• Mūžībā devies mākslinieks un grāmatu grafiķis Tālivaldis Banis

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    30. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    27.decembrī mūžībā devies mākslinieks, grāmatu grafiķis Tālivaldis Banis, aģentūru LETA informēja Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) prezidents Igors Dobičins.

    Viņš pavēstīja, ka mākslinieks 1948.gadā pabeidza Dubultu vidusskolu un turpmākajai dzīvei izvēlējās vizuālās mākslas studijas. Zīmēšanas pamatus mākslinieks iepazina ģimenē, tēva vadībā, kas strādāja Slokas papīrfabrikā un bija apguvis mākslu pašizglītības ceļā.

    No 1948. līdz 1955.gadam Banis studēja LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā un absolvēja ar diplomdarbu – Atpūta pēc darba dienas. Banis ainavas un sadzīves ainas diplomdarbam bija skicējis Slokas apkārtnē. Mākslinieka kursabiedrs bija gleznotājs Uldis Zemzaris un pasniedzēji – Oļgerts Jaunarājs, Kārlis Brencēns, Ārijs Skride, Kārlis Miesnieks, Arvīds Egle, Nikolajs Breikšs, Uga Skulme, Eduards Kalniņš. Mācību process akadēmijā bija ideoloģiski saspringts, jo 1950.gadā vairāki pasniedzēji, nozīmīgi mākslinieki tika atlaisti no darba par «formālisma» tendencēm daiļradē un pedagoģijā.

    Pēc studijām akadēmijā Tālivaldis Banis strādāja radoši, mākslinieka darbi tika iekļauti Latviešu mākslas un literatūras dekāde pasākuma norisēs un saņēma LPSR Kultūras ministrijas nozīmīti Par radošiem sasniegumiem.

    Banis jau kopš bērnības sajuta emocionālu saikni ar grāmatu ilustrācijām, tādēļ rakstnieces Dzidras Rinkules-Zemzares uzrunāts mākslinieks 1956.gadā ilustrēja autores grāmatu Lielais slinkums, veidojot maketa attēlus akvareļglezniecības tehnikā. 1957.gadā grāmata tika izdota un Banis uzsāka sadarbību ar bijušajā LPSR Valsts grāmatu izdevniecībām Zvaigzne un Liesma.

    Dobičins norādīja, ka savā daiļradē Banis pārsvarā ilustrējis bērnu un jauniešu auditorijai paredzētus literāros un mācību grāmatu izdevumus. Mākslinieks ilustrējis grāmatas – Dzidras Rinkules-Zemzares Guntiņa un uguntiņa (1972), Kurš darbiņš labāks (1974), rakstnieces Annas Sakses Trīs šķūnīši (1964), Varavīksne (1968), Čitas burtnīca (1972), Kas ir vismīļākais (1975), dzejnieka Ziedoņa Purva Tu, vasara, nedusmo (1969), Skani, mana valodiņa! (1976), Draugos ar sportu (1971), Valda Luksa Kas tas ir? (1974) un citus literātu darbus, kā arī ārzemju rakstnieku stāstu almanahus Pasaules bērni (1964., 1967., 1975).

    LMS prezidents atzīmēja, ka ilustrāciju veidošanā mākslinieks izkopa savu, 20.gadsimta piecdesmitajiem līdz septiņdesmitajiem gadiem raksturīgu ilustrācijas stilistiku, kas tolaik tika uzskatīta kā pielāgota mērķauditorijai – bērniem, jauniešiem. Reālistiskās kompozīcijās, ekspresīvi deformējot proporcijas, autors veidoja brīvi gleznotas, idealizētas animālijas, sadzīves žanra figurālās kompozīcijas, urbānas un eksotiskas ainavas.

    Darbi tika veidoti guašas un akvareļa tehnikās. Baņa veidotās grāmatas saņēmušas nozares balvas: LPSR Izglītības ministrijas Goda rakstu (1963), sudraba diplomu par Latviešu valoda II klasei (1971), kā arī Republikas grāmatu konkursu balvas (1977.gadā pirmās pakāpes diploms, bet 1984.gadā – otrās pakāpes diploms).

    Banis bija LMS biedrs kopš 1978.gada, un rekomendācijas uzņemšanai LMS viņam izsniedza gleznotājs, grāmatu grafiķis Arvīds Jēgers, grāmatu grafiķi Vitālijs Kovaļovs un Harijs Puriņš. Banis tika uzņemts LMS Grafikas sekcijā.

    Banis piedalījās Mākslas dienu norisēs un izstādēs Jūrmalā. Mākslinieka darbi atrodas Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā, Jūrmalas pilsētas muzejā, kā arī privātkolekcijās.

    Atvadīšanās no mākslinieka Baņa notiks 2022.gada 4.janvārī, Jūrmalā, Slokas vecajos kapos plkst.14. LMS izsaka dziļu līdzjūtību Baņa tuviniekiem un kolēģiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē