• Jauniešu kautiņš Ķekavā izraisa plašu rezonansi par kopējo situāciju skolās

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga vietnē «Facebook» aicina steidzamības kārtā pieņemt grozījumus, lai mazinātu vardarbību skolās.

    I. Vanaga publiskojusi ierakstu pēc šodien Ķekavā notikušā jauniešu kautiņa: «Kārtējais SOS. Politiķi, pamostaties vienreiz. Vai tiešām rīt gribam sagaidīt letālas sekas skolā? Kārtējais kautiņš skolā, turklāt plānots Ķekavas pašvaldības izglītības iestādē. Skolas komanda, pašvaldības izglītības pārvalde dara visu, kas viņu spēkos.

    Steidzamības kārtā jāpieņem grozījumi:

    1. MK noteikumos, kas dod tiesības direktoram kopā ar starpinstitucionālo sadarbības padomi noteikt, ka skolēns mācās ārpus skolas.

    2. Veikt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas dotu tiesības pārbaudīt skolēna somu aizdomu gadījumā.

    3. Noteikt reālu vecāku atbildību, sodu, ja nerisina sava bērna uzvedības problēmas, kā arī situācijās, ja vecāki nepilda tiesību aktus, kas ir noteikuši pienākumu informēt skolu, ja viņa bērns var radīt draudus cita veselībai, drošībai.

    Mēs visi esam līdzatbildīgi, lai skolas vide ir visdrošākā mūsu bērniem. Nedrīkstam klusēt un samierināties ar vardarbību.»

    Inga Vanaga portālam SANTA stāsta: «Šajā konkrētajā situācijā viens no jauniešiem, varmāka, mērķtiecīgi gaidīja otru jaunieti, kurš sākotnēji konfliktā centās neiesaistīties. Kautiņš norisinājās skolā, starpbrīdī, citu bērnu klātbūtnē. Skaidrojot to, kādēļ citi bērni neiesaistījās un nemeklēja palīdzību, lai šo konfliktu izbeigtu, tika secināts, ka pārējie bērni baidās. Viņi baidās, ka būs nākamie, kam varmāka darīs pāri. Skolas un pašvaldības rīcībā esošās institūcijas ir iesaistītas, bet viss apstājas pie bērna tiesībām uz izglītību. Bet, kur paliek pārējo bērnu tiesības atrasties drošā vidē? Mēs jau četrus gadus cenšamies panākt grozījumus, kas pedagogiem dotu lielākas tiesības novērst šāda veida situācijas.»

    Uz publicēto Ingas ierakstu reaģējis un savu atbildi sniedzis arī Ķekavas novada domes deputāts Juris Žilko: «Domes vadība ir informēta par notikušo un sniedz visa veida atbalstu skolas vadībai. Iesistīti gan soc.pedagogi un psihologi, gan jaunatnes lietu inspektori, gan juristi. Huļigānam-provokatoram noteikta attālināta mācīšanās. Pilnībā pievienojos Inga Vanaga 3 punktiem, šīs izmaiņas likumos un noteikumos ir jāvirza nekavējoties!» 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē