• Secināts, ka kaķi un suņi palīdz saglabāt psihisko veselību

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    18. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Mājdzīvnieki ir ne tikai ģimenes locekļi, bet saviem saimniekiem sniedz arī psihiskās veselības ieguvumus, secināts Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) aptaujā.

    No aptaujas dalībniekiem 65,5 % mājdzīvnieks ir kaķis, 10 % – suns, bet tikai 6,5 % respondentu nav mājdzīvnieku. Apmēram 3 % bija zivis, putni, grauzēji un rāpuļi, bet 15 % ir vairāki mājdzīvnieki – gan kaķi, gan suņi, gan citi.

    Pasaulē veikti pētījumi atklāj, ka dzīvnieku īpašniekiem ir par 60 % lielāka iespēja iepazīt cilvēkus apkārtnē, veicinot sociālo mijiedarbību un mazinot vientulību.

    Saskaņā ar pētījumu Scientific Reports, vecāka gadagājuma suņu īpašniekiem ir par 34 % lielāka iespēja sasniegt ieteicamo fizisko aktivitāšu līmeni, uzlabojot garastāvokli un vispārējo psihisko veselību. Saskaņā ar pētījumu žurnālā Animals kaķu īpašniekiem ir par 22 % mazāka iespēja nomirt no sirdslēkmes.

    Mājdzīvnieku sabiedrība īpaši būtiska ir tiem, kuri dzīvo vieni, jo dzīvnieks var būt sabiedrotais un palīdzēt atvieglot vientulības izjūtu.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē