• Seniori par digitalizāciju nepriecājas

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    19. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Liela daļa senioru nesaskata ieguvumus no valsts pakalpojumu digitalizācijas, un viņus satrauc tas, ka, aizbildinoties ar pieeju internetā, slēdz pakalpojumus, kas viņiem līdz šim bija pieejami klātienē.

    Starptautiskā pētījuma Vieni bet kopā? Vientuļi dzīvojošo senioru digitālā (ne)vienlīdzība, rūpes un starppaaudžu attiecības apkopotie rezultāti liecina, ka daudziem senioriem pakalpojumi digitālajā vidē nav īsti pieejami. Piemēram, lai pieteiktu kādu pakalpojumu, daudzviet izmanto internetbanku, bet daļai senioru tādas nav. Tāpēc jāmeklē risinājumi, lai pakalpojumus padarītu pieejamus arī senioriem bez interneta un digitālajām zināšanām. Seniori arī uztraucas, ka turpmāk samaksa par pašvaldības pakalpojumiem būs iespējama tikai elektroniskajā vidē, un tas daļai rada grūtības veikt norēķinus.

    Pētījuma dalībnieki arī uzskata, ka pašvaldībām vēlams pārskatīt savu sabiedrības informēšanas stratēģiju, rēķinoties, ka liela daļa senioru nelieto sociālos tīklus vai internetu, tāpēc apkopojumu par jaunumiem vēlams ievietot, piemēram, vietējā avīzē. Tāpat arī valsts institūcijām, veidojot mājaslapas, svarīgi domāt, vai to dizains ir viegli saprotams un uztverams arī senioriem. Kā slikto valsts pakalpojumu piemēru seniori min Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapu, kas ir sarežģīta. Senioriem arī ir svarīgi, lai mājas lapu un digitālo pakalpojumu dizains nemainās, jo viņi izmanto noteiktus ceļus, bet mainoties pogu izkārtojumam vai noformējumam, ir apgrūtināta lapas lietošana. Ne viens vien norāda, ka, pārnesot valsts un pašvaldības pakalpojumus digitālajā vidē, valstij jābūt pārliecinātai, ka internets ir pieejams visā Latvijā.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē