• Kādēļ bankās neder notariāli apstiprināta ģenerālpilnvara?

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    15. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mans vīrs pie notāra ir uzrakstījis ģenerālpilnvaru, lai varu visas juridiskās lietas kārtot viņa vietā. Tomēr jau divās bankās šo ģenerālpilnvaru neņem vērā un prasa mums abiem tieši bankā noformēt atsevišķu pilnvaru. Kādēļ tā? Skaidro Latvijas vadošo banku pārstāvji.

    Mēdz būt situācijas – piemēram, plānota prombūtne, slimība, nepietiekamas zināšanas u. c. –, kad savu lietu kārtošana jāuztic kādam citam, tādēļ bankas klients noformē pilnvaru. Lai ērti un bez aizķeršanās varētu kārtot savas ieceres, bankas aicina klientus rūpīgi izvērtēt gan pilnvaras nepieciešamību, gan tās veidu un saturu.

    Kā skaidro Luminor bankas privātpersonu apkalpošanas vadītājs Normunds Rudzītis, šī banka strādā gan ar ģenerālpilnvarām, gan universālajām pilnvarām, kuras izsniegtas Latvijā un arī ārvalstīs. Tomēr speciālists uzsver: klientiem svarīgi atcerēties, ka ģenerālpilnvarām ir ierobežotas iespējas, savukārt visplašākais pilnvarojuma veids ir universālā pilnvara.

    Nereti klienti noformē ģenerālpilnvaras, kuras neparedz iespēju sadarboties ar banku vai darbības ir ierobežotas.

    Šādā situācijā, vērtējot klienta vajadzības, banka piedāvā kārtot bankas iekšējo pilnvarojumu, kas atvieglo klienta tālāko komunikāciju ar organizāciju.

    Arī bankas Citadele Korporatīvās komunikācijas vadītāja Ieva Prauliņa skaidro līdzīgi: «Ja klienta vārdā darījumus kārtot bankā ierodas klienta pārstāvis un uzrāda notariāli apliecinātu pilnvaru, bankai obligāti ir jāidentificē klienta pārstāvis un jāpārbauda pilnvarojums – vai pilnvara ir spēkā un vai tā paredz pārstāvim tiesības veikt bankā darījumu klienta vārdā. 

    Īpaši tas attiecas uz ģenerālpilnvarām, kuras dod tiesības pilnvarniekam kārtot noteikta veida lietas vai noslēgt dažādu veidu tiesiskus darījumus attiecībā uz kādu konkrētu pilnvarotāja darbības jomu. «Tomēr šādā pilnvarā dotais pilnvarojums var nebūt pietiekams kādu darbību veikšanai,» saka bankas speciāliste. «Parasti visu juridisko lietu kārtošanai piemērotākā ir universālpilnvara.

    Iesakām cilvēkam, kurš vēlas dot šādas pilnvaras kādam citam, jau pirms pilnvaras izdošanas ar zvērinātu notāru izrunāt jautājumu par piemērotāko pilnvaras veidu, kas apliecina pilnvardevēja gribu.

    Ja kādā situācijā pilnvarojuma apjoms konkrētam darījumam bankā ir nepietiekams, banka var ieteikt klientam izsniegt pilnvarniekam jaunu notariāli apliecinātu pilnvaru vai arī klienta ērtībai piedāvāt bankā noformēt atsevišķu pilnvaru, kas būtu derīga darījumu kārtošanai tikai bankā. Šādas pilnvaras izmantošana ir klientam drošs un ērts instruments, kas ir spēkā līdz šīs pilnvaras atsaukšanai. Šāds risinājums parasti ir klientam arī finansiāli izdevīgāks, jo notariāli apliecinātu pilnvaru ir nepieciešams katru reizi pārbaudīt zvērinātu notāru reģistros, kas gandrīz visās bankās ir maksas pakalpojums, bet bankā izdotu pilnvaru nav nepieciešams katru reizi pārbaudīt reģistros, un tā tiek apkalpota bez maksas – vienreizēja komisija ir maksājama tikai par tās noformēšanu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē