• FOTO: Svinīgi tērpi, smiekli un asaras ceremonijā Kilograms kultūras

    Kultūra
    Marta Kalniņa
    17. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lauris Vīksne
    Piektdienas vakarā jaukā atmosfērā aizvadīta Latvijas sabiedrisko mediju gada balva «Kilograms kultūras 2023».

     

    Latvijas Televīzijas studijā valdīja prieks un saviļņojums. Tika apbalvoti spilgtākie sasniegumi kultūras vidē, un šoreiz pārliecinoši triumfēja viss, kas bija saistīts ar Dziesmu un Deju svētkiem. Ceremonijas vadītājs gan mierināja nominantus – tagad četrus gadus droši varēšot pretendēt uz galveno balvu, jo izkonkurēt šos svētkus Latvijā nav iespējams.

    Šogad ceremoniju vadīja aktieris Jānis Skutelis, bet muzikāli bagātināja grupa «Very Cool People» un dziedātāja Paula Saija, vijolniece Elza Siliņa, dziedātājs Intars Busulis un «Abonementa orķestris», kā arī mūziķi Jānis Šipkēvics, Una Daniela Aizgale un «Sinfonietta Rīga» stīgu kvartets, koris «Sōla» un baleta solists Dariuss Florians Katana ar deju no baleta «Džungļu grāmata».

    Ceremonija aizritēja jaukā, sirsnīgā atmosfērā, kurā netrūka nedz patīkama humora, nedz saviļņojošu brīžu. Pēc apbalvošanas ceremonijas viesi un laureāti pulcējās banketā, lai nosvinētu gada spilgtākos kultūras notikumus.

     Balvas «Kilograms kultūras» nominantus izvirzīja sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija, taču gala lēmumu pieņēma skatītāji un klausītāji desmit kategorijās – «Mūzika», «Kino», «Teātris», «Vizuālā māksla», «Literatūra», «Popkultūra», «Starts», «Mantojums», «Pārsteigums», «Notikums

    Kategorijā «Starts» skatītāji un klausītāji visaugstāk novērtēja dziedātājas Aleksandras Špicbergas koncertuzvedumu «Nestāstot», kas tapis kopā ar horeogrāfu un dzejnieku Agri Daņiļeviču un dejotāju Pauli Bārzdiņu. Jaunā dziedātāja sirsnīgii pateicās par atbalstu savai mammai Mārai, kura pavadīja meitu arī šajā nozīmīgajā vakarā.

    Kategorijā «Popkultūra» apbalvots XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku atklāšanas koncerts svētku dalībniekiem, kas notika 2. jūlijā pie “«Arēna Rīga».

    Maija Doveika
    Maija Doveika

    Par gada kino atzīta filma «Mātes piens». Režisore Ināra Kolmane gan ceremonijā nepiedalījās, bet balvu saņemt devās producents Jānis Juhņēvičs un filmas galvenās varones – aktrises Maija Doveika un Rūta Kronberga. Maija pārsteidza ar emocionāli spēcīgu runu:  «Pirms dažām dienām izlasīju šādus vārdus. Tas ir Dieva likums un tas skan tā: «Nevāri kazlēnu viņa mātes pienā,»,» sacīja aktrise un paskaidroja –  no tā, no kura nāk dzīvība un mīlestība, nevajadzētu nākt ciešanām un nāvei. «Diemžēl ir tādi, kas viņu pārkāpj. Tādēļ, lūdzu, atcerēsimies, ka kazlēnu viņa mātes pienā nevajag vārīt. Aiz tā visa stāv paaudzes – tad, kad grimst viens, tad pārējiem ir ļoti grūti negrimt līdzi,» atgādināja viņa.

    Kategorijā «Mantojums» pārliecinoši triumfēja  XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstāde «Mēs», ko veidoja ap 1300 autoru darbi Sporta ielas 2 kvartālā. Mākslinieciskā iekārtojuma darba grupa: Mārtiņš Heimrāts, Baiba Vaivare, Juris Leitāns, Dace Pudāne, Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

    Arī kategorijā «Mūzika» uzvarēja XXVII Vispārējo latviešu Dzismu un XVII Deju svētku koru lielkoncerts «Tīrums. Dziesmas ceļš», kas izskanēja 6. jūlijā Mežaparka Lielajā estrādē.

    Kategorija «Vizuālā māksla» apbalvota gleznotāja Dace Lielā par personālizstādi «Gleznas» mākslas galerija «Daugava».

    Kategorija «Literatūra» labākais izrādījies Svena Kuzmina romāns «Skaistums un nemiers, kas stāsta par Kārli Skalbi.

    Kategorijā «Teātris» apbalvota izrāde «Jāzeps un viņa brāļi». To iestudējusi Valmieras teātrī režisore Inese Mičule.

    Vilis Daudziņš
    Vilis Daudziņš

    Par «Gada pārsteigumu» atzīta Viļa Daudziņa zīmējumu grāmata «Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs.»  Aktieris Vilis Daudziņš par to sacīja: «Pārsteigums. Patiešām! Jo būt nominētam šādā kategorijā – tas jau vien ir pārsteigums, kur nu vēl iegūt kilogramu kultūras.»

    Par «Gada notikumu», protams, paziņoti XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki.  XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku izpilddirektore Daina Markova sacīja: «Dziesmu un deju svētki – tas ir kaut kas daudz, daudz lielāks par katru no mums. Šī balva ir visai Latvijai – visiem tūkstošiem dalībnieku, kuri dejo, dzied, izšuj, auž, koklē un vēl un vēl. Un tā pienākas ne tikai šī gada, bet arī pagātnes un nākotnes dalībniekiem.»

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē