• Izdzīvojušo stāsti: Asiņu jūra, šāvieni un panika. Terorakts Krievijas koncertzālē

    Terorakts
    23. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Facebook
    Aculiecinieku un viņu tuvinieku stāsti atklāj šausmas, kādas Krievijas iedzīvotāji pārdzīvoja piektdienas vakarā koncertzālē Crocus City Hall. Daudziem izdevās izkļūt no teroristu ieņemtās ēkas, bet vairāk nekā 40 cilvēkiem šis bija mūžā pēdējais koncerta apmeklējums.

    Tam bija jābūt jaukam piektdienas vakaram. Kāds biļetes uz iecienītās grupas koncertu bija saņēmis dāvanā, vēl kāds atnācis kopā ar draugu, cits – atvedis savu meiteni randiņā. Viņi pat ļaunākajos murgos nevarēja iedomāties, ka  vienā no lielākajām Krievijas koncertzālēm nezināmi vīrieši sarīkos nežēlīgu asins pirti – apšaudīs uz koncertu sanākušos cilvēkus un aizdedzinās ēku. Vairāk nekā 40 apmeklētāji zaudēja dzīvību, bet ievainoti ir vairāk nekā 100 cilvēki.

    Lūk, ko līdz šim par asiņaino koncertu atklājuši aculiecinieki un viņu tuvie!  

    «Zālē pēkšņi ieskrēja brūnās drēbēs ģērbti vīrieši. Es nesapratu, kas tie ir – varbūt karavīri? Un tad viņi sāka šaut uz cilvēkiem. Visi sāka panikā skriet, daudzi metās zemē. Citi skrēja viņiem pāri. Man izdevās barā kaut kā izkļūt laukā, visi bijām bez virsdrēbēm.

    Atskatījos un ieraudzīju, ka viss deg, veļas dūmi. Ja mums nebūtu sanācis tik veiksmīgi atrast īstās durvis, mēs sadegtu,» saka koncerta apmeklētāja Svetlana.  

    «Šodien ir mana otrā dzimšanas diena. Esmu dzīva. Paguvu ieiet garderobē, bet līdz zālei nemaz netiku.

    Sākās šausmīga panika. Pie garderobes pūlis mani gandrīz samīdīja.

    Mēs skrējām pa visu koncertzāli un nevarējām atrast izeju. Kad izkļuvām, skrējām barā pāri tiltam. Tur ieskrējām pirmajā kafejnīcā. Paldies kafejnīcas darbiniekiem, kas mūs ielaida, nomierināja, iedeva tēju,» saka Marina.

    «Šaušana sākās jau pie ieejas. Mēs jau sēdējām zālē, kad tālumā atskanēja pieklusināti paukšķi. Sākuma nemaz nesapratām, kas tas ir, domājām, ka tā ir daļa no šova, kas tūlīt sāksies. Cilvēki ilgi vēl sēdēja, nepameta savas sēdvietas Un tad viņi ienāca zālē un sāka bliez no automātiem. Šāva tieši pa mugurām. Mēs ar draudzeni mazliet zinām, kā rīkoties šādās situācijās, tāpēc uzreiz metāmies uz skatuvi, jo tur ir avārijas izeja. Taču visapkārt jau bija šausmīga panika.

    Sievietes krita zeme, un vīri viņas vilka sev līdzi.

    Par laimi mums ar draudzeni  izdevās izglābties,»  stāsta koncerta apmeklētāja Valērija.

    «Šī koncerta biļetes uzdāvināju mammai dzimšanas dienā. Viņa turp devās ar manu māsu. Abas bija mazliet nokavējušās, un stāvēja rindā pie ieejas zālē.

    Daži teroristi sākumā esot nostājušies tajā pašā rindā, un tad pēkšņi sākuši šaut pa cilvēkiem.

    Pārējie tikmēr šāva uz cilvēkiem parterī. Sākās šausmīga panika, pazuda elektrība. Māsa un mamma sāka skriet uz izeju. Viņas nokrita pūlī, bet kaut kādi vīrieši palīdzējuši piecelties. Pēc tam izrādījās, ka viena no izejām ir ciet. Cilvēki barā metās uz citu galu, kur beidzot izkļuva laukā un nostopēja mikroautobusu. Lūdzās, lai palīdz viņiem bēgt no turienes,» stāsta kāds vīrietis.  

    «Es sēdēju balkonā, kad izdzirdēju šāvienus. Neviens sākumā nesaprata, kas tieši notiek. Pēc tam es ieraudzīju teroristus, kas ienāca zālē un sāka šaut, pēc mirkļa jau iemeta zālē Molotova kokteili. Visur liesmas. Kaut kāds darbinieks mūs veda uz rezerves izeju, bet tā bija ciet. Mēs skraidījām pa visu koncertzāli, meklējot citu izeju. Neatradām. 

    Ieskrējām pagrabā un tur sagaidījām glābšanas dienestus,» atminas Vasīlijs.    

    «Es ļoti steidzos uz koncertu, bet mazliet nokavēju. Kad tuvojos koncertzālei, izdzirdēju šāvienu trokšņus. Man pretī izskrēja cilvēku bars. Ugunsgrēks vēl nebija sācies,» atceras maskaviete Marina.

    «Mana draudzene no koncertzāles piezvanīja un satrauktā balsī teica, ka sācies terorakts. Pēc mirkļa zvanīja atkal un paziņoja, ka jau ir izkļuvusi laukā. Pirmajā stāvā esot bijis daudz asiņu,» stāsta Jeļena.

    «Man piezvanīja vīrs, teica, ka viņiem tur sācies terorakts, bet viņam izdevies izkļūt laukā. Pateica, ka visu apsardzi tur jau esot nošāvuši, un tikko ugunsgrēkā iegruvis jumts. Neko nedzēšot, gaidot speciālos dienestus,» pastāstījusi Olga, kuras vīrs ir šīs koncertzāles darbinieks. «Daudzi vēl nebija apsēdušies savās vietās, stāvēja rindā zālē. Pēkšņi sāka šaut pa viņiem. Bija daži šāvieni, un tad sāka degt zāle,» vīra teikto atstāsta viņa.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē