• Atbildam lasītājam: Vai pienākas piemaksa par stāžu?

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vlad Sargu/Unsplash
    Lasītājs jautā: ja pensijā nācies doties priekšlaikus, vai pienākas piemakas par apdrošināšanas stāžu?

    «Vēlētos rast atbildi uz jautājumu, kas, manuprāt, interesē ne vienu vien pensijas saņēmēju. Esmu dzimis 1950. gada aprīlī. Tātad pensijā vajadzēja doties 62 gadu vecumā. Sakarā ar slikto veselības stāvokli pensijā aizgāju priekšlaikus – 2010. gada 31. decembrī. Līdz īstajam pensijas vecuma saņemšanas laikam (2012. gadam) saņēmu tikai 50% no pensijas. Vai man pienākas piemaksa par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim?»

    Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Sanita Letapura skaidro: tiesību normā ir noteikts, ka Latvijā un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs dzīvojošiem vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim un ņemts vērā, piešķirot (pārrēķinot) pensiju, līdz 2011. gada 31. decembrim piešķir piemaksu par katru apdrošināšanas stāža gadu. Tas nozīmē, ka cilvēkam, kuram vecuma pensija, tai skaitā priekšlaicīgi, ir piešķirta no 2010. gada 31. decembra, no pensijas piešķiršanas dienas ir piešķirta arī piemaksa pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, kuru līdz vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanai izmaksā 50% apmērā no piešķirtās piemaksas. Tātad kungs jau saņem pensiju ar piemaksu! Ja cilvēks nav izbraucis uz pastāvīgu dzīvi ārpus Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, piešķirto piemaksu turpina izmaksāt vienlaikus ar vecuma pensiju.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē