Visas dūlas ir antivakseres un iestājas pret medicīnu. Šis un vēl 9 mīti par dūlām

Dūlas Latvijā kļūst aizvien populārākas, taču dūlu profesionālo imidžu grauj dažādi mīti, kas iesakņojušies sabiedrībā. Atspēkojam 10 populārus mītus.
Evija Ridūze-Skujiņa
Foto: Shutterstock

Eksperte
EVIJA RIDŪZE-SKUJIŅA
sertificēta dzemdību dūla, Gaidību telpa, Latvijas Dūlu apvienības valdes priekšsēdētāja


Kas ir dūla?

Dūla ir profesionāle, kas sniedz emocionālu, fizisku un informatīvu atbalstu grūtniecības laikā, kā arī dzemdību un pēcdzemdību periodā. Latvijas Dūlu apvienības dūlas ir ieguvušas zināšanas par grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laika psiholoģiju un fizioloģiskajām norisēm, iespējamajiem atbalsta veidiem sievietei, mazulim un ģimenei. Dūlas ne tikai strādā individuāli, bet arī vada dažādus dzemdību sagatavošanās kursus, vingrošanas nodarbības u. c. Dūla nesniedz medicīnisku atbalstu.

Dūla atbalstīs topošo māmiņu jebkādās dzemdībās – gan plānotās mājdzemdībās, gan dzemdībās ar epidurālo anestēziju, gan ķeizargriezienā.

1. mīts

Dūlas atbalsta tikai dabiskas dzemdības.

Pat ja topošā māmiņa plāno dabiskas dzemdības, kurās netiks izmantota medicīniska atsāpināšana un nenotiks iejaukšanās dzemdību procesā no dzemdību aprūpes speciālistu puses, nav iespējams simtprocentīgi būt pārliecinātam, ka tās tiešām noritēs bez jebkādas iejaukšanās. Un, protams, nenotiks tā, ka dūla pārstās atbalstīt sievieti dzemdību laikā, ja viņai pēkšņi vajadzēs ievadīt mākslīgo oksitocīnu. 

Dūla atbalstīs topošo māmiņu jebkādās dzemdībās – gan plānotās mājdzemdībās, gan dzemdībās ar epidurālo anestēziju, gan ķeizargriezienā. Dūlai nav kāda viena dzemdību šablona, pēc kā visām sievietēm būtu jādzemdē. Tieši pretēji – visas dzemdību izvēles ir topošās māmiņas ziņā, un viņa ir tā, kas veidos savu dzemdību vīziju, kuru dūla ar lielāko prieku atbalstīs. Dūla nenosoda nevienu izvēli, galvenais, lai topošajai māmiņai ir pieejama visa nepieciešamā informācija, lai izvēli veiktu.  

2. mīts

Dūlas prakse ir ezoteriska, nevis balstīta zinātnē un pieredzē.

Savā ziņā tas vijas kopā ar mītu, ka dūlas atbalsta tikai dabiskas dzemdības. Varētu domāt, ka dūla ar vīraku rokā skrien pa pļavu kopā ar topošo māmiņu un tā notiek sagatavošanās dzemdībām. Nē, tā nav! 

Dūlas pamatuzdevums ir sniegt emocionālo atbalstu topošajai māmiņai grūtniecības laikā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā. Dūlas darbu var salīdzināt, piemēram, ar psihologa darbu – arī psihologa galvenais uzdevums ir uzklausīt un emocionāli atbalstīt.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
3.49 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē