Hipotekārais kredīts 45+ gados: vai vecumam ir nozīme?

Hipotekārais kredīts – agri vai vēlu ar šo vārdu salikumu saskaras gandrīz katrs. Kādi ir varianti, ja kredītņēmēja ir savas dzīves labākajos gados?
Ilze Anna Vītola
Foto: Shutterstock

Konsultē Kaspars Sausais (Luminor), Māris Opincāns (SEB banka), Normunds Dūcis (Swedbank Latvija)

 

Ņem vērā!

Varbūt šis ir tavs pirmais nekustamais īpašums, varbūt vēlme pēc otrā īpašuma – lauku mājas vai neliela dzīvokļa, kas noderētu kā investīcija un atbalsts vēlākos gados, bet šobrīd – kā īstermiņa īres objekts. Lai kādas būtu vēlmes, jautājums – kādas ir iespējas? 
Iedomāsimies situāciju, kurā tavi ienākumi ir 3000–3500 eiro robežās pēc nodokļu nomaksas. Tas, protams, ir krietni vairāk nekā vidējā alga valstī, vienlaikus ļoti reāla augstākā līmeņa vai TOP vidējā līmeņa vadītāja atalgojums. Pieņemsim, ka tev jau ir īpašums aptuveni par 180 tūkstošiem eiro – tik maksātu dzīvoklis galvaspilsētā – un tā iegādei ņemtais hipotekārais aizdevums tuvāko mēnešu laikā būs izmaksāts. Un nu esi gatava jaunām saistībām līdz 100 tūkstošiem eiro.

Ja viens kredīts jau ir 

«Tas noteikti nav aktuāls jautājums, vai mēs dosim otro kredītu, ja pirmais vēl nav izmaksāts,» norāda Normunds Dūcis no Swedbank. «Pirmais kredīts nekādā veidā nebūs apgrūtinājums saņemt otro, atsevišķos gadījumos pat trešo aizdevumu, visu izšķir klienta maksātspēja – vai cilvēks par šiem kredītiem spēs maksāt un vai ir izveidojis pietiekamu uzkrājumu. Runājot par klienta vecumu, banka vēlēsies saprast, cik ilgi potenciālais kredītņēmējs spēs nodrošināt ienākumus, kādi ir brīdī, kad tiek piešķirts kredīts. Ja šobrīd tie ir 3000 eiro – ļoti labs ienākumu līmenis Latvijai, ir jāsaprot, vai šie 3000 ir ilgspēlējoši. Otrs jautājums – kādu aizdevumu kliente vēlas? Varbūt tas ir tik neliels, ka, pat samazinoties ienākumiem no 3000 līdz 1500 eiro, joprojām būs redzams, ka maksātspēja būtiski netiks ietekmēta, tāpēc banka uz šo situāciju skatīsies daudz atvērtāk.»

Protams, ja klients izvēlas aizdevumu par iespējami maksimālo summu (ar minētajiem ieņēmumiem – aptuveni 200 tūkstoši eiro) – tas kļūst kritiski, jo, mainoties ieņēmumiem, ievērojami mainīsies arī klienta spējas aizdevumu atmaksāt.

Vai vecumam ir nozīme?

Vienas no biežāk dzirdētajām bažām ir par kredītņēmēja vecumu: vai, sasniedzot noteiktu gadu skaitu, vecumā ap 45 un vairāk, bankas joprojām ir pretimnākošas, piešķirot aizdevumu? «Vairāk skatāmies, cik gadu būs cilvēkam, kad viņš beigs maksāt piešķirto kredītu. Diemžēl nav noslēpums, ka, sasniedzot pensijas vecumu, ienākumu kritums ir visai būtisks, tāpēc mēs negribētu, lai hipotekārais maksājums apgrūtina dzīvi, aizejot pensijā.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē