• Lasītājs jautā: Kā rīkoties, ja nepatīk savs vārds?

    Bērna vārds
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ilgus gadus dzīvoju ar vecāku doto vārdu, kuru vispār neizjūtu, kā savu. Kā to nomainīt?

    «Bieži esmu gribējusi to mainīt, taču nekad neesmu uzdrošinājusies to izdarīt. Iespējams, aiz cieņas pret vecākiem. Taču tagad viņu vairs nav, tāpēc esmu gatava vismaz atlikušo mūžu nodzīvot ar vārdu, kas man der. Pastāstiet, lūdzu, kā var nomainīt vārdu un uz kādu iestādi man jādodas?» vaicā lasītāja. 

    Vārda nomaiņa patiesībā nav nekas neiespējams, taču nereti cilvēki nezin, kur šādā gadījumā vērsties. Par vārda, uzvārda vai tautības maiņu ļaudis parasti griežas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), taču šajos gadījumos jāvēršas Latvijas pašvaldību dzimtsarakstu nodaļās, Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs. Ar iesniegumu par vārda maiņu var vērsties jebkurš pilngadīgs cilvēks vai jaunietis, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu, tiesa, jauniešiem gan būs nepieciešama arī abu vecāku piekrišana.

    Vārda maiņas iemesli var būt dažādi, tomēr jābūt pamatotam iemeslam,

    kāpēc to darīt, un to nosaka «Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums». Šis likums nosaka, ka vārdu var mainīt, ja pastāv kāds no šiem iemesliem: vārds apgrūtina cilvēka iekļaušanos sabiedrībā, cilvēks vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu vai ja mainīts dzimums.

    Vārda maiņas iesniegumu Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā var iesniegt vienā no šādiem veidiem: nosūtot iesniegumu no oficiālās elektroniskās adreses, kā adresātu norādot Tieslietu ministrija; nosūtot iesniegumu no Valsts pārvaldes pakalpojuma portāla latvija.lv; nosūtot uz e-pastu [email protected], ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu; nosūtot pa pastu.

    Ja par vārda maiņas iemeslu norādīta apgrūtināta iekļaušanās sabiedrībā, iesniegumam jāpievieno argumentēts skaidrojums, kāpēc esošais vārds rada apgrūtinājumu un kā izvēlētais vārds veicinās iekļaušanos sabiedrībā. Izvēlētajam vārdam ir arī jāatbilst latviešu valodas pareizrakstības noteikumiem. 

    Valsts nodeva par vārda maiņu ir 71 eiro. 

    Lēmumu par vārda maiņu vai atteikumu mainīt pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā. Lēmumu adresātam nosūta pa pastu ierakstītā sūtījumā uz iesniegumā norādīto adresi vai elektroniski, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu vai oficiālajā elektroniskajā adresē. Lēmums stājas spēkā ar brīdi, kad tas paziņots adresātam. Vārda maiņu var arī atteikt tad, ja cilvēks ir sodīts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu un sodāmība nav dzēsta vai noņemta, ja vārda maiņas iemesls neatbilst nevienam no likumā uzskaitītajiem iemesliem, ja cilvēks nav iesniedzis visus dokumentus vai nav samaksājis valsts nodevu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē