• FOTO: Rīgā aizkustinoši atvadās no izcilā filozofa Igora Šuvajeva

    Atvadas
    Gita Vīksne
    23. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Igors Šuvajevs
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Igors Šuvajevs
    Pagājušajā sestdienā ģimene un kolēģi Rīgas krematorijā atvadījās no filozofa, Latvijas Universitātes profesora Igora Šuvajeva. Mūžībā viņš tika aizsaukts nepilnu nedēļu pēc 61. dzimšanas dienas.

    Liels zaudējums

    Atvadīšanās no izcilā profesora notika pagājušajā sestdienā, 20. aprīļa rītā, Rīgas krematorijā. Igors Šuvajevs ir publicējis 16 monogrāfijas, sastādījis, tulkojis un komentējis vairāk par 50 grāmatām. Lasījis lekciju kursus Latvijas Universitātē, Prāgas Kārļa Universitātē, Latvijas Mākslas akadēmijā un citur. Tulkojis filozofijas klasikas un mūsdienu autoru darbus, publicējis darbus par psihoanalīzi Latvijā un izdevis komentētus psihoanalīzes klasiķu darbus. Daudzu piemiņā Igors Šuvajevs uz mūžiem paliks kā skaisto un jokaino pērļu teicējs, gaiša prāta īpašnieks, brīnišķīga, klusa, gudra un ļoti dziļa personība.

    Agri zināju, ka tētis ir ļoti gudrs…

    «Viņš bija lielisks vīrs, vislabākais tētis, kā arī vismīļākais opītis,» Igoram tik pēkšņi aizejot, vēstīja viņa ģimene. Igors bija precējies ar Andželu Šuvajevu – komponista Imanta Kalniņa un viņa otrās sievas Edītes Kalniņas meitu. Viņu laulībā dzimuši trīs bērni – Katrīna, Anna un Andris, kas ir Saeimas deputāts. «Nezinu, vai es kā bērns vispār sapratu, ko tētis dara, toties – es agri zināju, ka tētis ir ļoti gudrs. Izaugu ar pārliecību, ka tētim ir atbildes uz visiem jautājumiem. Viņam vienmēr bija tā kritiskā acs un prāts uz visiem notikumiem,» intervijā žurnālā IEVA pirms trim gadiem atklāj Igora dēls Andris.

    Andris un Igors Šuvajevi.
    Andris un Igors Šuvajevi.

    «Atceros, ka tētis ārkārtīgi daudz strādāja. Viņam bija lekcijas Rīgā, Ventspilī, viņš daudz lasīja un rakstīja rakstus un grāmatas. Bet uzreiz jāpiemin, ka manā dzīvē liela nozīme ir arī mammai. Mani vecāki satikās universitātē, studējot filozofiju, tāpēc vēlme pēc zināšanām, gudrības man nāk vienlīdz no tēta un mammas. Lai arī es izaugu ar pārliecību, ka tēmas, par kurām tētis runāja, ir man neaizsniedzamas, tas neradīja kompleksus. Gan tēta, gan mammas gudrība ir ar akadēmisku pieeju, kas ir atvērta un balstīta dialogā. Viņi nekad nemēģināja uzspiest savu personisko viedokli,» par vecākiem teic Andris.

    Vairāk lasi žurnālā «Privātā Dzīve».

    • «Es Artusam roku vairs nespiedīšu!» Ko Volmāram nodarījis Kaimiņš 
    • Laukos pie eksprezidentes ģimenes. Vīķe-Freiberga uzņem ciemos Rinkēviču
    • Lembergam ģimenes pieaugums; dzemdības ilga 10 stundas
    • «Pamodos asiņu jūrā.» Horenam Dobelē uzbrūk bandīti
    • Kas ir Ilzes Auzeres jaunais pavadonis
    • «Ticu, ka Anna ir dzīva.» Jansones vīrs jau pusgadu meklē pazudušo sievu
    Privātā Dzīve nr17/2024

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē