• Kur bez maksas apgūt latviešu valodu?

    Sabiedrība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    22. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Jūlija vidū Rīgas iedzīvotāji, kuri vēlas apgūt latviešu valodu, varēs pieteikties Rīgas domes organizētajiem bezmaksas latviešu valodas kursiem. Tā kā gribētāju parasti ir daudz un vietas aizpildās ātri, Rīgas dome aicina sekot līdzi aktuālajai informācijai.

    Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Edīte Matuseviča informē, ka konkurss kursu organizētājiem ir noslēdzies un rezultāti tiek apkopoti. Tikko būs zināms, kurās vietās un kādos laikos kursi notiks, portālā «riga.lv» tiks publicēta informācija par pieteikšanos – visticamāk, tas notiks jūlija otrajā nedēļā. Informācija par pieteikšanos Rīgas pašvaldības bezmaksas kursiem būs pieejama arī mājaslapā «apkaimes.lv», sadaļā «Integrācija». Iedzīvotāji paši varēs pieteikties kursiem, izvēloties mācību iestādi no publicētā saraksta (tuvāk dzīvesvietai vai tur, kur piedāvās ērtākus kursu laikus).

    Kursus var apmeklēt pieaugušie Rīgas iedzīvotāji, kuri legāli uzturas Latvijā un kuru dzimtā valoda (pamatvaloda) nav latviešu valoda, izņemot bezdarbniekus un skolēnus. Kursos varēs apgūt latviešu valodu A un B līmeņa ietvaros. Bez maksas latviešu valodu varēs apgūt ne tikai iedzīvotāji, kuri savu dzīvesvietu ir deklarējuši Rīgā, bet arī Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri dzīvo Rīgā. Kā uzsver Edīte Matuseviča, kursos var pieteikties neatkarīgi no vecuma un nodarbošanās:

    «Nav nekādu ierobežojumu – šie kursi paredzēti dažādu tautību iedzīvotājiem, kuri vēlas apgūt latviešu valodu.

    Taču būs jāpasteidzas, jo, kā rāda pieredze, brīvās vietas ātri aizpildās. Tāpēc jāseko līdzi informācijai, kad sāksies pieteikšanās. Kursus organizē mācību iestādes, to noslēgumā izsniedz sertifikātu par valodas apguvi, bet kursu ilgums ir atšķirīgs – atkarībā no tā, cik bieži nodarbības notiek.»

    Latviešu valodas kursi ukraiņiem

    Sabiedrības integrācijas fonda konkursā noskaidrotas 33 organizācijas, kas Ukrainas civiliedzīvotājiem nodrošinās bezmaksas latviešu valodas apmācības. Līdz ar to uzsākta pieteikšanās kursiem, kas pieejami visos Latvijas reģionos gan klātienē, gan attālināti, gan arī hibrīda režīmā (mācības notiek gan klātienē, gan attālināti). Mācības ilgs 120 stundas, un latviešu valodu būs iespēja apgūt aptuveni 12 000 cilvēku. Mācību programmas ietvers tādu prasmju apgūšanu kā klausīšanās, lasīšana, runāšana un rakstīšana saziņai vienkāršās sadzīves un ikdienas situācijās. Vairāk informācijas meklē «sif.gov.lv» vai arī zvanot uz vienoto informatīvo tālruni Palīdzība ukraiņiem Latvijā: +371 27380380.

     

     

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē