• Pensijām palielināts neapliekamais iztikas minimums

    Sabiedrība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    30. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Senioriem, kuru pensija kopā ar piemaksu nepārsniedz 500 eiro mēnesī, no 1. jūlija vairs netiks ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Savukārt pensijām, kas ir lielākas par 500 eiro, iedzīvotāju ienākumu nodokli sāks ieturēt no 501 eiro.

    «Līdz ar to pensija, ko jūlijā saņems cilvēki, būs jau lielāka, kas, kaut arī nedaudz, tomēr palīdzēs pārdzīvot šos grūtos laikus,» norāda VSAA Pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja Egita Garā. Iedzīvotāja ienākuma nodoklis gan nemainīsies – atkarībā no pensijas lieluma tas arī turpmāk būs 20 vai 23%. Proti, ja seniora pensija ir robežās no 501 līdz 1667 eiro, iedzīvotāju ienākumu nodoklis tiek piemērots 20% apmērā, bet, ja pensija pārsniedz 1667 eiro, tad 23% apmērā.

    Vienīgā un būtiskākā atšķirība, ka tagad neapliekamais minimums ir 500 eiro līdzšinējo 350 eiro vietā.

    «Ja jūnijā cilvēkam pensija bija 500 eiro un neapliekamais minimums bija 350, tad no šīs starpības, kas ir 150 eiro, viņam ieturēja iedzīvotāju ienākumu nodokli 20% apmērā, proti, no savas pensijas viņš nodoklī samaksāja 30 eiro un saņēma 470 eiro. Jūlijā viņš saņems 500 eiro, jo iedzīvotāju ienākumu nodokli no šīs summas vairs neieturēs. Bet, ja cilvēkam pensija ir, piemēram, 501 eiro, tad turpmāk šo nodokli viņam ieturēs no viena eiro,» skaidro Egita Garā.

     

     

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē