• Šodien sagaida skaidrību par nākamās koalīcijas modeli

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    1. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Gan Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, gan partiju pārstāvji šodien sagaida skaidrību par nākamās koalīcijas un valdības modeli.

    «Jaunā vienotība» (JV), kas ir uzņēmusies iniciatīvu veidot nākamo valdību, vēl līdz piektdienas pusdienlaikam gaida «Apvienotā saraksta» (AS) gala atbildi par dalību valdībā, kurā bez JV strādātu arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un «Progresīvie».

    AS līdz šī termiņa beigām arī plāno oficiāli paziņot savu lēmumu. Politikas kuluāros tiek sagaidīts, ka AS paziņos, ka nepievienojas JV, ZZS un «Progresīvo» koalīcijai.

    Tādā gadījumā jauno valdību JV virzītās Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) vadībā veidotu JV, ZZS un «Progresīvie».

    Kā ziņots, ceturtdien pēc tikšanās ar ZZS un «Progresīvajiem» JV virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Siliņa atsaucās uz Valsts prezidenta Rinkēviča pausto, ka uz valdības izveidi jāvirzās gana straujā tempā.

    Siliņa uzsvēra, ka tiek respektēts Rinkēviča aicinājums, ka līdz rītdienai ir jābūt skaidrībai par koalīcijas modeli.

    Ceturtdien JV, ZZS un «Progresīvo» tikšanās reizē, kurai AS atteicās pievienoties, daļēji tika apspriests AS trešdien publiskotais piedāvājums. Šajā kontekstā premjera amata kandidāte pavēstīja, ka ar ZZS jau iepriekš ticis apspriests, ka viņi nepretendēs uz atbildību nedz tieslietu sfērā, nedz uz kādu no drošības jomām.

    «Visi mēs gaidām «Apvienotā saraksta» lēmumu. (..) [piektdien] viņiem ir jāpasaka, vai viņi nāk šajā potenciālajā koalīcijā, vai viņi nenāk,» pauda Siliņa, uzsverot, ka JV, ZZS un «Progresīvie» ir atvērti AS dalībai valdībā.

    Ministru prezidenta amata kandidāte akcentēja, ka valsts pēc iespējas ātrāk gaida valdības izveidošanu. «Tas ir aicinājums «Apvienotā saraksta» deputātiem izlemt. Ja jūs šo lēmumu nevar pieņemt, tad tā [arī] ir atbilde,» pauda JV politiķe, norādot, ka atbilstoši Valsts prezidenta paustajam rītdien ir jābūt skaidram lēmumam, kāda ir koalīcija.

    Siliņa reizē uzsvēra, ka koalīcijas veidošanai nevajadzētu aizēnot piektdienas, 1.septembra, skaisto pasākumu – mācību gada sākšanos.

    Tāpat ceturtdien JV, ZZS un «Progresīvie» vienojušies par labas korporatīvās pārvaldības principiem, kas būs jāievēro koalīcijas, valdības darbā. Tas sasaucas ar AS šajā jautājuma pausto bažu novēršanu, norādīja politiķe, uzsverot, ka viņa ir izdarījusi jeb radusi risinājumu vairākās lietās, izdarījusi maksimumu, lai «Apvienotajam sarakstam» būtu iespēja pievienoties koalīcijai.

    Premjera amatam nominētā kandidāte pozitīvi novērtēja, ka ceturtdien JV, ZZS un «Progresīvo» sarunās iezīmējās, ka potenciālie partneri ļoti grib sākt strādāt. Tikšanās reizē tika pārrunāta strādāšana pie risinājumiem jau iepriekš vairākkārt minētajām, iedzīvotājiem aktuālajām problēmām.

    Pirmdien, 4.septembrī, plkst.10 topošajai koalīcijai plānots sākt strādāt pie valdības deklarācijas, koalīcijas līguma un pielikuma par neatliekamajiem darbiem līdz decembrim un janvārim.

    Jau vēstīts, ka Siliņa ceturtdien uz četru partiju koalīcijas izveidošanas sarunām aicināja ZZS, «Progresīvo» un AS pārstāvjus, tomēr AS uz sarunām neieradās.

    Siliņa vēlas izveidot valdību no šīm partijām, savukārt AS vēlas saglabāt esošo koalīciju, kurā strādā JV, AS un Nacionālā apvienība (NA); ZZS varot tikt piepulcēta tikai uz stingriem nosacījumiem, bet «Progresīvos» AS piedāvā atstāt ārpus koalīcijas. Līdzīgu pozīciju uztur arī NA, kurus gan Siliņa uz oficiālajām sarunām vairs nav aicinājusi.

    Savukārt ZZS un «Progresīvo» politiķi līdz šim dažādas «sarkanās līnijas» sadarbībai ar citiem politiskajiem spēkiem ir centušies nevilkt, pieļaujot darbu gan piecu partiju koalīcijā, gan četru partiju valdības modelī, gan arī tikai trīs partiju variantā, kad kopā strādātu JV, ZZS un «Progresīvie», Saeimā balstoties uz 52 deputātu balsu atbalstu.

    Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS – 16, bet «Progresīvajiem» – 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA – 13 deputātu vietas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē