DEKO lasītāju dizaina pērles: Bīdāmās sienas, pasaku namiņš un vannasistaba kā spa

Aprit jau desmit gadi, kopš DEKO rīko interjeru konkursu Mana telpa. Mainās mode, katram ir sava attieksme pret māju sajūtu, bet kopējs ir viens – aizrautība, ar kādu dalībnieki gadu no gada rada savu dzīvestelpu. Jūsu uzmanībai – 2023. gada TOP 3!
Alise Funta
Foto: Oskars Kalniņš, Matīss Markovskis, no personiskā un izdevniecības Žurnāls Santa arhīva

Žūrija

2023. gada uzvarētāji

1.

Iespējams ir viss!

Par mazu, bez pilnvērtīgām komunikācijām, divas istabas kāroto triju vietā un vēl pirmajā stāvā… Un kas par to! Zajarnijas ģimenes stāsts apliecina – ar izdomu un pārliecību visu var atrisināt. 

Pirms vēsturiskās Ausekļa ielas nama dzīvoklis kļuva par mājām Natāļjai, Viktoram un viņu sešgadīgajam dēlam, tajā atradās bērnudārzs, vēlāk arī birojs. Rezultātā saimniekiem telpas vajadzēja ne vien pārplānot un pielāgot dzīvojamām prasībām, bet arī atbrīvot no laika gaitā uzkrātiem un ēkai neatbilstošiem uzslāņojumiem – 20 cm biezas rīģipša kārtas, balto flīžu slāņa, plastikāta logiem un metāla durvīm. Kad tas paveikts, sākta pārvērtību galvenā daļa – atgriezt interjerā senatnīgo šarmu, kas tik labi sader ar ainavu aiz loga. Atjaunoti oriģinālie arkveida koka logu rāmji, ieejas durvis un augstie griesti ar noapaļojumu, tos papildus izrotājot ar dekoratīvām karnīzēm un rozetēm. Grīdas segumā no jauna ieklāts tonēts ozola parkets. Arī iepriekš saimnieki dzīvojuši tikai pirmskara laika ēkās, tāpēc apbrīns un cieņa pret vēsturisko ir gluži vai iekodēta pieeja.

Lai risinātu nepietiekamo istabu skaitu triju cilvēku ģimenei, izmantoti pāris attapīgu triku, kas dažu minūšu laikā ļauj ikdienā izolētu guļamistabu un virtuvi pārvērst par vienotu un plašu dzīvojamo telpu, kurā nedēļas nogalēs uzņemt viesus. Telpas sadala viegli salokāmi un bīdāmi zīmola Starpsiena sienas paneļi, bet fiksētu mēbeļu vietā izvēlētas transformējamas. Tā sava privātā telpa dzīvoklī nodrošināta gan vecākiem, gan bērnam. 

Iedvesmojoties no dizaineres Agnes Rudzītes interjeru estētikas un ēkas arhitektūras, dzīvoklis veidots atbilstoši Mid-Century stilistikai. Tās pamatā izmantoti neitrāli toņi, kas mijas ar nelielai telpai pateicīgām minimālistiska stila formām un koka apdari. Rezultātā iegūta kārotā plašuma ilūzija un kārtība, kas pēc aktīvas darbdienas pilsētā ģimenei rada mieru. Tomēr, saimniekiem esot jauniem cilvēkiem ar ekstravertu dabu, arī interjerā prasījās pa kādam kontrastam. Tā nu mīkstajām mēbelēm un vannasistabas sienām izvēlēti koši un piesātināti toņi, bet pārvērtības noslēgtas ar personīgiem akcentiem – tādiem rūpīgi medītiem vietējo mākslinieku darbiem kā Pētera Džigura grafikām un Mark Sun Roz lūpu skulptūru.

Interjera kods

Mūzika, kas piestāv: Amy Winehouse 
Raksturīgi aromāti: kafija un citruss
Īpaša vieta: pie loga, sevišķi vēlu vakarā
Skaistākās lietas: zilās ieejas durvis un lūpu skulptūra
Tradīcija/rituāls: vīra gatavotās pankūku brokastis ik svētdienu

2.

Mākslai vajag pasaku namiņu

Mana telpa nav tikai manas mājas. To apliecina mākslinieces Kristīnes Kliginas radītā Vieta Nr. 6. Vairāk nekā simt gadu senais Siguldas pils dārznieka namiņš, kas iekārtots ar dziļu pietāti un personīgu pieeju pret kultūrvēsturisko mantojumu, kalpo mākslai un atvērts ikvienam. 

Kopš bērnības Kristīne vizualizējusi, kā reiz iekārtos tādu mākslas telpu, kas rosina ne vien radīt, bet arī pulcēties un citam citu iedvesmot. Tā līdzās savai gleznošanas un tekstila darbnīcai trešajā istabā iekārtots neliels izstāžu salons – vieta, kur notikt dzejas vakariem un radošu ideju apmaiņai. 

Sākotnēji pasaku namiņš gan tik pasakains nav bijis. Pēc tam, kad no pašvaldības iegūtas īres tiesības, skatam pavērusies desmit gadu neapdzīvota ēka bez komunikācijām, tā iepriekš kalpojusi noliktavas vajadzībām. Un tomēr tikai mazliet ilgāk nekā mēnesi pēc atslēgu saņemšanas svinēta mākslas telpas atklāšana. Pa šo laiku gan ievilkta apkure un ūdens, gan nokrāsotas sienas, kā arī atjaunots vecais parkets un koka dēļu grīda. 

Vēsturiskajām liecībām Kristīnes sirdī ir ļoti īpaša vieta. To nojaust ļauj ne vien senā nama izraudzīšanās, bet arī tā interjers, kas gluži vai nosēts ar piemiņas liecībām, kas atgādina par kādreizējo. Līdzās atjaunotajām grīdām dažviet uz sienām atsegti iepriekšējo apdaru fragmenti. Turklāt gandrīz katrai mēbelei šeit ir stāsts – tekstildarbnīcas darba galds mantots no tuva pašmāju mākslinieka, kumodi no namiņa bēniņos atrastas ozolkoka virsmas izveidojuši galdnieki, savukārt brūnais ādas dīvāns kopā ar citiem priekšmetiem nomedīts vietējā antikvariātā Furnitēka. Lielākais telpas lepnums ir autentiskais ornamentālista Jūlija Madernieka mēbeļu komplekts. Tas reiz iegādāts no draudzenes dzimtas, vēlāk pildījis savu funkciju ģimenes mājā, bet nu rotā izstāžu zāli un demonstrē, kā māksla, ko šķir simts gadi, var viena otru papildināt. 

Gleznošanas darbnīcas centrālais akcents ir Kristīnes pašas gadiem ilgi vākto antīko lietu kolekcija, kas pirmo reizi apkopota tieši šeit. To veido kā nejauši atrasti, tā dāvināti un medīti priekšmeti no Latvijas un ārzemju senlaicīgo lietu veikaliem. Tomēr nekas neiemieso telpas unikālo esenci un māju sajūtas kodolu vairāk kā Kristīnes māksla – gleznas, zīmējumi un tekstils. Tie izdaiļo ik stūri. 

Interjera kods

Mūzika: filmas Amélie skaņu celiņš
Aromāts: balti liliju ziedi
Īpaša vieta: kur top māksla
Skaistākā lieta: Jūlija Madernieka mēbeļu komplekts 
Tradīcija/rituāls: rīta kafijas tase ar mūziku fonā

3.

Mēs uz SPA

Vairākums par mājas sirdi dēvē virtuvi vai dzīvojamo istabu, vēl citiem tā ir guļamistaba, tomēr talsinieki Linda un Normunds apliecina – arī vannasistabu var iekārtot tādu, kurā uzkavēties gribas kaut visu dienu.

Vannasistaba jau krietnu laika sprīdi saukusi pēc pārvērtībām. Kad remonts uzsākts, apstāties nav bijis iespējams un telpa atsegta līdz tās kodolam. Pārvilktas kanalizācijas izejas un ūdens pievadi, noārdīti sienas slāņi. Procesā atklātā betona apdare ar pelnu un vēl vecās krāsas piejaukumu nomatēta un saglabāta kā oriģināla akcenta siena. Pārējais radīts no nulles atbilstoši pāra kopējai izpratnei par māju sajūtu – tas ir industriāls pamats, ko papildina neordināri risinājumi un silti dekori. 

Sākotnēji sienas tika iecerētas noklāt ar tērauda rūsas plāksnēm, tomēr, tā kā tās vēlamajā termiņā nebija pieejamas, par alternatīvu izvēlētas flīzes ar rūsas efektu. Kopā ar pieskaņoti plankumainām grīdas flīzēm tās atrastas Talsu būvmateriālu veikalā O. Bāres. Melnajam interjerā ir īpaša nozīme, tas dominē arī citās mājokļa telpās. Kā saimniece spriež, iespējams, ikdienas darbs ar visu krāsu spektru atbildīgs par to, ka tieši melnajā tiek rasts miers. Turpretī melnai santehnikai iedvesmojušies no paziņām – pagājušā gada konkursa finālistiem Asnātes un Kārļa. Izlietne, krāni un rokturi izraudzīti salonā Jonika Dizaina Santehnika, bet pods un stikla starpsiena – SB Siltumtehnika. Speciāli iegādāta arī jauna veļasmašīna, bet radiatori un ventilācijas caurules pašu krāsotas. Normundu aizrauj ģeometriskas formas un precīzas līnijas, tāpēc dekoratīvais griestu rāmis, kas uzliek pēdējo punktu uz i vēlamajai industriālajai noskaņai telpā, ir viņa vīzija un realizācija. 

Lai arī ne vienu vien pārvērtību laikā māca šaubas par gala rezultātu kā drūmu un neomulīgu, saimnieki jau no sākuma spējuši vizualizēt, ka kopskats būs silts un harmonisks. Nu šeit visai ģimenei gribas ne vien dušoties, bet arī vienkārši uzkavēties kā spa.

Interjera kods

Mūzika: Olivia Dean
Aromāts: sandalkoks vai pačūlija
Īpaša vieta: duša
Skaistākās lietas: unikālais griestu rāmis
Tradīcija/rituāls: iedegt sveces, ieslēgt mūziku un malkot dzērienu

 

2014.–2022. gada uzvarētāji

 

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē