Sarkanas kurpes, mocis un koferis ar pupiņām. Zutiņu saimniece Rūta Beirote

Enerģiskās RŪTAS BEIROTES dzīve rit starp Rīgu un ģimenei piederošo zemnieku saimniecību Zutiņi, kas atrodas Rūtas dzimtajās mājās netālu no Krimuldas. Rūta aktīvi darbojas Slow Food Straupe biedrībā, kas apvieno zemniekus ar kopēju ideju – saimniekot godprātīgi un rūpēties par seno, izzūdošo šķirņu un tradīciju kopšanu. Un vēl šoruden Rūtu varēs redzēt televīzijas ekrānos, kur viņa cīnīsies par īstās latvju saimnieces titulu.
Dace Kaņepe
Dace Kaņepe
Foto: Matīss Markovskis

Saimnieces portfolio

  • Rūta ar vīru Raivi audzina deviņus gadus vecos dvīņus Rainu un Regnāru.
  • Studējusi ekonomiku un reklāmas psiholoģiju.
  • Labprāt pati brauc ar motociklu, ļoti patīk gatavot un izzināt ēdienu.
  • Rīgā viņa strādā IT firmā par lielo klientu konsultanti. 
  • Zutiņu produkciju var iegādāties tirdziņos, mazos veikaliņos, Rimi Klēts nodaļā, interneta veikalā Zutini.lv un uz vietas saimniecībā.
  • Rūta ir viena no septiņām LTV1 šova Īstās latvju saimnieces dalībniecēm un šoruden ceturtdienu vakaros televīzijas ekrānos, rādot savu kulināro meistarību, cīnīsies par lieliskākās saimnieces titulu.

Manuprāt, nepareizi izvēlēts produkts mazā zemes platībā ir viens no iemesliem, kāpēc daudzi saimniekošanai laukos atmet ar roku.

Zemnieku saimniecībā Zutiņi mūs sagaida klāts galds ar kafijas servīzi un divām skaistām kūkām. Ābolu kūku iepriekšējā vakarā pagatavojusi Rūta, taču otru – burkānu –, raizējoties par nozaudēto recepti, pa nakts melnumu cepusi mamma. «Lai nu kas, bet ciemiņi ir jāpacienā, tā mūsu mājās uzskatīts vienmēr,» lejot nosalušajiem viesiem melnu kafiju, saka Rūta. «Velti mēs pukojamies – nebraukšu pie omītes, man atkal liks ēst. Ar laiku jau tu saproti – kad esam jaunības gados, visi skrienam, aram un ecējam, tādā veidā sekmējot ģimenes labumu. Taču, kļūstot vecākām, iespējams, vienīgais, kā citus varam apmīļot, ir – caur ēst gatavošanu.» 

Rūta ar prieku gatavo jau kopš bērnības – tiklīdz varējusi nostāvēt uz bluķīša pie plīts –, taču pusaudzes gados tas bijis arī pienākums, jo deviņdesmitajos Zutiņi bija liela saimniecība ar simt govīm, cūkām un piecpadsmit strādniekiem, kuriem – svēta lieta – bijis jāgatavo brokastis, pusdienas un vakariņas.

Lai turpinātu lasīt, reģistrējies!

Iegūsti piekļuvi labākajam saturam, jaunumiem par Tev interesējošām tēmām, podkāstiem un citiem jaunumiem mūsu portālā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē