• Rakstnieku sanikno gados vecu šoferu kritizēšana: Man ir 70 un braucu labāk par jums!

    Aktuāli
    Marta Kalniņa
    12. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vladis Spāre
    Foto: Ieva Andersone
    Vladis Spāre
    Rakstnieku Vladi Spāri pamatīgi nokaitinājušas runas, ka senioriem vajadzētu stingrākas un biežākas veselības pārbaudes, lai vispār ļautu sēsties pie auto stūres.

    Pagājušajā nedēļā notika traģēdija – Torņkalnā autovadītājs notrieca divus gājējus. Jauna meitene guva nāvējošas traumas, otrs cietušais nogādāts slimnīcā. Pie stūres bija 91 gadu vecs vīrietis. Lai gan nelaimes apstākļi vēl netika noskaidroti, šis notikums izraisījis plašas diskusijas sabiedrībā. Galvenokārt par to vai nevajadzētu ierobežot senioru iespējas vadīt auto. Daudzi dalījās ar saviem novērojumiem par savu vecāku un vecvecāku spēju vadīt spēkratu un apelēja pie tā, ka veselības pārbaudēm pēc 70 gadu vecuma jābūt biežākām un krietni stingrākām. Šī spriedelēšana vietnē X aizvainoja rakstnieku Vladi Spāri, kurš tieši šogad nosvinēja savu 70. jubileju. «Un kāpēc ne katru pusgadu vai pat mēnesi?

    Par ko jūs vēlaties padarīt senioru ikdienu? Par nemitīgu skraidīšanu pa komisijām?

    Vienreiz trijos gados ir vairāk kā samērīgs periods!» uzskata Vladis. «Man ir 70 gadi un gadu gadiem braucu bez neviena soda punkta! Visdrīzāk braucu labāk par jums,» iebilst rakstnieks, kuru īpaši sadusmo gados jaunu cilvēku viedokļi par to, ko vajadzētu un nevajadzētu darīt pensionāriem. Vladis atgādina, ka statistikas dati liecina – visvairāk avāriju izraisot 18 līdz 30 gadu veci autovadītāji. «Paši tie tirliņi vairumā ir pilnīgs NEKAS, vien prot braukt ar velo, nopietnu darbu nestrādā un slēpjas internetā aiz nikiem. Tīkla infuzorijas bez vārdiem un uzvārdiem,» savus oponentus pie vietas cenšas nolikt rakstnieks, kuram šajā karstajā diskusijā pasprūk arī pa kādam stiprākam vārdam.

    «Jūs mani esat izbesījuši!» piemetina Vladis.

    «Tu, Vladi, esi pagalam nepieklājīgs. Kauns «literātam»!» Spāri šajā diskusijā norāja kolēģis, rakstnieks un tulkotājs Arvis Kolmanis. «Labāk nebūtu pieminējis seniorus, tavi kā seniora tvīti ir apkaunojums visiem normāliem senioriem,» uzskata viņš. Vladis gan nepaliek atbildi parādā. «Toties Tevi, Arvi, nevar laist uz ceļa totāla talanta trūkuma dēļ,» iekarsis ir Spāre.

    Vladis Spāre darbojas kā izdevējs un rakstnieks. Vadījis izdevniecības «Atmoda» un «Artava», 2014. gadā izdevis literāri sabiedrisko žurnālu «Tīrraksts». Viņa romāns «Tu nevari dabūt visu, ko gribi» bija nominēts Literatūras gada balvai prozā 2016. gadā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē