• Digitalizācija, izspiešana un ienesīga vakcīna: prognozētie kiberapdraudējumi 2021. gadā

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Eksperti vērtē, ar kādiem kiberdraudiem mēs 2021. gadā varam saskarties, piemēram, veselības aprūpes, izglītības un uzbrukumu automatizētajām vadības sistēmām jomā.

    Gada sākums allaž ir piemērots laiks, lai atskatītos uz iepriekšējā gada galvenajiem notikumiem un incidentiem kiberdrošības nozarē. Lai izvērtētu šo procesu ietekmi uz organizācijām un ļaudīm, kā arī prognozētu, kāda varētu būt to nozīme apdraudējumu vides kopējā attīstībā, Kaspersky iepazīstina ar savu skatījumu potenciālajiem 2021. gada kiberdraudiem.

    Izglītības digitalizācija paplašinās apdraudējumu vidi

    Pašreizējās epidemioloģiskās situācijas izraisītie izolācijas pasākumi ir mainījuši izglītības sistēmas visā pasaulē. 2021. gadā nezaudēs vērienu digitalizācija, kas ir šo pārmaiņu galvenais virzītājspēks. Sociālo mediju, videopakalpojumu un spēļu integrēšana mācību procesā ir izrādījusies efektīva, un 2021. gadā ir paredzēts izveidot vēl vairāk šāda satura. Līdz ar tiešsaistes skolēnu skaita palielināšanos pieaug saistītie konfidencialitātes apdraudējumi.

    Gan skolēniem, gan pedagogiem ir svarīgi pievērst vairāk uzmanības savu personas datu drošībai.

    Ja nav izvēlēti pareizi drošības iestatījumi, var noplūst skolēnu un skolotāju personiskā informācija vai ļaudis pat var kļūt par tādu uzbrukumu upuriem, kas tiek izplatīti, izmantojot izglītības platformas. Turklāt tālmācība rada jaunus kiberiebiedēšanas riskus.

    Vakcīnas uzlaušana: jauna Covid-19 izmantošanas iespēja

    Medicīnas un veselības aprūpes tematu izmantošana par ēsmu šogad turpināsies un būs aktuāla vismaz līdz pandēmijas beigām. Uzbrucēju augošās intereses par medicīniskajiem pētījumiem galvenais iemesls ir vakcīnas izstrāde pret Covid-19.

    2021. gadā turpināsies mēģinājumi nozagt koronavīrusa izpētes datus.

    Kamēr veselības aprūpes darbinieki visā pasaulē turpinās apkarot slimību, katrs uzņēmums, kas paziņos par ievērojamiem panākumiem vakcīnas izstrādē, kļūs par potenciālu mērķuzbrukumu upuri.

    Tomēr uzsvars uz digitālo drošību slimnīcās ļauj cerēt, ka 2021. gadā paplašināsies sadarbība starp kiberdrošības speciālistiem, organizācijām un veselības aprūpes sistēmām. Pieredze liecina, ka lielas krīzes, piemēram, pandēmija, liek organizācijām pievērst vairāk uzmanības infrastruktūras aizsardzībai.

    Automatizētās vadības sistēmas

    Katru gadu apdraudējumu izpildītāji izstrādā aizvien vairāk sarežģītu mērķuzbrukumu. Daži rūpīgi izpēta ražošanas uzņēmumu raksturiezīmes un iegūst piekļuvi milzīgam informācijas apjomam par to tehnoloģiskajiem tīkliem. Paredzams, ka 2021. gadā šī tendence turpināsies.

    Izspiedējvīrusu uzbrukumi it sevišķi automatizētajām vadības sistēmām kļūs mērķtiecīgāki un tādējādi pat rafinētāki, izmantojot sarežģītu mērķuzbrukumu taktiku. Šis ir nopietns apdraudējums, jo rūpnieciskie tīkli ir kļuvuši neaizsargātāki, tāpēc ka ir noteikti ierobežojumi darbam un personālam uz vietas, kā arī ir palielinājies to ļaužu skaits, kas piekļūst tīklam attāli.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē