• FOTO: Atvadās no leģendārā Harija Liepiņa sievas: Mudīte Šneidere devusies pie saviem mīļajiem

    Sabiedrība
    Marta Kalniņa
    21. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mudīte Šneidere.
    Foto: LETA / Evija Trifanova
    Mudīte Šneidere.
    Šodien Dailes teātrī tuvinieki, kolēģi un draugi atvadījās no Lāčplēša dienā mūžībā aizsauktās Dailes teātra aktrises un rakstnieces Mudītes Šneideres.

    Nākamā gada 29. aprīlī aktrise Mudīte Šneidere būtu svinējusi 90. jubileju. Diemžēl liktenis lēma citādi – 11. novembrī aktrise aizmiga mūža miegā. «Kā tas var būt? Vēl nesen tikāmies – Mudīte uzticēja savas sirds stāstu manai jaunajai grāmatai «Sirdspuksti». Pēc svētkiem grasījos dot ziņu par atvēršanu un nu… Neticami!» sociālajos tīklos rakstīja rakstniece Lia Guļevska.

    «Viņa bija ļoti stipra sieviete. Kā pati teica: «Es neuzvarēju, bet arī nezaudēju.» Mudīt, nu tu dodies pie saviem mīļajiem,» atvadu vārdos rakstīja Lia Guļevska.

    Mudīte Šneidere bija piedzīvojusi daudzas traģēdijas savā dzīvē. Pirms 25 gadiem viņa apglabāja savu vīru Dailes teātra aktieri Hariju Liepiņu, kuram 70 gadu vecumā, upes vidū laivā makšķerējot, pēkšņi apstājās sirds, bet pirms diviem gadiem pēkšņi mūžībā tika aizsaukts arī viņas vienīgais dēls Āris Liepiņš. Nu viņi visi trīs atkal ir kopā.

    Atvadas no Mudītes Šneideres

    Veltījusi Dailes teātrim 40 savas dzīves gadus, Mudīte guva tajā publikas un kritikas nedalītu atzinību. Viņa nepārstāja sajūsmināt ar savas personības harismu un vienmēr klātesošu eleganci arī vairākās kinolomās, uzmirdzot filmās Salna pavasarī, Kārkli pelēkie zied, Šīs bīstamās balkona durvis. Pirms 23 gadiem pievērsusies rakstniecībai, Šneidere redzēto, piedzīvoto un izjusto aprakstīja vērtīgās grāmatās Antra, Lilita Bērziņa. Dēļ tavu acu liesmām, Eduards Smiļģis. Trejgalv’s.

    Aktrise sarakstījusi grāmatu arī par savu mūža mīlestību Hariju Liepiņu, ar kuru iepazinās 21 gada vecumā, kā štata aktrise ienākot Dailes teātrī. Tolaik 27 gadus vecais Harijs viņu uzaicinājis uz restorānu, kurā romantiski atklājis, ka varētu ar Mudīti pavadīt visu savu mūžu. «Pēc tam mēs trīs stundas līdz trijiem naktī uz ielas skūpstījāmies,» Ievas Stāstiem atklāja Šneidere. 5. decembri Harijs un Mudīte turpmāk svinējuši kā kopējās dzīves sākumu. Oficiāli abi apprecējās septiņus gadus vēlāk, 1962. gadā – trīs nedēļas pirms dēla Āra piedzimšanas.

    «Dailes teātrī Mudīte bija leģendāra personība, taču pats ar viņu dzīvē tā arī nepaguvu satikties. Vēl gada sākumā skatījos Harija Liepiņa 95 gadu jubilejai par godu izveidoto dokumentālo filmu un domāju, cik satriecošā formā ir Mudīte. Viņa lieliski izskatījās un bija ar patiešām spožu prātu,» PDz saka Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs.

    «Vēl viena vēstures lappuse manā dzīves gājumā aizvērta,» sērojot par Mudītes Šneideres aiziešanu, sociālajos tīklos rakstīja vokālais pedagogs Edgars Kramiņš. «Lai viņas teiktie vārdi, kam pati visu mūžu bija uzticīga, ka «joku dzīšana ir labs veids, kā protestēt pret likteni, sliktu valdību, nekrietnu kaimiņu un pret paša nevarēšanu», dara mūs stiprus un palīdz izdzīvot,» norādīja Kramiņš.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē