• Reirs: Bankas nodarbojās ar biedēšanu, finanšu un ekonomisko vardarbību

    Nauda
    Santa.lv
    Santa.lv
    22. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA / Zane Bitere
    «Situācija, kad komercbankām ir tādi resursi, kurus viņi dienu un nakti glabā Latvijas bankā, nevis iegulda tautsaimniecībā, nav pieņemama,» TV24 raidījumā «Naudas cena» saka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs (JV), finanšu ministrs (2019–2022) Jānis Reirs.

    Bijušais finanšu ministrs norāda, ka biedēšana ir viens no vardarbības veidiem, un, ka «bankas nodarbojās ar biedēšanu, finanšu un ekonomisko vardarbību 2010.gadā, stāstot, ka mums ir viņu kļūdas jālabo un jāaizdod vairāk kā miljards eiro. Nekādā veidā neatbalstot Latvijas iedzīvotājus, bet gan banku sistēmu. 2019.gadā bankas atkal šo pašu dziesmu dziedāja».

    Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs uzskata, ka Latvijā salīdzinoši ar Iguniju, kur bankām ir peļņas nodoklis, kas katru gadu tiek maksāts, «mūsu komercbankas piecus gadus uzkrāj līdzekļus, tātad viņiem šī nodokļu daļa, ko valsts neieņēma nodokļos, ir pa nulli, kapitāls vai resurss ir pa nulli. Situācija, kad komercbankām ir tādi resursi, kurus viņi dienu un nakti glabā Latvijas bankā, nevis iegulda tautsaimniecībā, nav pieņemama,» J.Reirs uzskata, ka ir jāveic izmaiņas, tāpēc budžeta komisija esot uzsākusi darbu – AS «Attīstības finanšu institūcija Altum» pārveidi par komercbanku.

    «Mums ir nepieciešams finansējums uzņēmējiem, bankas šo finansējumu nenodrošina. Kāpēc Lietuvā un Igaunijā šī kreditēšana ir apmēram divas reizes lielāka nekā Latvijā no IKP? Te ir arī komercbanku menedžeru atbildība,» uzskata bijušais finanšu ministrs. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē