Ekskursijā uz kūti! Viesojamies pie pirmajiem bioloģiskajiem tītaru audzētājiem Baltijā

Jā, tieši pārsteidzošs ir īstais vārds – gan putnu izskats un uzvedība ir visnotaļ interesanta, gan gaļas kvalitāte ir līmenī, turklāt nav alerģiska, salīdzinot ar populārāko vistu. Dodamies ciemos uz Latvijā vienīgo bioloģiski audzēto tītaru saimniecību!
Ilze Klapere
Foto: Ieva Andersone

Bioloģiskās saimniecības SIA Zvirgzdkalni RB dosjē

  • Atrodas Sējas pagasta Saulkrastu novadā. Saimnieki – Rinalds Bukšs un Svetlana Bukša, darbos palīdz arī bērni un Rinalda vecāki.
  • Vienīgā bioloģiskā tītaru audzēšanas saimniecība Latvijā, darbojas jau 8 gadus. Ir arī pašiem sava atzīta kautuve un mājražošana.
  • Patlaban saimniecībā ir apmēram 600–700 putnu. Tā ir gaļas tītaru šķirne Big-6, bet Latvijā šos tītarus mēdz dēvēt arī par baltajiem platkrūšiem.
  • Produkcijas nosaukums ir Sējas tītari, un piedāvājuma klāstā ir gan bioloģiski audzēta svaiga tītara gaļa, gan pārstrādes produkti – aukstā gaļa, pastēte, cīsiņi un desas, saldēts buljons un burgeru gaļa, konservi u. c.
  • Gaļu un pārstrādes produktus saimnieki tirgo sestdienās Kalnciema tirgū Rīgā, katru pirmo un trešo svētdienu Zirgu pastā Straupē, produkcija pieejama veikalā Idille un citos eko un bio veikalos, kā arī Rimi Klētī.

Tītari modri seko līdzi, vai bars ir pie labas veselības – tiklīdz kādam ir švaki, pārējie viņu burtiski noklapē, lai attīrītu baru no vārguļiem.

Kad ierodamies saimniecībā, ir viena no īpaši siltajām septembra dienām, un saimnieks mūs vedina vispirms doties apskatīt tītarus āra aplokā – tur viņi, balti un apaļi, sagaida mūs ar varenu buldurēšanu. Diktofons ir ieslēgts, bet drīz vien tiek uzlikta pauze, jo – vai ir iespējams sarunāties pie tītaru aploka? Nē, jo tītaru puiši ziņkārīgi pulcējas pie žoga un aktīvi piedalās mūsu sarunā, komentējot teju katru vārdu! Turklāt viņi to dara korī, un tas ir tiešām skaļi. Arī amizanti, un mēs ar fotogrāfi smejamies un ierakstām video, lai mājās var parādīt citiem.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē