• Lielā Rīgas pārkārtošana. Kā pārsauks galvaspilsētas ielas?

    Rīga
    Estere Jansone
    16. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kazuki Taira/Unsplash
    Pēc iebrukuma Ukrainā Rīgas domē panākta vienošanās par vairāku ielu pārsaukšanu. Drīzumā Rīgas Latgales priekšpilsētas artērija – Maskavas iela tiks pie jauna nosaukuma. Pēc tās sekos Turgeņeva, Lomonsova, Gogoļa un citas ielas.

    Nacionālās apvienības partijas biedrs Edvards Ratnieks atklāj, ka ļaudis jau ilgu laiku interesējas, cik ilgi vēl Rīgā jāsadzīvo ar Maskavas un citām līdzīgām ielām. Ratnieks informē, ka no 15. februāra ir uzsākta Maskavas ielas pārdēvēšanas lēmumprojekta virzība Rīgas domē un to tuvākajā laikā izskatīs Finanšu un administrācijas lietu komiteja.

    Ratnieks skaidro, ka Maskavas ielu ir plānots pārdēvēt par Latgales ielu,

    kas ir vēsturiskais kādreizējais šīs ielas nosaukums. Taču tā kā Rīgā jau ir neliela iela, kas nosaukta par Latgales ielu, tad arī šai ielai ir nepieciešams ar Latgali saistīts nosaukums, tādēļ esošo Latgales ielu plānots pārsaukt par Jāņa Klīdzēja ielu. Jānis Klīdzējs bija latviešu rakstnieks un dzejnieks no Latgales, pēc viņa romāna «Cilvēka bērns» motīviem uzņemta populārā režisora Jāņa Streiča tāda paša nosaukuma filma.

    Savukārt, nelielo Maskavas ielas sākumposmu no 13.janvāra ielas līdz Salu tiltam jeb Lāčplēša ielai plānots pārdēvēt par Lastādijas ielu. To darīs iedzīvotāju drošības dēļ, lai operatīvajiem dienestiem nebūtu kļūdaini izsaukumi uz iepriekšējām adresēm. Kamēr cilvēki pieradīs pie jaunajiem nosaukumiem, viņi operatīvo dienestu izsaukumos var aiz pieraduma nosaukt arī veco ielu nosaukumus ārkārtas situācijās. Rīgas dome ielu pārsaukšanu ir izplānojusi tā, lai adreses un ēku numuri, kas ir esošajā Latgales ielā, nepārklājas ar adresēm un numuriem jaunajā Latgales ielā, jo tajā posmā būs Lastādijas iela. Lastādija ir senais nosaukums Maskavas forštates apkaimes daļai starp Vecrīgu un Salu tiltu.

    «Laikā, kamēr notikušas diskusijas sabiedrībā par Maskavas ielas nosaukuma maiņu, esam saņēmuši daudzu organizāciju aicinājumus, mudinājumus un atbalstu mainīt šīs ielas nosaukumu, jo vairs nav pieņemams šāds ielas nosaukums Rīgā. Tostarp saņemts arī biedrības «Lotgolys Saeima» atbalsts ielas nosaukuma maiņai par Latgales ielu,» raksta Ratnieks.

    Tāpat arī citas ielas tiks pie jauniem vārdiem: Rīgas vicemēre Linda Ozola virza Puškina ielas pārdēvēšanu par izcilākā latviešu valodnieka Kārļa Mīlenbaha ielu, bet deputāts Nils Josts aicina

    Turgeņeva ielas pārdēvēšanu par izcilākā latviešu gleznotāja Vilhelma Purvīša ielu.

    Arī Ļermontova ielai nepieciešama pārdēvēšana – deputāts Kaspars Spunde to iesaka pārsaukt par latviešu dzejnieka Viļa Plūdoņa ielu. Deputāts Dāvis Stalts virza Gogoļa ielas pārdēvēšanu par ievērojamās latviešu žurnālistes, izdevējas un sabiedriskās darbinieces Emīlijas Benjamiņas ielu un deputāts Valdis Gavars virza Tipogrāfijas ielas pārdēvēšanu par Augusta Spariņa ielu. Augusts Spariņš kā militārists, lidotājs, piedalījies Bermonta armijas izdzīšanā no Pārdaugavas, dzimis un dzīvojis Torņakalnā, Lāčplēša ordeņa kavalieris. Bet deputāts Māris Mičerevskis rekomendē Lomonosova ielas pārdēvēšanu par pirmās sievietes Latvijas valdībā – izglītības ministra biedres, Latgales latviešu kongresa rīkotājas, Latgales zemes padomes sekretāres, Tautas Padomes locekles un Satversme sapulces deputātes Valērijas Seiles ielu.

    Kopumā Rīgas dome no vēsturniekiem ir saņēmusi vairāku ielu nosaukumu maiņas nepieciešamības pamatojumus, tomēr šobrīd šīs astoņas ielas būs pirmās, kuras pārsauks citos nosaukumos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē