Īsts latvieša sapnis – stilīgs dārzs patriotiskās krāsās

Valsts dzimšanas dienas mēnesī meklējam akcentus dārzam patriotiskās krāsās.
Gunta Šenberga
Foto: Gvido Kajons, no izdevniecības Žurnāls Santa (Uldis Muzikants) un Romijas Andersones personiskā arhīva

Kur nu vēl patriotiskāka krāsa par Latvijas karoga sarkano! Tās oficiāli apstiprinātais karmīnsarkanais tonis ir Pantone 201C. Un patiesībā tas ir gaišāks, nekā mums parasti šķiet. Intuitīvi kādam vairāk velk uz biešu, citam – uz brūkleņu un pat ķieģeļu sarkano pusi. Turklāt selekcionāri jau nedarbojas pēc pantoņa. Un kur nu vēl daba – gan saulaināka vai ēnaināka vieta, bagātāka vai liesāka augsne un pat miglaina vai spoža diena, pusdienlaika asā vai mijkrēšļa maigā gaisma ziedu un lapu toņus var pārmainīt, līdz kādā brīdī šķiet – jā, ir! Sarkanīgo toni meklējam gan ziedos un lapās, gan dzinumos un pat lapu kātiņos. Un tas tur ir!

ZIEDI

«Gaišu un vērīgu skatu dālija manī veras.»

Anna Rancāne

Iesaka:
Ilma Nereta,
Nacionālā botāniskā dārza vadošā dārzkopības speciāliste. 

Dālijas laikam gan varētu saukt par vienām no vislatviskākajām puķēm. Mūsu senču zemnieku dārzos tās ienāca no muižas ar savādo jorģīnes vai ģeorģīnes vārdu. Dāliju kolekcionāru un selekcionāru latviešiem vienmēr bijis gana, bet pārējiem tās kādu laiku bija tā kā nedaudz apnikušas – pārāk ierastas, redzētas jau vecmāmiņas dārzā. Un kur tad vēl tā ņemšanas ar gumu pārziemināšanu. Taču šķiet, ka tuvākajos gados gaidāma dāliju renesanse – modernās puķu meitenes tās stāda savās lielajās dobēs starp ziemcietēm. Un arī ar gumu glabāšanu, ja netīk, vairs nav jāņemas – ik pavasari var nopirkt jaunus, kādi vien tīk.

‘Latvian Red’. Šī, protams, jāmin kā pirmā, jo tikai retai šķirnei ir tik nepārprotams nosaukums – latviešu sarkanais. Un arī radīta Latvijā – 1990. gadā, tūliņ pēc neatkarības atjaunošanas. Tāpēc zināmā mērā var kalpot par pareizās krāsas etalonu. Tās autors ir dāliju selekcijas vecmeistars Visvaldis Martinsons. Pieder platziedu dāliju šķirņu grupai. Zema auguma.

‘Dziesmu Svētki’. Aivara Baroniņa 2018. gada šķirne. Ziedi – 12 cm diametrā, vidēja auguma – cers līdz 110 cm augsts. Dekoratīvo šķirņu grupa. Jauno ziedlapiņu otrā, sudrabainā puse, kas zieda centrā redzama, vēl vairāk pastiprina asociācijas ar Latvijas karogu.

‘Temīda’. Viena no jaunākajām Aivara Baroniņa šķirnēm, reģistrēta 2018. gadā. Iecienīta arī ārzemju audzētāju un kolekcionāru vidū. Ziedi – 14 cm diametrā, liela auguma – cers līdz 130 cm augsts. Dekoratīvo šķirņu grupa. Gan griešanai, gan dobei.

«No puķēm vismīļākās man rozes tumšsarkanās…»

Vilis Plūdons

Iesaka:
Romija Andersone,
rožu kolekcionāre un Facebook grupas Tikai rozes! izveidotāja.

Starp Latvijā radītajām ērkšķainajām parka rožu šķirnēm nav nevienas patriotiskās krāsās – tām visām raksturīgi baltie un vēsie rozīgie un violetie toņi. Bet par to nu gan nav vērts skumt! 

‘Christian Tetedoie’ (Dominique Massad, Francija, 2016). Tumšsarkana, blīvi pildīta floribundroze, kas nosaukta izcila franču pavāra vārdā. Pilnīgi atvēries zieds ir gandrīz tik apaļš kā tenisa bumbiņa, aptuveni 8 cm diametrā. Šķirne ir ļoti dekoratīva un izceļas ar ilgu ziedēšanu un labu noturību pret slimībām un sliktiem laika apstākļiem. Veido ap 120 cm augstu, vertikālu krūmu. Lapojums ir tumši zaļš, glancēts.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē