• Valsts policija par viltus ziņu izplatīšanu aizturējusi 1986. gadā dzimušu sievieti

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas par viltus ziņas izplatīšanu, kā rezultātā tika traucēts Nodarbinātības valsts aģentūras darbs, aizturēja kādu sievieti.

    Sieviete šā gada sākumā sociālajos tīklos bija izplatījusi viltus informāciju, apgalvojot, ka jebkuram iedzīvotājam, ierodoties Nodarbinātības valsts aģentūrā un aizpildot anketu, ir iespēja saņemt 130 eiro. Tādējādi tika radīta sabiedriskā rezonanse un traucēts iestādes darbs. Saistībā ar notikušo ir uzsākts kriminālprocess.

    Pamatojoties uz Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) iesniegumu Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļā (Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa) tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta pirmās daļas ˗ par huligāniskām darbībām, kas tika konstatētas 2021. gada janvārī, proti, par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanas faktu, kas izpaudās NVA darba traucēšanā.

    Tika konstatēts, ka sociālajos tīklos tiek izplatīts video, kurā kāda persona izplata klaji nepatiesu informāciju, paziņojot, ka  jebkuram cilvēkam, ierodoties NVA, ir iespēja aizpildīt jau sagatavotas anketas un saņemt 130 eiro. Izplatot šo informāciju, tika būtiski  apgrūtināta NVA darbība un traucēts iestādes darbs, pārsvarā saistībā ar iedzīvotāju pastiprinātu interesi par izplatītajā video minētajiem pakalpojumiem, kurus NVA patiesībā nesniedz.

    Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas darbinieki, nolūkā iegūt plašāku izmeklēšanai nepieciešamo informāciju, veica datu analīzi, kā arī interneta vides izlūkošanu. Tā rezultātā tika noskaidrota persona, kura bija veikusi minētās noziedzīgās, huligāniskās darbības, proti, izveidojusi viltus ziņas un tās izvietojusi interneta vietnē.

    Šī gada maijā par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tika aizturēta 1986. gadā dzimusi sieviete. Izmeklēšanas laikā iegūtais pierādījumu kopums deva pamatu atzīt personu par aizdomās turēto un pārtraukt noziedzīgo nodarījumu. Aizdomās turētajai personai tika piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saitīti ar brīvības atņemšanu.

    Valsts policija atgādina, ka par viltus ziņu izplatīšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību vai bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu, uzņēmumu vai organizāciju darbu, var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods. Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa regulāri veic interneta monitoringu, nolūkā fiksēt likumpārkāpumus, un atkarībā no situācijas veic darbības šādu likumpārkāpumu pārtraukšanai un vainīgo saukšanai pie likumā paredzētās atbildības.

    Valsts policija aicina iedzīvotājus kritiski izvērtēt dažādos apšaubāmos interneta resursos pieejamās ziņas un nedalīties ar nepārbaudītu informāciju! Valsts iestāžu oficiālajai informācijai ir iespējams sekot līdzi iestāžu mājaslapās un oficiālajos sociālo tīklu kontos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē