• 5 interesanti fakti par čili

    Interesanti
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    25. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Paprikas asais brālis čili ir pārsteidzošs ne tikai ar savu asumu vien. Lūk, pieci interesanti fakti par čili.
    1. Čili pipars ir viens no senākajiem piejaucētajiem dārzeņiem. Bolīvijas, Peru un Meksikas teritorijās čili pipari tika kultivēti jau pirms vairāk kā desmit tūkstošiem gadu, kas tiem ļauj pilntiesīgi sacensties par senākā kultivētā dārzeņa godu (piparu sīvākie konkurenti ir zirņi un kartupeļi). Eiropā asie pipari no Amerikas nonāca Kristofora Kolumba kuģos kopā ar kartupeļiem, tomātiem, kukurūzu, kakao un citiem nu tik ierastiem, bet toreiz eksotiskiem produktiem. Ilgu laiku čili piparus vārīgie eiropiešu vēderi nespēja panest, tāpēc tie tika audzēti tikai acu priekam. 
    2. Asie pipari satur divreiz vairāk C vitamīna kā apelsīni. Kajennas pipari un čili pipari ir vieni no labākajiem C vitamīna avotiem – šajā ziņā tos pārspēj tikai guavas augļi! 
    3. Pastāv krievu ruletes pipari! Japānā tiek audzēti neparastie šišito pipari. Unikālus tos padara neprognozējamais asums, proti:  lielākoties šie pipari ir absolūti maigi – asuma ziņā tie nepārspēj pat papriku. Taču katrs desmitais pipars iekož pretī ar halapenjo pipara asumiņu. Kurš būs asais pipars un kurš ne – to iepriekš nekādi nav iespējams paredzēt, tāpēc Japānā šie pipari bieži vien kalpo ballīšu izklaidēm – nekad nevari zināt, vai iekodīsies asajā! 
    4. Jauns asuma čempions! Pastāv neskaitāmi daudz piparu šķirņu, turklāt kultivētāji rada aizvien jaunas. Dažādām šķirnēm piemīt dažādas asuma pakāpes, kas tiek mērītas skolvilos – mērvienībā, kas nosaukta zinātnieka Vilbura Skolvila vārdā. Skala ir ļoti precīza un pēc tās asums izmērāms līdz sīkākajai niansei. Līdz šim absolūtais asuma čempions bija Carolina Reaper šķirne, kuras asums ir 1,6 miljoni skolvilu. Tomēr šogad Carolina Reaper šķirnes autors ir radījis jaunu, vēl asāku piparu šķirni. Pepper X asuma cienītājiem draud ar 3,18 miljoniem skolvilu. Šīs šķirnes radīšana esot prasījusi desmit gadus. Salīdzinājumam: halapenjo pipara asums ir aplēsts vidēji  4 tūkstošos skolvilu. 
    5. Piparu asumu jūt tikai zīdītāji. Putniem no piparu asuma nav ne silts, ne auksts – daba to ļoti attapīgi noteikusi, jo putni ir galvenie čili piparu izplatītāji brīvā dabā. Un starp citu, zinātniski raugoties, čili pipari ir nevis dārzeņi, bet gan ogas! 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē