• Kā laulātajam partnerim saņemt nelaiķa partnera nesaņemto pensiju?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    3. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Likums par valsts pensijām nosaka, ka izmaksai aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz pensionāra nāvei, ir tiesības saņemt pensijas saņēmēja laulātajam. Bet ne tikai! To var pieprasīt arī pirmās un otrās pakāpes radinieki, bet citi – uz mantojuma apliecības vai tiesas nolēmuma pamata. Kā tas notiek dzīvē?

    Iztēlojamies situāciju, ka Annas vīrs Laimonis pensiju saņem katra mēneša 20. datumā. Bet notiek nenovēršamais un Laimonis aiziet no dzīves mēneša 18. datumā, savu pensijas dienu tā arī nesagaidot. Tomēr par 18 dienām, ko Laimonis konkrētajā mēnesī nodzīvojis, viņam pensija pienākas.

    Tad, lūk, Annai ir tiesības šo aprēķināto, bet Laimonim nesamaksāto pensijas summu saņemt. «Lai laulātais to varētu saņemt, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc pensionāra nāves dienas ir jāiesniedz iesniegums,» norāda aģentūras Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Sanita Letapura. «Savukārt, izmaksājot neizmaksātās pensijas summas uz mantojuma apliecības vai tiesas nolēmuma pamata, var tikt ņemts vērā mantojuma apliecības izdošanas datums vai tiesas nolēmuma stāšanās spēkā datums, t. i., sešu mēnešu laikā no mantojuma apliecības izdošanas dienas vai tiesas nolēmuma spēkā stāšanās dienas, ja mantojuma apliecības vai tiesas lēmuma saņemšanai ir bijis nepieciešams ilgāks laiks par 6 mēnešiem.

    Ja iesniegumi nesaņemtās pensijas izmaksai ir iesniegti no vairākiem cilvēkiem, kam ir tiesības uz mirušā pensionāra nesaņemto pensiju, pensiju izmaksā proporcionāli pieprasītāju skaitam, izņemot gadījumu, ja mirušā cilvēka nesaņemtā pensija ir jau kādam izmaksāta. Neizmaksātās pensijas summas izmaksā par pagājušo laiku, bet ne ilgāku par trim gadiem pirms mirušā pensionāra nāves dienas, bet, ja cilvēka nāves diena ir noteikta ar tiesas spriedumu sakarā ar personas bezvēsts prombūtni un nav atrastas viņa mirstīgās atliekas, tad, nosakot triju gadu periodu, ņem vērā datumu, kurā konstatēts bezvēsts prombūtnes fakts.» Tāpat Sanita Letapura atgādina – gadījumā, ja pensionārs ir strādājis un pieprasījis pensijas pārrēķinu, bet nav to sagaidījis, laulātais var pieprasīt izmaksāt arī šo starpību.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē