• Igaunijā negatīvs testa rezultāts vairs netiks pielīdzināts Covid-19 sertifikātam

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    19. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Igaunijā no nākamās nedēļas tiks ieviesti jauni ierobežojumi un negatīvs jaunā koronavīrusa testa rezultāts vairs netiks pielīdzināts Covid-19 sertifikātam, otrdien žurnālistus informējusi premjerministre Kaja Kallasa.

    «Sākot no pirmdienas visās vietās, ko līdz šim bijis iespējams apmeklēt ar Covid-19 sertifikātu, vismaz līdz 10.janvārim vairs nebūs derīga uzziņa par negatīvu testa rezultātu, bet tikai uzziņa par vakcināciju vai pārslimošanu,» viņa skaidrojusi.

    Šis noteikums attieksies uz teātru, kino, sporta zāļu un citu sabiedrisko vietu apmeklēšanu.

    Pamatojot šo valdības lēmumu, premjere norādījusi, ka slimnīcās nonāk aizvien vairāk Covid-19 pacientu un lielākā daļa no viņiem nav vakcinēti, bet intensīvās terapijas nodaļās nevakcinēto īpatsvars sasniedz pat 94%.

    Lai veicinātu vakcināciju, nolemts atvēlēt piecus miljonus eiro ģimenes ārstu motivēšanai.

    Sīkāku informāciju par šo plānu paredzēts sniegt vēlāk, jo sarunas ar ģimenes ārstiem vēl turpinās.

    Lai motivētu pašvaldības, par katriem nākamajiem 10 procentiem vakcinēto iedzīvotāju tām nolemts piešķirt pa pieciem eiro, rēķinot uz vienu cilvēku. Pēc Kallasas teiktā, tādējādi aktīvāk pievērsties imunizācijai tiktu pamudinātas arī tās pašvaldības, kurās vakcinācijas aptvere vēl ir zema, tādēļ valdība nolēmusi nenoteikt kādu vienotu augstu kritēriju šā atbalsta izmaksāšanai.

    Premjere norādījusi, ka prasība obligāti valkāt maskas joprojām paliks spēkā un kontrole pār tās ievērošanu tiks pastiprināta. Valdība arī iesaka visiem, kam tas iespējams, strādāt attālināti.

    Vecāku ļaužu pārliecināšanā par nepieciešamību vakcinēties lielākās cerības tiek saistītas ar ģimenes ārstiem, neplānojot pašiem cilvēkiem maksāt par potes saņemšanu, jo, kā izteikusies Kallasa, citu valstu pieredze nav apliecinājusi tādas metodes efektivitāti.

    «Šai ziņā ir vairākas problēmas – pirmkārt, vakcinēšanās ir morāls pienākums, otrkārt, mums joprojām ir cilvēki, kuri svārstās vai baidās no blaknēm, bet zinātnieki uzskata, ka tas [samaksas piedāvāšana] tikai radīs viņos vēl lielākas šaubas un efekts var būt pretējs gribētajam,» sacījusi valdības vadītāja.

    «Pašlaik zinām, ka vecāka gadagājuma cilvēkus spēj pārliecināt tieši ģimenes ārsti vai medmāsas, kuros viņi ieklausās,» piebildusi Kallasa.

    Viņasprāt, personiskas motivācijas paketes izstrāde vakcināciju vēl vairāk nobremzētu, jo cilvēki sāktu gaidīt kompensācijas izmaksu un atlikt potēšanos, turklāt tas varētu veicināt skepsi pret citām vakcīnām vai vedināt cilvēkus pieprasīt samaksu arī par tām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē