• 4 padomi, kā izveidot jaunu puķu dobi

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    5. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gribas pavasarī izveidot jaunu puķu dobi? Pirms augu izvēles un stādīšanas rūpīgi pārdomā, kur, ko un kā darīt!

    4 padomi, kas palīdzēs nekļūdīties:

    1. Novērtē, kā dārzs izskatās un kādu gribas redzēt jauno dobi.
      Apskati nolūkoto vietu no visām pusēm – arī pa dzīvojamās mājas logu un dzerot rīta kafiju uz terases. Padomā, kas būs redzams, ienākot pa vārtiņiem. Lai veidotos harmonisks dārzs, jābūt pietiekami plašam zālienam. Nelielā piemājas dārzā tā zāliena pamatplatība aizņem vismaz 60 procentus no visas teritorijas, bet ainaviskā dārzā – pat vairāk.
    2. Atzīmē dobes robežas.
      To dara, ar kantainu un asu lāpstu atdurot iedomātās dobes malas, bet vispirms dobes kontūras jāatzīmē ar mietiņiem un auklu. Ja dobe plānota taisna, bez izliekumiem, tad mietiņus iedzen tās galos un piesien auklu taisnuma atzīmēšanai. Ja plānota izliekta dobe, vēlams to veidot ar lieliem izliekumiem, nevis maziem vilnīšiem – tas rada vizuāli telpiskāku un baudāmāku dārza ainu.

      Vai dobe būs taisna vai izliekta, atkarīgs no dobes novietojuma. Izliektas dobes labi iederas zālienā, kur to var aplūkot no dažādiem skatapunktiem. Taisnas dobes biežāk ir gar sētas malu vai gar kādu norobežojumu. Dobes lielums var būt dažāds, tomēr – jo plašāks dārzs, jo lielāka dobe. Parasti 1,5 metri ir minimālais dobes platums, lai stādījums būtu efektīgs un labi pamanāms.
    3. Noņem velēnas virskārtu!
      Ja zeme auglīga (smilšmāls, mālsmilts u. tml.), to no saknēm nopurina  – augsne būs vajadzīga! Rokot un veidojot formu, vēl vēlams atkāpties un vēlreiz apskatīties, kā dobe izskatās no tālāka vai tuvāka, vai kāda cita punkta.
    4. Ielabo augsni!
      Ja dobe ir liela, telpiski dziļa, dobi var ielabot pa laukumiem atbilstoši augu prasībām. Piemēram, ja tālākajā vietā stādīsi skujkokus, to daļu ielabo ar skābāku augsni, kūdru. Ja ieplānots krāsaino lapukrūmu laukums, tad zemi ielabo atbilstoši to prasībām. 

      Ja dobe tiek ierīkota smilšainā augsnē, smilts slānis jānoņem ne mazāk kā 1 metra dziļumā visas dobes platībā, un vēlams pamatu izklāt ar ģeotekstilu. Citādi barības vielas, ko augiem iedosi, ātri vien aizskalosies, aiztecēs smilšainajos slāņos un augi tās nesaņems.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē