• Ko par obligāto iesaukšanu armijā saka slavenības? Prusax ir pret, Busulis atbalsta

    Obligātais militārais dienests
    Lauma Lapsa
    20. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Santa.lv kolāža
    Jau nākamo otrdien nejaušas atlases rezultātā tiks izvēlēti pirmie 150 iesaucamie, kuriem vajadzēs iziet 11 mēnešu valsts aizsardzības dienestu. Kāds viedoklis par šo ir Latvijas slavenībām?

    23. janvārī Aizsardzības Ministrija rīkos īpašu atlasi, kur tiks izlozēti puiši, kam būs jādodas dienēt obligātajā aizsardzības dienestā. Šis notikums sabiedrībā ir raisījis divejādas reakcijas – vieni obligāto dienestu slavē, bet citi – nopeļ. Arī Latvijā zināmiem cilvēkiem ir ko teikt. Lūk, kā to žurnālam «Privātā Dzīve» savulaik komentējuši viņi! 

     

    Oto Brantevics, filmas Dvēseļu putenis zvaigzne

    «Uzskatu, ka obligāto dienestu vajadzēja ieviest jau sen. Tam ir divi iemesli, un pirmais ir saprotams visiem – dzīvojam blakus Krievijai, kas pēdējos gados nav bijusi draudzīga pret mums. Otrs – tā ir sagatavošanās ekstrēmiem apstākļiem, kas var nebūt saistīti ar karu, – nemieri, dabas katastrofa, uzbrukums uz ielas. Daudzos par šo tēmu esmu pamanījis ironisku neapmierinātību. Un cilvēki, kas neatbalsta šo ideju, ir tie paši, kas plivina Ukrainas karogu. Daudzi sūdzas, ka nevarēšot dienestu savienot ar darbu, būšot milzīgi finansiālie zaudējumi. Uzskatu, ka tās ir tikai atrunas. Zemessardze ir izcils variants tiem, kas grib strādāt un studēt. Ja esi fiziski vājš, tad Zemessardzē ir iespēja kļūt stiprākam.»

    Rojs Rodžers Linkevičs, influenceris

    «Ideju par obligāto dienestu atbalstu un uzlūkoju to pozitīvi. Taču, kamēr man neviens vēl neprasa tajā doties, tikmēr par to vēl nedomāju. Bet, ja būs jāizvēlas starp dienestu armijā un Zemessardzi, tad es izvēlētos labāk vienreiz iziet 11 mēnešu militāro apmācību, un miers.»

    Matīss Kaža, režisors

    «Šā brīža situācijas kontekstā lēmums par obligāto dienestu ir saprotams. Līdzīga veida militārā dienesta forma pastāv arī Zviedrijā. Ja man būtu jādienē, tad atzīšu – kā karavīrs es būtu absolūti nederīgs. Tādēļ labāk izvēlētos stāties Zemessardzē. Domāju, ka iesaukšana vispārējās drošības aizsardzības dienestā noritēs atbilstoši mūsdienu demokrātijai, līdzīgi kā tas ir Ziemeļu valstīs. Tas vairs nebūs kā padomju armijā, kad tevi bez ierunām iesauca uzreiz pēc vidusskolas beigšanas.»

    Prusax, reperis

    «Tas man liekas muļķīgi. Ir svarīgākas lietas, ko darīt, nekā sūtīt jauniešus obligātajā dienestā. Neatbalstu. Apzinos, ka jāpielāgojas apstākļiem, bet es esmu mūziķis, un tagad manu realitāti grib pārveidot cilvēki uzvalkos. Viena no smagākajām lietām ir tā, ka man kāds varētu pateikt, kā dzīvot. Lai ietu armijā vai stātos Zemessardzē, man pēkšņi būtu jāpakārto visa sava dzīve. Ja cilvēks pats vēlas doties militārajā dienestā, es to atbalstu. Bet, ja man pasaka, ka obligāti jādienē, tad demokrātija vienkārši izlido laukā pa logu. Tagad daudzi jaunieši par obligāto dienestu joko, neuztver šo domu nopietni. Es uzskatu, ka viss jau ir izlemts. Pazīstu pāris lietuviešu jauniešus, kas bija spiesti aiziet no universitātes, jo viņus iesauca dienestā. Viņi nebija apmierināti. Pirms šāda lēmuma pieņemšanas tomēr vajadzētu ieklausīties jauniešos. »

    Andris Bulis, aktieris, dēla tēvs

    «Pats armijā neesmu dienējis, jo laikā, kad absolvēju vidusskolu, jau bija izveidota profesionālā armija. Uz kara komisiju gan izsauca un atzina par dienestam piemērotu. Tāpēc, ja man vajadzētu dienēt, to darītu. Atbalstu ideju par obligātu militāro mācību, jo piederība Zemessardzei vai armijai attīsta puišos kārtības un pienākuma apziņu. Neuzskatu, ka tie 11 mēneši būtu jauniešiem atņemts laiks. Manam puikam tagad ir tieši 18 gadu. Ja viņš izlemtu iestāties militārajā dienestā, es atbalstītu. Svarīgi, lai būtu skaidri noteikumi, kad un kā tieši tas jādara. Vārds obligāts vienmēr baida, izraisa pretsparu, tāpēc vajag skaidrus atlases principus, jo visus puišus nevar padarīt par militāristiem, un ne visi to gribētu. Esmu interesējies, kur mēs ar dēlu pašaizstāvības nolūkos varētu iemācīties rīkoties ar ieroci. Jāatzīst, tas nav viegli izdarāms, jo ir vai nu šautuves, vai militārais dienests. Jāapzinās, ka realitātē šaut ar ieroci ir citādāk, nekā to rāda filmā ar Brūsu Vilisu galvenajā lomā. Tāpēc obligātā militārā mācība ir atbalstāma. Būtu lieliski, ja Latvijas aizstāvju rindas papildinātu desmit tūkstoš jauniešu, kas prot apieties ar ieročiem.»

    Alvis Hermanis un Kristīne Krūze-Hermane ar ģimeni
    Alvis Hermanis un Kristīne Krūze-Hermane ar ģimeni

    Aktrise Kristīne Krūze-Hermane, režisore un aktrise, divu dēlu un meitas mamma

    «Absolūti atbalstu šo ideju. Esam maza valsts, kas dzīvo blakus lielai trako mājai Krievijai. Domāju, mums ar to vajadzēja rēķināties jau pirms vairākiem desmitiem gadu. Spilgtākais un brīnišķīgākais, manuprāt, ir Izraēlas piemērs. Tur obligātais dienests ir gan puišiem, gan meitenēm. Domāju, arī Latvijā tādu vajadzētu ieviest. Esmu bijusi Izraēlā, un uz jauniešiem tur ir prieks skatīties – sportiski, aktīvi, labā fiziskajā formā. Izraēlā apgūt militāro mācību ir prestiži. Bez tā nemaz nevari pretendēt uz augstu amatu. Jauniešiem māca ne tikai veikt dažādus fiziskus uzdevumus, bet arī stratēģiski domāt, analizēt. Saprotu, ka daudziem šāds obligātais iesaukums atsauc atmiņā padomju laikus. Tolaik bija obligātais militārais dienests ar visu dedovščinu, kas tiešām bija briesmīgi. Mūsdienās ir citādi, no tā nevajag baidīties. Mūsu bērni neuztver to kā traģisku nastu, drīzāk ir pozitīvi noskaņoti.»

    Intars Busulis ar dēlu
    Intars Busulis ar dēlu

    Intars Busulis, mūziķis, ir divi dēli

    «Esmu dienējis štāba bataljonā, un tas bija laiks, kad dedovščina lēnām beidzās, tāpēc man tā bija pozitīva pieredze. Atbalstu ideju par militāro dienestu jauniešiem, un man galvenais būtu zināt, ka apstākļi armijā ir labi un viss notiks profesionāli. Svarīgi, lai puišiem, kas dienē, nav nekādas dedovščinas.

    Armijā būtu jātaisa monitorings, lai zinātu, kādas ir attiecības starp karavīriem, kad virsnieki neskatās. Gribu būt drošs, ka mana dēlam armija nāks par labu, nevis otrādi. Mūsdienās karavīri ir zinoši, stažējušies NATO, tāpēc ceru, ka viss būs citādi, nekā bija pirms 20 gadiem. Uzskatu, ka dienestā nedrīkst ņemt visus, jābūt atsijāšanai, lai saprastu, kāds ir puišu inteliģences un psiholoģiskās izturības līmenis. Mans vecākais dēls ir Latvijas patriots, ar lielu entuziasmu piedalījās jaunsargu mācībās. Esmu pārliecināts par viņa lojalitāti un vēlēšanos būt obligātajā dienestā, lai aizstāvētu savu valsti. »

    Agnese Zeltiņa
    Agnese Zeltiņa

    Agnese Zeltiņa, aktrise, ir dēls 

    «Savulaik obligātajā karadienestā ņēma puišus, kad tie bija sasnieguši 18 gadu vecumu. Uzskatu, ka vīrietim dienests nāk par labu, tā ir noderīga pieredze, īpaši šajos apstākļos. Domāju, armija vīrieti norūda, tāpēc kopumā pozitīvi vērtēju obligāto valsts aizsardzības dienestu.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē