pūces ir pārsteidzošas radības, kas apbūrušas ar savu skaistumu un īpašībām miljoniem cilvēku visā pasaulē. Šis putns piekopj noslēpumainu nakts dzīvesveidu, kas paslēpts cilvēka acīm. Viņas bez trokšņa planē virs ļaužu mājām un parādās šķietami neiedomājamās vietās. Daudzās valstīs pūce tiek uzskatīta par gudru putnu, ir tautas, kas to pielūdz. Taču kā šis putns ieguva šādu slavu?

    Dažādu tautu attieksme

    Pūces tēls redzams uz daudziem seniem pergamentiem un pat klinšu zīmējumiem, tāpēc speciālisti secina, ka pirmo civilizāciju laikā pūcei bijusi liela nozīme. Daudzos senos mītos pūcei ir skolotāja loma, tās gudrība pasargā saimnieku no nelaimēm. Slāvi šo putnu uzlūkoja par noslēpumu un dārgumu glabātāju, senie grieķi viņu uzskatīja par gudrības iemiesojumu – ne velti pūce bija dievietes Atēnas pavadone. Viņa vienmēr attēlota kopā ar šo putnu. Tāpēc pūces gudrība nemaz netika apšaubīta. Kristieši uzskatīja, ka pūce ir Tā Kunga gudrības simbols, kas žilbinoši spīd pirmatnējā tumsā. Runājot par Rietumu tautām – tās pret šo putnu vairāk izturas kā pret maģisku dzīvnieku, nevis kā gudru skolotāju. Tieši tāpēc jaunais burvis Harijs Poters par savu mājdzīvnieku izvēlējās tieši pūci. Franču tauta ticēja – ja pūce iekliegsies blakus sievietei, kura gaida bērniņu, tad viņai piedzims meitiņa. Indijas iedzīvotāji īpašu uzmanību pievērsa nevis pašiem kliedzieniem, bet gan to daudzumam. Pēc tiem senie Indijas brahmaņi noteica nāvi, laulību, bagātību un viesu ierašanos. Savukārt indiāņi pūci uzskatīja par dievu atribūtu, maģijas iemiesojumu un talismanu. Tika uzskatīts – ja pūce bieži viesojas blakus cilvēku laukiem, tad zeme nesīs labu ražu. Maiji uzlūkoja pūci kā varas simbolu. Tikai priviliģētie sabiedrības slāņi varēja nēsāt tās spalvas. Dažas ciltis pūces uzskatīja par savu brāļu dvēselēm, kuras vēro viņus ar dzīvnieka acīm. Šī iemesla dēļ viņi baidījās šos putnus nogalināt.

    Nav nemaz tik gudras

    Kāpēc pūces ir zinību simbols? Pēc zoologu domām, pūce šādu slavu ieguvusi, pateicoties savām lielajām, mierpilnajām acīm un negaidītajam nakts saucienam. Šī putna radīto skaņu ir gandrīz neiespējami atkārtot, tā ir patiesi unikāla. Pēc pūces sauciena bieži pievienojas arī vilki, šakāļi un pat buļļi. Šāds ansamblis sajūsmināja parastos iedzīvotājus. Taču ar to arī visa pūces gudrība beidzas. Šis putns savu prātu izmanto tikai medībām un nekam vairāk. Patiesībā pūces smadzenes ir ļoti mazas, un lielākā to daļa iesaistīta vizuālās informācijas uztverē. Līdz ar to viņai ir kritiskās domāšanas trūkums un nespēja izpildīt visvienkāršākās cilvēka komandas. Kad pūču dresētājam filmā par Hariju Poteru jautāja, kā viņš apmācījis šo putnu, viņš atbildēja, ka viņam nav ne jausmas, kuram ienākusi prātā ideja dēvēt pūci par gudrības simbolu. «Šis cilvēks noteikti nebija dresētājs,» viņš teica.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē