• Lauksaimnieki draud protestēt Rīgā

    Lauksaimniecība Latvijā
    Estere Jansone
    5. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zemnieku Saiema
    Lai protesti apstātos Latvijas reģionos un pēc nedēļas neturpinātos jau Rīgā, lauksaimnieki gaida Ministru prezidentes Evikas Siliņas atbildi par lauksaimnieku izvirzītajām prasībām.

    Šodien 16 Latvijas pilsētās notiekošajos lauksaimnieku protestos piedalās aptuveni 2000 lauksaimniecības tehnikas vienības un tūkstošiem lauksaimnieku. Kā norāda protestu koordinators Juris Lazdiņš, «Zemnieku saeimas» valdes priekšsēdētājs, protestu mērķis ir pievērst uzmanību daudzus gadus nerisinātām problēmām lauksaimniecības nozarē Latvijā. Mērķis «izkustināt ledu» ir sasniegts, tomēr šobrīd par konkrētu prasību izpildi iztrūkst politiskās garantijas, kuras var sniegt tikai valdības vadītāja.

    Ar lauksaimniekiem proaktīvi ir runājis zemkopības ministrs Armands Krauze, šonedēļ plānota tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu, kā arī par nodokļu jautājumiem notiks saruna ar Finanšu ministrijas ierēdņiem. Diemžēl līdz pat šim brīdim dialogs nav noticis ar valdības vadītāju.

    «Zemkopības ministrija ir paudusi apņēmību risināt jautājumus, kas ir ministrijas atbildībā, visbeidzot vairākiem darbiem piekrītot definēt konkrētus termiņus un atzīstot kļūdas, kas līdz šim būtiski traucēja lauksaimnieku ikdienu. Piemēram, esam vienisprātis, ka esošā atskaišu sistēma nestrādā. Vienlaikus esam saņēmuši nepārprotamu skaidrojumu, ka  lauksaimnieku prasību pilnīga izpilde ir visas valdības spēkos premjeres Evikas Siliņas virsvadībā. Piemēram, Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītējam importa aizliegumam bez pārejas perioda ir jāpiekrīt visai valdībai, līdzās konceptuālai vienprātībai skaidri definējot juridiskos un praktiskos soļus, kā tas tiks izdarīts. Plašākas nodokļu izmaiņas, tajā skaitā 5% PVN atgriešanu Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem, augļiem un ogām nevar nodrošināt bez premjeres iesaistes. Arī par apdrošināšanas programmām ir nepieciešama visas valdības vienošanās,» uzsver J. Lazdiņš.

    Par protestu otro posmu, kas paredzēts Rīgā pēc nedēļas, 12. februārī, lauksaimnieki lems jau tuvākajā laikā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē