• Kompensēs zāles pret migrēnu un dermatītu

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    18. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lai uzlabotu zāļu pieejamību, kompensējamo zāļu sarakstā iekļautas papildu diagnozes – dzemdes leiomioma un migrēna, bet atopiskā dermatīta gadījumā zāles apmaksās arī pieaugušajiem.

    Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga informē – plānots, ka dzemdes leiomiomai un atopiskajam dermatītam kompensējamie medikamenti būs pieejami jau no šīs nedēļas. Savukārt attiecībā uz migrēnas pacientiem Zāļu valsts aģentūrā šobrīd notiek medikamenta izvērtēšana. Līdz ar to vēl nevar prognozēt precīzu datumu šo zāļu iekļaušanai valsts kompensējamo sarakstā.

    Kā skaidro Veselības ministrijā, migrēna ir viena no pasaulē izplatītākajām slimībām, kas ietekmē dzīvi, traucējot paveikt ieplānoto gan profesionālajā, gan privātajā dzīvē. Pēc ārstu aplēsēm, tikai daļa migrēnas pacientu Latvijā lieto nepieciešamās zāles.

    Dzemdes leiomioma ir visbiežāk sastopamais labdabīgais reproduktīvās sistēmas audzējs sievietēm, patlaban kompensē ķirurģisku ārstēšanu, bet turpmāk tiks nodrošināta  arī alternatīva, valsts apmaksāta iespēja. Savukārt atopiskā dermatīta gadījumā zāles šobrīd kompensē bērniem līdz 18 gadu vecumam, bet turpmāk tās apmaksās arī pieaugušajiem.   

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē