• Kā samazināt izmaksas par dabasgāzi?

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijā dabasgāzes tirgotāju pēdējo piecu gadu laikā nav mainījuši 85% respondentu (mājsaimniecību), liecina Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) organizētās aptaujas rezultāti. Gandrīz 60% aptaujāto mājsaimniecību lietotāju saņem dabasgāzi par Universālā pakalpojuma cenu, kas šobrīd ir augstāka par tirgū piedāvāto cenu. Tuvojoties apkures sezonai KEM aicina mājsaimniecību lietotājus izdarīt izvēli par labu citam produktam vai noslēgt jaunu līgumu ar kādu no tirgotājiem.

    No š.g. 1.maija dabasgāzes tirgus ir pilnībā atvērts, dabasgāzes cena netiek regulēta. Ikviens mājsaimniecības lietotājs var izvēlēties savam patēriņam piemērotāko dabasgāzes tirgotāju un piedāvājumu, un dabasgāzes cenu nosaka lietotājs un tirgotās savstarpēji vienojoties.

    Mājsaimniecības, kuras iepriekš dabasgāzi saņēma par regulētu tarifu un līdz šim brīdim nav izdarījušas izvēli par labu citam produktam vai tirgotājam, dabasgāzi turpina saņemt par universālā pakalpojuma (UP) cenu, kas ir augstāka, salīdzinot ar šobrīd tirgū piedāvāto cenu.

    Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars: «Jūlijā dabasgāzes biržas cena ir noslīdējusi viszemākajā līmenī – 29,73 EUR/MWh, kas ir zemāka par cenu jūlijā pirms diviem gadiem. Tomēr dabasgāzes cenas kļūst svārstīgākas brīdī, kad pieaug pieprasījums pēc dabasgāzes izmantošanas, kas ierasti sakrīt ar  apkures sezonas tuvošanos. Ņemot vērā gaidāmo cenu svārstīgumu, šobrīd ir piemērots brīdis slēgt jaunu vai pārslēgt esošo līgumu, izvēloties kādu no tirgus produktiem, piemēram, fiksētas cenas produktu, kas ļaus mājsaimniecībām ietaupīt, īpaši tām, kuras gāzi izmanto apkures vajadzībām.»

    Slēgt jaunu dabasgāzes līgumu var līdz katra mēneša 15.datumam. Piemēram, ja līdz š.g. 15.augustam tiek noslēgts jauns dabasgāzes līgums, ar 1.septembri dabasgāzes piegādi nodrošinās izvēlētais tirgotājs. Savukārt produkta maiņu pie esošā tirgotāja var veikt katru mēnesi līdz esošā mēneša 31.datumam.

    Šobrīd esošās nākotnes biržas cenu prognozes liecina par dabasgāzes cenu nelielu kāpumu tuvākajos mēnešos (piemēram, provizoriskā šī brīža cena septembrī – 37,00 EUR/MWh, oktobrī – 40,28 EUR/MWh, novembrī – 47,50 EUR/MWh). Nākotnes cenu prognoze tiek izmantota, lai aprēķinātu maksimāli pieļaujamo UP cenu, kurai pieskaita 30 EUR/MW lielu uzcenojumu. Jau šobrīd aprēķinātā septembra UP maksimāli pieļaujamā cena, salīdzinot, ar augustu pieaugs par 18,4%. 

    KEM sadarbībā ar pētījuma centra SKDS organizētās aptaujas rezultāti

    No aptaujātajiem respondentiem 75% mājsaimniecību lietotāju ir informēti par atvērtu dabasgāzes tirgu no š.g. 1.maija. Visos Latvijas reģionos, tostarp Rīgā iedzīvotāju informētības līmenis ir augsts un salīdzinoši līdzīgs. Vecuma grupā no 55 –75 informētības līmenis ir visaugstākais.

    85% respondentu nav mainījuši dabasgāzes tirgotāju pēdējo 5 gadu laikā. Izteiktāk šī tendence redzama iedzīvotāju grupā no 55 – 75 gadiem. Gandrīz 60% (57,4%) aptaujāto izmanto UP, savukārt 21% izmanto fiksētas cenas produktu, bet 4%  - vien mainīgas (biržas) produktu.

    Mājsaimniecības, kuras izmanto dabasgāzi apkures vajadzībām un karstā ūdens uzsildei, ir bijušas aktīvākas produktu izvēles veikšanā, salīdzinot ar respondentiem, kuri gāzi izmanto ēdiena gatavošanai.

    Tas ir skaidrojams ar to, ka izmaksas apkures vajadzībām, veido būtiskāku ietekmi uz mājsaimniecību budžetu, salīdzinot ar lietotājiem, kuri gāzi patērē ēdienu gatavošanai.

    Vienlaikus 75% aptaujāto norēķinās par dabasgāzi pēc faktiskā patēriņa (katru mēnesi atšķirīga summa), bet 18,2%  – pēc izlīdzinātā maksājuma (katru mēnesi tiek maksāta vienāda summa, balstoties uz vidējo dabasgāzes patēriņu). Kopējās izmaksas ar abām norēķinu metodēm ir vienādas, jo reizi gadā izlīdzinātajam maksājumam tiek veikts pārrēķins pēc faktiskā patēriņa.

    Izlīdzinātā maksājuma gadījumā svarīgi apzināties, ka noteikta perioda beigās (ierasti pēc gada) vai tirgotāja maiņas gadījumā, esošais tirgotājs veiks pārrēķinu atbilstoši faktiskajam lietotāja dabasgāzes patēriņam.

    Pārrēķina rezultātā var konstatēt gan to, ka lietotājs ir pārmaksājis, gan to, ka lietotājam ir vēl jāpiemaksā starpība starp izlīdzināto maksājumu un faktisko patēriņu un reālajām izmaksām. Proti, nesekojot līdzi faktiskajam dabasgāzes patēriņam un faktiskajām izmaksām, pēc pārrēķina var būt nepieciešams piemaksāt.

    Aptaujā piedalījās 1005 respondenti no visas Latvijas vecumā no 18 līdz 75 gadiem, 45,3% no tiem izmanto dabasgāzi, kas tie piegādāta pa cauruļvadiem.

    Ko svarīgi ņemt vērā?

    • Mājsaimniecību lietotājiem ir pieejami divu veidu produkti – fiksētas cenas (cena nemainīga noteiktam periodam) un mainīgas jeb biržas cenas produkts (mainās atbilstoši cenai biržā). Katram lietotājam ieteicams izpētīt tirgotāju piedāvājumus un pārdomāt, kurš no piedāvātajiem produktiem būs izdevīgākais saviem patēriņa paradumiem. 
    • Ar dabasgāzes tirgotāju piedāvājumiem var iepazīties tirgotāju tīmekļvietnēs vai konsultējoties telefoniski. Šobrīd mājsaimniecībām dabasgāzes pakalpojumu piedāvā trīs tirgotāji – AS «Latvijas Gāze», AS «Latvenergo» ar tirdzniecības zīmolu «Elektrum» un SIA «Elenger».
    • Līgumu var pārslēgt tirgotāju pašapkalpošanās portālos vai arī telefoniski, bet pirms tam noteikti rūpīgi jāiepazīstas ar tirgotāja piedāvājumu, jāizpēta ne vien dabasgāzes cenas piedāvājums, bet arī līgums un tā nosacījumi (piemēram, uz cik ilgu laiku līgums tiek slēgts, vai par dabasgāzi tiks piemērota fiksēta vai mainīga (biržas) cena, kāds ir sods līguma pirmstermiņa izbeigšanas gadījumā). Līguma nosacījumi nedrīkst atšķirties no lietotājam izteiktā piedāvājuma.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē